Οι αντάρτες διχάζουν τη «γαλάζια» εκλογική βάση

Κάθε άλλο παρά ομαλά εξελίσσεται για τη Ν.Δ. η επιλογή των υποψηφίων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Θεωρητικά όλα έμοιαζαν εύκολα, αλλά στην πράξη τα πράγματα δυσκολεύουν. Παρά τις πιέσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, οι βασικοί αντάρτες που προέρχονται από τη Ν.Δ., Νικήτας Κακλαμάνης και Απόστολος Τζιτζικώστας, όχι μόνο δεν κάνουν πίσω, αλλά διατρανώνουν μέσω τηλεοπτικών εμφανίσεών τους ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλους. Μάλιστα, η κατάσταση χειροτέρεψε, με τον Τζιτζικώστα να μη δέχεται να στηρίξει τον Σταύρο Καλαφάτη στη Θεσσαλονίκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι πλέον όλοι περιμένουν από τον πρωθυπουργό και αρχηγό τής Ν.Δ. να βγάλει λαγό από το καπέλο και να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό». Όπως έκανε με τον δήμο Πειραιά, όπου με την παρουσία του στο λιμάνι, όχι μόνο έδωσε το χρίσμα στον Βασίλη Μιχαλολιάκο, αλλά διέψευσε όλα τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει κι έλεγαν πως η Ν.Δ. θα επιλέξει άλλον υποψήφιο.

Ωστόσο, τα προβλήματα τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Κεντρική Μακεδονία είναι μεγαλύτερα και πλέον στο Μαξίμου έχουν καταλάβει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυξάνοντας όμως την πίεση προς τους αντάρτες, ώστε να αποσυρθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Και βέβαια μεταξύ άλλων είναι και η δυστοκία που παρατηρείται για την ανεύρεση υποψηφίου για την περιφέρεια Αττικής. Κι αυτό διότι ναι μεν προκρίνεται η υποψηφιότητα Παχατουρίδη, όμως ο νυν δήμαρχος Περιστερίου θέλει να είναι ένας αντιμνημονιακός υποψήφιος. Κι εκεί βέβαια θα υπάρχει το άτοπο, η Ν.Δ. να διαχειρίζεται τη μνημονικαή περίοδο και ο υποψήφιός της να καταφέρεται κατά των ρυθμίσεων που υπαγορεύονται από το Μνημόνιο.

Τι απεύχονται

Ήδη στη Συγγρού υποβάλλονται σε ασκήσεις εργασίας σχετικά με το ποια τύχη έχουν οι εκλεκτοί τής Ν.Δ. στις εκλογές του Μαΐου. Το καλό σενάριο είναι η Ν.Δ. να είναι λίγο πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και παράλληλα η Κουμουνδούρου να μην έχει οφέλη στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για τη Συγγρού θα ήταν ευχής έργον να μην καταφέρουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Ακόμη κι εάν δεν εκλεγούν οι υποψήφιοι που στηρίζει η Ν.Δ., η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Εξάλλου, όπως λένε στη Συγγρού, «θα έχει αποτύχει στην πράξη ο αντιμνημονιακός αγώνας της Κουμουνδούρου, όπως επίσης και η άκρατη πολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών». Εάν μάλιστα δικαιωθούν στην πράξη οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τον δήμο της Αθήνας, που θέλουν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη εκτός δεύτερου γύρου, τότε μάλλον θα στήσουν πάρτι στη Συγγρού. Και αυτό, διότι η εσωστρέφεια θα μεταφερθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, δίνοντας μία ανάσα στην κυβέρνηση και θέτοντας εν αμφιβόλω τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας.

Πάντως, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι στη Συγγρού απεύχονται να ισχύσει έως το τέλος ο διχασμός που παρατηρείται στη «γαλάζια» εκλογική βάση στον δήμο της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, παρά την τελική επιστράτευση του Σταύρου Καλαφάτη, η μάχη έναντι του Γιάννη Μπουτάρη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και όλοι προσβλέπουν στις αντοχές του Βασίλη Μιχαλολιάκου στον Πειραιά, ώστε να κρατήσει η Ν.Δ. τον έναν τουλάχιστον από τους τρεις μεγάλους δήμους.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. θα σηκώσει ψηλά τα χέρια. Αντίθετα, φέρονται αποφασισμένοι να στηρίξουν τόσο τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, όσο και τους Σταύρο Καλαφάτη και Γιάννη Ιωαννίδη. Στο Μαξίμου και τη Συγγρού εκτιμούν ότι, στην εξέλιξη της μάχης, ο Α. Σπηλιωτόπουλος θα πάρει καθαρά κεφάλι, τόσο έναντι του Ν. Κακλαμάνη, όσο και των υπολοίπων υποψηφίων και, συνεπώς, θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Το πρόβλημα είναι, πλέον, με ποιον. Όλοι οι σχεδιασμοί τής Ν.Δ. φέρονται να έγιναν με πιθανούς αντιπάλους είτε τον Γ. Σακελλαρίδη, είτε ακόμη και τον Ηλ. Κασιδιάρη. Ωστόσο, στην αρχή της κούρσας, αυτός που αποδεικνύει εξαιρετική αντοχή είναι ο νυν δήμαρχος Γ. Καμίνης, έναντι του οποίου ο μεν Κακλαμάνης έχει ήδη ηττηθεί, ο δε Σπηλιωτόπουλος μοιάζει να έχει παρόμοια πολιτικά χαρακτηριστικά και παραμένει άγνωστο εάν μπορεί να συσπειρώσει ψηφοφόρους στο πλάι του που θα του δώσουν τη νίκη.

Στη Θεσσαλονίκη, ο στόχος –ο αρχικός τουλάχιστον– είναι η είσοδος στον β΄   γύρο, κάτι όχι ιδιαιτέρως εύκολο, και αυτό μοιάζει να είναι ό,τι καλύτερο προσδοκά η Ν.Δ.

Στις περιφέρειες

Στις περιφέρειες, ενδεχομένως η κατάσταση να είναι περισσότερο ελεγχόμενη. Ο εμφύλιος στην Κεντρική Μακεδονία δημιουργεί προβλήματα, ωστόσο εκτιμάται ότι η Ν.Δ. θα καταφέρει να περάσει τον Γιάννη Ιωαννίδη στον β΄ γύρο και να αναζητήσει διαύλους προκειμένου οι ψηφοφόροι του Τζιτζικώστα να στηρίξουν μαζικά τον επίσημο υποψήφιο. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι οι τόνοι θα είναι ελεγχόμενοι στον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τις κάλπες, διότι εάν επικρατήσει ένταση το μόνο βέβαιο είναι ότι ωφελημένος θα είναι όποιος περάσει στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Ιωαννίδη.

Μικρότερα αλλά όχι αμελητέα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κώστας Μπακογιάννης στη Στερεά Ελλάδα, λόγω του Θανάση Γιαννόπουλου. Ο «αντάρτης» ανήκε κάποτε στη σφαίρα επιρροής της οικογένειας Μητσοτάκη και διεκδικούσε την υποψηφιότητα ήδη από το 2010. Μάλιστα, συνεργάτες του ισχυρίζονται πως είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όσες πιθανότητες έχει, ενώ θα επιδιώξει να στηριχθεί και σε δυνάμεις που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις του γόνου της οικογενείας.

Εν μέσω αυτών των αντιθέσεων, απότοκο και των λανθασμένων χειρισμών που υπήρξαν, το Μαξίμου δεν μπορεί να πράξει και πολλά. Ο Αντ. Σαμαράς, σε κάθε ευκαιρία, επιβεβαιώνει ότι στηρίζει Σπηλιωτόπουλο και Ιωαννίδη, αλλά από τη στιγμή που η Ν.Δ. δεν έδωσε επισήμως χρίσματα κάθε άλλη κίνηση είναι προβληματική. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, ασκούνται ισχυρές πιέσεις στο πολιτικά στελέχη του κόμματος, προκειμένου να μη συμμετάσχουν σε αντάρτικους συνδυασμούς, αν και η εικόνα πολυδιάσπασης που παρουσιάζει η Δεξιά προσφέρει αφενός πληθώρα υποψηφίων, αφετέρου δε πολλά κόμματα για να στεγαστούν όσοι επιλέξουν να τα «σπάσουν» με τη Ν.Δ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα