Οικονομικός Αρμαγεδώνας, αν ο Θεός δεν… σώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ

Μία… μακάβρια μακροοικονομική πρόβλεψη που συναρτά τη ζωή με τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας έκανε προ ημερών το παγκοσμίου φήμης οικονομικό πόρταλ Business Insider. Σύμφωνα με το «μαύρο» σενάριο ένας ενδεχόμενος θάνατος της 88χρονης σήμερα βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας θα έχει σχεδόν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες που θα ξεπεράσουν τα γεωγραφικά σύνορα του Νησιού και θα επηρεάσουν όλες τις χώρες του πλανήτη που στο παρελθόν υπήρξαν αποικίες των Βρετανών.

Όπως περιγράφει το Business Insider, οι αναταράξεις που θα δημιουργηθούν σε οικονομικό επίπεδο συνίστανται στα εξής:

A gallery assistant poses with a 2-pound coin with the new portrait of Britain's Queen Elizabeth following it's unveiling at the National Portrait Gallery in London pound02

# Για 12 ημέρες η Μεγάλη Βρετανία θα βυθιστεί στο πένθος, οι τράπεζες και το χρηματιστήριο θα κλείσουν, ενώ κανείς δεν θα πηγαίνει στη δουλειά.
# Αν η βασίλισσα αποβιώσει σε εργάσιμη μέρα, το χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς και χιλιάδες άλλες εταιρείες θα κλείσουν σε ένδειξη πένθους, γεγονός που θα έχει σοβαρές οικονομικές απώλειες.
# Ειδικά την ημέρα της κηδείας εκτιμάται ότι θα χαθούν δισεκατομμύρια στερλινών από τη βρετανική οικονομία. Συγκεκριμένα, η απώλεια στο ΑΕΠ που θα ακολουθήσει το θάνατο της βασίλισσας, θα είναι μεταξύ 1,2 και 6 δισ. στερλινών, χωρίς στο παραπάνω ποσό να υπολογίζεται το κόστος των εκδηλώσεων και της ταφής.

Φυσικά οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ έχουν και την κοινωνική του διάσταση, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναμενόμενες (λόγω του ειδικού βάρους που έχει ο θεσμός της μοναρχίας το νησί) και σε κάποιες άλλες… ξεφεύγουν!

Για παράδειγμα –και σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα του Business Insider– η πλειοψηφία των Άγγλων δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς την ηγεμονία της βασίλισσας Ελισάβετ και κρίνοντας από τη μαζική υστερία που επικράτησε με τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, στην περίπτωση της βασίλισσας αναμένεται να «γίνει πανικός».

Επίσης, στην περίπτωση που συμβεί το απευκταίο, τότε θα χρειαστεί να αλλάξουν τα κράνη των αστυνομικών, τα διαβατήρια και τα γραμματόσημα στα οποία εμφανίζεται η εικόνα της βασίλισσας.

stamps

 

Από την άλλη όμως υπάρχουν και οι «παράπλευρες απώλειες», όπως λ.χ. το γεγονός ότι το BBC θα ακυρώσει όλα τα κωμικά σόου (σ.σ. είχε συμβεί το ίδιο το 1952 όταν έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος ο VI), ενώ θα χρειαστεί να αλλάξουν και οι στίχοι του εθνικού ύμνου της Μ. Βρετανίας, καθώς το «God Save The Queen» θα πρέπει να γίνει «God Save The King» όπως γράφτηκε για τον βασιλιά Γεώργιο το 1948.

queen-elizabeth

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα