Οι Κινέζοι αποκτούν δεύτερο παιδί και οι εταιρείες στήνουν γλέντι

Οι εξελίξεις υποχρέωσαν την κινεζική κυβέρνηση να τερματίζει τη λεγόμενη πολιτική του ενός παιδιού και επιτρέπει σε όλα τα ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Αιτία τόσο η δυσαναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών όσο και η γήρανση του πληθυσμού που απειλεί την ανάπτυξη της χώρας.

Ετσι, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ανακοίνωσε επίσημα ότι χαλαρώνει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στον οικογενειακό προγραμματισμό και επιτρέπει πλέον σε εκατομμύρια ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά, έπειτα από δεκαετίες εφαρμογής της αυστηρής πολιτικής του ενός παιδιού.

Η ιστορικής σημασίας απόφαση αποτελεί συνέχεια της χαλάρωσης του μέτρου πριν από δύο χρόνια, όταν το Πεκίνο επέτρεψε σε κάθε ζευγάρι Κινέζων να αποκτά δύο παιδιά αν ο ένας από τους γονείς ήταν ο ίδιος μοναχοπαίδι.

Η απόφαση αυτή όμως επέτρεψε σε πολυεθνικούς κολοσσούς να στήσουν τρικούβερτο γλέντι υπολογίζοντας τα κέρδη που θα έχουν.

Μάλιστα άνοδο έως και 3% κατέγραψε νωρίτερα η μετοχή της Danone στο Παρίσι, ενώ ενισχυμένη ήταν και η μετοχή της Nestle στη Ζυρίχη ενισχύοντας τις προοπτικές για τις πωλήσεις προϊόντων βρεφικής διατροφής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η μετοχή της Danone ενισχυόταν κατά 1,92% στα 65,16 ευρώ στο Παρίσι, ενώ της Nestle σημείωνε κέρδη 0,7% στα 76,25 ελβετικά φράγκα.

Η Danone, η Nestle και η Mead Johnson Nutrition, που έχει ως έδρα της τις ΗΠΑ, συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους παίκτες στην κινεζική αγορά βρεφικού γάλακτος, που ανέρχεται στα 19 δισεκ. δολάρια περίπου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα