Οικονομικές ανάσες για τους πολίτες

 Συνήθως οι ανασχηματισμοί χρησιμοποιούνται ως ένα επικοινωνιακό όπλο των πρωθυπουργών προκειμένου να ξεφύγουν από μία δύσκολη κατάσταση. Τώρα, όμως μετά την προαναγγελία αυτό το επικοινωνιακό όπλο έχει αδυνατίσει. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που στις μεταξύ τους επικοινωνίες εκφράζουν αμφιβολίες μήπως ο ανασχηματισμός καεί και πολιτικά. Δηλαδή αντί να συσπειρώσει τις κυβερνητικές δυνάμεις, προκαλέσει νέα ζητήματα και γκρίνιες.

Η κατάσταση είναι ολίγον σουρεαλιστική στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού είναι πρωτοφανές να έχει προαναγγελθεί ο ανασχηματισμός και ακόμα να αναζητούνται υπουργοί με κεντρικό θέμα ποιος θα αναλάβει «τσάρος» της οικονομίας. Εν μέσω του χορού των ονομάτων, των σεναρίων, των φημών, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλησε το βράδυ της Τρίτης, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, να στείλει και ένα μήνυμα, λέγοντας το αυτονόητο, ότι «ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που έχουν πλήρη γνώση τι συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός που συμφώνησε στη μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα γίνει με τον αντικαταστάτη του και εμφανίζεται ακόμα προβληματισμένος. Το μόνο σαφές που προκύπτει, με βάση τις συζητήσεις που κάνει, είναι ότι θέλει για το υπουργείο πλέον ένα πολιτικό πρόσωπο και όχι τεχνοκράτη!

Έτσι οι πληροφορίες ομιλούν για αναβάθμιση του Χρήστου Σταϊκούρα, καθώς εκτός ότι είχε συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις έχει άριστη γνώση για το γενικό λογιστήριο, που είναι της άμεσης αρμοδιότητας του. Μάλιστα οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο Σταϊκούρας θα παραμείνει αναπληρωτής με τον ίδιο τον Σαμαρά να έχει τον έλεγχο του υπουργείου τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο. Φυσικά το υπουργείο θα το «τρέχει» ουσιαστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι αδικίες

Βέβαια το σημαντικό για το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Και η νέα ρότα έγινε γνωστή στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ, όπου μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα αναφέρονται ξεκάθαρα ότι θα διορθωθούν κάποιες αδικίες ειδικά σε ότι αφορά τον εισπρακτικό μηχανισμό και θα υπάρξουν ελαφρύνσεις εκεί που αυτό είναι δυνατό, χωρίς να τίθεται η χώρα σε κίνδυνο να βρεθεί ξανά σε κρίση ελλειμμάτων.

Οι πληροφορίες πλέον είναι σαφείς: Θα υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών σε πολίτες και επιχειρήσεις, κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από ΦΠΑ και μείωση της φορολογίας των ΙΧ αυτοκινήτων.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα