Οι ημερομηνίες των εκλογών

Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν το πρωθυπουργικό επιτελείο στην τελική επιλογή για το αν οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2018 – H «έκπληξη» του Σεπτεμβρίου του 2019

Σε θέμα καθημερινής συζήτησης έχει αναδειχθεί ο χρόνος των επόμενων εκλογών. Κάποιοι υποστηρίζουν πως κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2018. Άλλοι πάλι εκτιμούν πως αυτό θα γίνει το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου. Και κάποιοι τρίτοι δεν διστάζουν να αναφερθούν στο 2019. Ειλημμένη απόφαση πάντως δεν υπάρχει, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που θα οδηγήσουν το πρωθυπουργικό επιτελείο στην τελική επιλογή.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Οι κυβερνητικές παροχές των τελευταίων ημερών φυσικό ήταν να παραπλανήσουν κάποιους και να εκτιμήσουν πως ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει. Για ποιον άλλο λόγο μια κυβέρνηση να κάνει «δωράκια», ενώ δυσκολεύεται να καλύψει τρέχουσες ανάγκες της; Το ερώτημα παραμένει για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τις παροχές, όμως οι εκλογές δεν είναι στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Α» ξεκαθαρίζουν το τοπίο, μιας και όλα θα κριθούν από τις εξελίξεις και το μόνο που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να αλλάξει λίγο το κλίμα υπέρ του ώστε όποτε και αν στηθούν οι κάλπες να χρησιμοποιήσει τις πολιτικές αυτές. «Από την αναμέτρηση του προϋπολογισμού βγήκαμε κερδισμένοι και κατά έναν βουλευτή. Η κυβέρνηση δεν απειλείται ούτε είναι δυνατόν να εκβιαστεί. Οπότε για ποιον λόγο να πάμε σε εκλογές;» σχολίασε κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήσαμε.

Περιμένουν…

Και η αλήθεια δεν είναι πολύ μακριά από αυτό. Το αντίθετο μάλιστα. Με την Νέα Δημοκρατία να δείχνει πως έχει πιάσει ταβάνι στην συσπείρωση, το Κίνημα Αλλαγής να μην απειλεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ όπως προκύπτει από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τις συνθήκες να αλλάζουν, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να περιμένουν.

«Πόσο να αντέξει η Νέα Δημοκρατία σε εκλογική ετοιμότητα; Όσο πιο αργά από σήμερα και όσο πιο κοντά στην λήξη της τετραετίας γίνουν οι εκλογές, τόσο μεγαλύτερα τα κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του θα εξαντληθούν αν επί έναν χρόνο βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου», εκτιμά ο συνομιλητής μας. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα: το 2019 είναι εκλογική χρονιά σε κάθε περίπτωση, μιας και τότε έχουμε τις ευρωεκλογές (τον Μάιο) και τις αυτοδιοικητικές (Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη). Στην κυβέρνηση μελετώντας παλαιότερες αντίστοιχες συγκυρίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι άλλες αναμετρήσεις μπορούν να εκτονώσουν την οργή των ψηφοφόρων και να περιορίσουν την ζημιά του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Ειδικά αν αυτές γίνουν και μετά τις αυτοδιοικητικές. Μάλιστα, μόνο τυχαίο δεν είναι πως στους διαδρόμους του υπουργείου Εσωτερικών ακούγεται έντονα ως πιθανή ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών η 1η Σεπτεμβρίου 2019!

Η δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών (8 Σεπτεμβρίου 2019) λοιπόν δεν αποκλείεται να συμπέσει με τις εθνικές, εφόσον η κυβέρνηση αντέξει έως τότε.

«Καταλύτης» το ΔΝΤ

Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που θα κρίνουν τις αντοχές της κυβέρνησης; «Το ΔΝΤ», υποστηρίζουν εκείνοι που βιώνουν εκ του σύνεγγυς την πρωθυπουργική καθημερινότητα. Να δούμε όμως τι πραγματικά σημαίνει ΔΝΤ. Η κυβέρνηση έχει να κλείσει την 4η (σκληρή) αξιολόγηση, που όμως δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα μιας και οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες που την αποτελούν έχουν καταλάβει πως επαναστατικά παιχνίδια δεν έχουν χώρο. Μετά την τελευταία αυτή αξιολόγηση, οδηγούμαστε σε αυτό που το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν λανθασμένα βαφτίσει έξοδο από τα μνημόνια. Μόνο έξοδος δεν είναι φυσικά, καθώς τα μέτρα της επόμενης περιόδου έχουν ήδη ψηφιστεί. Και δύο μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από το 2019 είναι αυτά που εμπλέκουν στην διαδικασία το Ταμείο: πρόκειται για την μείωση των συντάξεων, αλλά και την μείωση του αφορολόγητου. Δύο μειώσεις που πρακτικά αγγίζουν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Στην κυβέρνηση ήδη έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να ανατραπούν αυτές οι μειώσεις. Από την ευρωπαϊκή πλευρά δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες αντιστάσεις, μιας και οι Βρυξέλλες δείχνουν Νέα Υόρκη και ΔΝΤ. Η ελπίδα λοιπόν της κυβέρνησης είναι να βρεθεί η φόρμουλα με την οποία το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Επιπλέον οι εξελίξεις στην Γερμανία εκτιμάται πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, αν όντως ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να αποφύγει τον σκόπελο των μειώσεων, τότε μάλλον θα είναι ο πρώτος μνημονιακός πρωθυπουργός που θα ολοκληρώσει την τετραετία του. Εναλλακτικά το τέλος του 2018 θα μας βρει στις κάλπες.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα