Ξεχάστε το Grexit, υποδεχθείτε το μνημόνιο

«Στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ».

Με την λιτή αυτή ανακοίνωση έγινε γνωστό πως Τσίπρας και Μέρκελ θα διευθετήσουν τα μεταξύ τους ζητήματα πριν το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα. Και διόλου τυχαίο δεν είναι πως σήμερα το κλίμα που μεταφέρεται από τις Βρυξέλλες είναι εντελώς διαφορετικό καθώς επικρατεί αισιοδοξία για θετική έκβαση των όποιων διαπραγματεύσεων. Από κοντα και τα δημοσιεύματα που ξορκίζουν το Grexit.
Σύμφωνα με πληροφορίες τους δύο πολιτικούς ηγέτες θα απασχολήσουν δύο ζητήματα στα οποία έχει μπλοκάρει το Brussels Group: τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Και όλα δείχνουν πως αυτά θα εξεταστούν τον Ιούνιο.
Την ίδια ώρα σε έκθεσή της με ημερομηνία 17Απριλίου η Goldman Sachs προβλέπει πως μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός που θα κρατήσει την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης. Ο οίκος σημειώνει, ωστόσο, πως οι πιθανότητες ενός credit event στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα έξοδο από το ευρώ.
Ξεχωριστά η Goldman αναφέρει πως ο συσχετισμός των ελληνικών ομολόγων με άλλες περιφερειακές αγορές –και άρα ο βαθμός πιθανής μετάδοσης της κρίσης- έχει αυξηθεί και πάλι, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη μεταβλητότητα στις επιτοκιακές αγορές, τόσο στην περιφέρεια, όσο και στον πυρήνα της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά της η Citi χαρακτηρίζει απίθανο το Grexit αλλά τονίζει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και 3ο πακέτο βοήθειας.
«Δεδομένης της έλλειψης πρόσβασης στην αγορά (πέρα από την έκδοση εντόκων) και της επιδείνωσης της ταμειακής της θέσης, η Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να χρειάζεται εξωτερική οικονομική βοήθεια – και πιθανώς ένα τρίτο πακέτο διάσωσης – για να μείνει στην Ευρωζώνη», επισημαίνει η τράπεζα.
Εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα φτάσουν έως τα 30 δισ. ευρώ για το 2015-16, για να αυξηθούν στα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Οι Βρυξέλλες

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα θέσουν άλλες προθεσμίες για την Ελλάδα διότι δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με του ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνει η Αθήνα σε αντάλλαγμα για περισσότερη χρηματοδότηση, δήλωσε όπως μεταδίδει το Reuters, ένας ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα, η οποία ξεμένει γρήγορα από ρευστότητα και η ευρωζώνη συμφώνησαν τον Φεβρουάριο ότι έως το τέλος του Απριλίου η Αθήνα θα συμφωνούσε με τους πιστωτές της στην ευρωζώνη σε μία ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να λάβει τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Reuters, ανέμεναν η λίστα να παρουσιαστεί στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης την προσεχή Παρασκευή στη Ρίγα.
Αλλά η λίστα δεν θα είναι έτοιμη έως τότε και επίσης είναι απίθανο να είναι έτοιμη έως το τέλος του μήνα, κυρίως διότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα δεν παρείχε στους πιστωτές της οικονομικά στοιχεία ή δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα τι μεταρρυθμίσεις επιθυμεί.
«Υπάρχει μία σαφής επιτάχυνση στη δραστηριότητα, υπάρχει μία σαφής επιτάχυνση στην εμπλοκή, αλλά απέχουμε σημαντικά από ένα σημάδια ότι μία λύση βρίσκεται στον ορίζοντα» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
«Υπάρχει ακόμη μία εβδομάδα να διανύσουμε (μετά τη συνάντηση των υπουργών στη Ρίγα), επομένως η (πρώτη) προθεσμία (που ορίστηκε το Φεβρουάριο) δεν έχει χαθεί ακόμη» δήλωσε ο ίδιος.
«Ωστόσο, εάν θέλετε να παρουσιάσετε κάποιου είδους ολοκληρωμένη συμφωνία στις αρχές και τους θεσμούς, να την αναλύσετε, να τη στείλετε στο EuroWorking Group να εργαστεί επ’ αυτής, που στη συνέχεια φιλτράρει τα πολιτικά ζητήματα για τη συζήτηση στο Eurogroup, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου» αναφέρει η ίδια πηγή στο Reuters.
«Υπάρχει μία προθεσμία πλέον, η οποία είναι το τέλος του Ιουνίου. Οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση, ελπίζουμε, το πότε τελειώνει το πρόγραμμα» δήλωσε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στο τέλος της επέκτασης του προγράμματος διάσωσης.
«Μπορούν να εργαστούν ανάποδα (…) έτσι ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει έως τότε» δήλωσε. «Αυτή είναι ακριβώς η αίσθηση που έχουν πολλοί υπουργοί».
Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του EWG οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές και το ίδιο θα γίνει και στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα