Ο απρόβλεπτος Δημήτρης Αβραμόπουλος

Θεωρητικά ο Αντώνης Σαμαράς βγήκε νικητής από τις δύο εσωκομματικές διαδικασίες. Της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής. Παρά το γεγονός, ότι η Ντόρα Μπακογιάννη και η εμμονή της για συνέδριο να ήταν στο επίκεντρο της προσοχής του Αντώνη Σαμαρά, η έκπληξη ήρθε από αλλού.
Ο λόγος φυσικά για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και την απόφασή του να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τη ΝΔ του Σαμαρά. Μάλιστα, της απόφασης δεν ήταν, όπως όλα δείχνουν, ενήμερος ούτε καν ο Πρόεδρος της ΝΔ, με τον οποίο –ως γνωστόν- ο κ. Αβραμόπουλος συμπορεύθηκαν από το 2009, στη βάση μίας πολιτικής συμφωνίας ενόψει, τότε, της ανάδειξης του νέου Προέδρου στη ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα της ομιλίας Αβραμόπουλου και της ανακοίνωσης της παραίτησής του από τη μία θέση αντιπροέδρου της ΝΔ (η έτερη θέση αντιπροέδρου είναι, ουσιαστικά, εδώ και χρόνια κενή αφού ο Στ. Δήμας έχει αποστασιοποιηθεί από τα κομματικά δρώμενα), του κ. Σαμαρά του έπεσε από το χέρι το στυλό που κρατούσε.
Όπως είναι προφανές, η κίνηση Αβραμόπουλου κυριάρχησε χ, καθώς αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τον έμπειρο στους ελιγμούς πολιτικό καθώς:
• Διαφοροποιείται πλήρως από τον κ. Σαμαρά. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του έκανε λόγο για “φοβική” Ν.Δ. και επεσήμανε την ανάγκη να εκφράσει η παράταξη το κεντρώο, μεταρρυθμιστικό, μετριοπαθές και φιλοευρωπαϊκό κέντρο
βγαίνει εκτός κομματικού κάδρου, σε μία περίοδο που η Συγγρού επιλέγει την έντονη αντιπαράθεση με το Μέγαρο Μαξίμου και οι εκατέρωθεν εντάσεις αποτελούν τον κανόνα. Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Αβραμόπουλος μένει εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης και επιφυλάσσει για τον εαυτό του έναν ευρύτερο παρεμβατικό ρόλο.
• Δεν αποχωρεί από την ελληνική πολιτική σκηνή. Αυτό, άλλωστε, το ανέφερε και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια: «έχω και λόγο και φωνή και άποψη σε ό, τι αφορά την πατρίδα μας. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορεί γεωγραφικά να είμαι στις Βρυξέλλες, αλλά η καρδιά μου είναι εδώ».
Με αυτά ως δεδομένα, δύο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για το νυν Επίτροπο, που έφθασε στο παρά ένα να διαβεί και την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου: ότι, αφενός, με την παραίτηση του απελευθερώνεται προκειμένου να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στην ανασύνταξη της κεντροδεξιάς, αφετέρου δε, μένοντας εκτός κομματικής αντιπαράθεσης, βάζει μία ισχυρή υποψηφιότητα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με τη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Άλλωστε, και ο Μάριο Μόντι πρώτα διετέλεσε Επίτροπος στην Κομισιόν και, στη συνέχεια, ανέλαβε την Πρωθυπουργία στην Ιταλία.
Θα μείνει ως το τέλος
Όσον αφορά το τι θα κάνει ο Σαμαράς, μετά από τις δυο κομματικές συνεδριάσεις, αυτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής, η απάντηση είναι σαφής: θα μείνει στη θέση του προέδρου για να δώσει τη μάχη.
Τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους… θεσμούς! Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε δεν αποκλείεται να εκκινήσει ο ίδιος τις διαδικασίες, εάν όμως υπάρξει μείζονα εθνική κρίση από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, τότε δεν θα υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια, όσο και εάν κανείς δεν θέλει να δει τι γίνεται πίσω από τις γραμμές.
Το κεντρικό ζήτημα για πολλά στελέχη που είναι στη μέση και δεν συντάσσονται ούτε με τους… «συνεδριομάχους», ούτε τους… «συνεδριολάτρες», είναι εάν η συνεχιζόμενη σημερινή κατάσταση αποδυναμώνει και μειώνει την επιρροή της ΝΔ.
Ο Αντ. Σαμαράς σύντομα στα πλαίσια των εξαγγελιών του για ανασυγκρότηση του κόμματος και της διεξαγωγής νομαρχιακών συνελεύσεων και συνδιασκέψεων, θα εγκαινιάσει σύντομα περιοδείες ανά την Ελλάδα για μια ανοικτή, τετ α τετ συζήτηση με τους πολίτες και τα κομματικά στελέχη.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως σχηματοποιείται, θα επιμένει να εγείρει θέμα διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου με στόχο την αλλαγή αρχηγού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα