Οι εμμονές της Μέρκελ και η επιμονή Σαμαρά

Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής να ήταν αφιερωμένη στην επικύρωση της εκλογής Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, όπως και στην εκτίμηση της κατάστασης στην Ουκρανία, όμως το σημαντικό για την Ελλάδα είναι να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την διευθέτηση του χρέους.

Αυτή εξάλλου ήταν και η προτεραιότητα του Αντώνη Σαμαρά, κάτι που φάνηκε και από τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου με πρώτη και καλύτερη αυτή με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν με τις απαιτήσεις τους οι εκπρόσωποι των δανειστών και να ξεκινήσει η πολιτική διαπραγμάτευση. Εξάλλου η ελληνική κυβέρνηση σε μία δύσκολη εποχή έχει ανάγκη από καλές ειδήσεις, τις οποίες θα επικοινωνήσει.

Και φυσικά μιλάμε για την μείωση της φορολογίας, τη βελτίωση των συναλλαγών με εφορίες και ταμεία και την αποφυγή ενός νέου πακέτου, παράλληλα με μία λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τα πρώτα μηνύματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Και αυτό διότι ο πρωθυπουργός συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ανέλυσαν στην Καγκελάριο την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα εκτιμώμενα έσοδα από το ισχυρό τουριστικό ρεύμα, την πρόσφατη νέα, έξοδο στις αγορές με το τριετές ομόλογο, σε μία εμφανή προσπάθεια να αναδείξουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας αλλά και παράλληλα την ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης.

Ωστόσο, η απάντηση της Άγκελας Μέρκελ, που έχει εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα για τα ελληνικά δρώμενα, ήταν χαρακτηριστική του Βερολίνου.

Η Μέρκελ επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους και να υλοποιηθεί, χωρίς εκπτώσεις, ο προϋπολογισμός και, μάλιστα, φέρεται να ρώτησε τον Γκ. Χαρδούβελη αν υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων από την ελληνική πλευρά. Κάτι που ο πρωθυπουργός και ο Έλληνας «τσάρος» διέψευσαν ως πιθανότητα.

Επιμονή

Με άλλα λόγια, το Βερολίνο επιμένει μονότονα στο δρόμο που χάραξε προ 5ετίας. «Θέλετε να κάνετε αλλαγές; Βρείτε τα χρήματα από αλλού, εξασφαλίστε τα κατάλληλα ισοδύναμα και προχωρήστε». Η παραδοσιακή αυτή θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν θα μπορούσε, προφανώς, να μεταβληθεί σε μία περίοδο που οι βόρειοι της Ε.Ε. ανησυχούν από την επιλογή Γιούνκερ και αναζητούν τρόπους να καλύψουν τον πιο «χαλαρό» λόγο του νέου Προέδρου της κομισιόν με την τοποθέτηση «σκληρών» σε καίρια πόστα της νέας Επιτροπής.

Ωστόσο, η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, που ήρθε να επιβεβαιώσει την ισχυρή σχέση που έχει οικοδομηθεί μεταξύ των δύο ηγετών, δεν περιορίστηκε μόνον στις… υποδείξεις. Η Μέρκελ εμφανίστηκε ικανοποιημένη με την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε ως επιτυχημένη την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, ειδικά σε μία ημέρα που η ευρωζώνη κλυδωνίστηκε από τους κλυδωνισμούς στο πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα) ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σχέση Αθήνας – Πεκίνου.

Άλλωστε, και η Άνγκελα Μέρκελ επενδύει πολλά στην ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων με την κινεζική ηγεσία, ενώ Ελλάδα και Γερμανία επιδιώκουν να καταστούν βασικοί σύμμαχοι του ασιατικού γίγαντα στην Ε.Ε.

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα