«ΟΜΑΔΑ EΨΙΛΟΝ»: Μύθοι, Δωδεκάθεο και… εκρηκτικά!

 

Η σύλληψη μίας ομάδας 5 βομβιστών σε Καλαμάτα και Μυστρά, που σχεδίαζε να ξεκινήσει… «επανάσταση» στο όνομα του Δία ανατινάζοντας κεντρικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, έφερε μετά από χρόνια στην επικαιρότητα την «Ομάδα Έψιλον». Η «Α» δίνει απαντήσεις στο ερώτημα ποια είναι αυτή η μυστική ομάδα, η οποία περιβάλλεται με πέπλο μυστηρίου, αίγλη, εθνικισμό, αλλά και θεωρίες συνωμοσίας.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

 

Συγγραφέας και λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ο Γ.Δ. (που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του) μας βάζει στο κλίμα: «Υπάρχουν πάρα πολλές, ίσως και δεκάδες, ομάδες που αυτοαποκαλούνται “Ομάδα Έψιλον”, υποστηρίζουν ότι η δική τους είναι η αυθεντική με αναφορά στους επιχειρηματίες και επιστήμονες που φέρονται ως κεφαλές και ταυτόχρονα κατηγορούν τις άλλες ομάδες ως σιωνιστικές και ανθελληνικές», δηλώνει στην «Α» ο Γ.Δ. και εξηγεί πως: «Το “Ε” είναι το γράμμα που βρίσκεται σκαλισμένο στο κέντρο του αετώματος του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς. Για αυτό και επέλεξαν το συγκεκριμένο όνομα, προκειμένου να δείξουν τη σύνδεσή τους με τον αρχαίο κόσμο και τη μύηση του ανθρώπου στο φως».

Ο πρώτος που μίλησε για την «Ομάδα Έψιλον», προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80, ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Φουράκης, με τον μύθο γύρω από αυτή να χτίζεται πετραδάκι-πετραδάκι. Η «Ομάδα Έψιλον», σύμφωνα με τους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, φέρεται να ιδρύθηκε στις αρχές του καλοκαιριού του 1970 από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι ήταν ορκισμένοι στο Δωδεκάθεο. Η ιδέα πιστώνεται στον Σπυρίδωνα Νάγο, έναν ιδιαιτέρως ευφυή άνθρωπο που από ζαχαροπλάστης έγινε εκδότης της σοσιαλιστικής εφημερίδας «Άρδην», διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιώς και κορυφαίος τέκτονας.

 

Ο «εξωγήινος» Αριστοτέλης

Τα περισσότερα από τα μέλη της, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εργάζονταν σε ξένα κέντρα διαστημικών ερευνών και σε κέντρα κατασκευής διαστημικών όπλων, και στόχος τους είναι να ανακαλύπτουν και να γνωστοποιούν κάθε σιωνιστικό σχέδιο που στρέφεται εναντίον του ελληνισμού, να εισχωρούν σε διάφορες σιωνιστικές ομάδες και να αποσπούν πληροφορίες, προκειμένου να προστατεύσουν κάθε τι ελληνικό από τις ξένες επιβουλές. Ένα ακόμη σημαίνον πρόσωπο για την «Ομάδα Έψιλον» φαίνεται να είναι ο Γεώργιος Λευκοφρύδης, που το 1977 καταθέτει στην Εθνική Βιβλιοθήκη (σ.σ. για καταχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων) το σύγγραμμά του, «Κοσμοσκάφος στα-γύρω Έψιλον, το οργάνων όργανο του Αριστοτέλη», και ο οποίος υποστηρίζει ότι κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τα κείμενα του Αριστοτέλη. Αναφερόμενος στον μεγάλο φιλόσοφο της αρχαιότητας, υποστηρίζει πως ήταν εξωγήινος και ήρθε στη Γη από τον αστερισμό του Λαγού, και συγκεκριμένα το άστρο Μι.

 

Τα διάσημα «μέλη»

Θέλοντας να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου και να προσελκύσουν οπαδούς, διάφοροι «εκπρόσωποι» της «Ομάδας Έψιλον» πότε αφήνουν να εννοηθεί και πότε υποστηρίζουν ανοιχτά πως ανάμεσα στους οραματιστές της ήταν μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Πασσάς (δημοσιογράφος, διανοητής και διευθυντής της εγκυκλοπαίδειας του “Ήλιου”» , ο επιχειρηματίας και σπουδαίους ευπατρίδης Πρόδρομος Μποδοσάκης, ο κορυφαίος μαθηματικός Κώστας Καραθεοδωρής, ο πυρηνικός φυσικός Γεώργιος Γκιόλβας, ακόμα και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Αργότερα, δε, εμπλέκουν (σ.σ. ως χαμηλόβαθμο μέλος) και τον Αντώνη Τρίτση. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι δημοσίως υποστηρίζουν πως τα μέλη της «Ομάδας Έψιλον» δεν πρέπει να κατονομαστούν για την ασφάλειά τους… Ως μέλος τους, εμφανίζεται και ο καθηγητής Δημήτρης Λιαντίνης, τα οστά του οποίου βρέθηκαν το 2005 (σ.σ. μετά από 7 χρόνια ερευνών) σε σπηλιά στον Ταΰγετο. Ο μύθος τον θέλει να επέλεξε (όχι τυχαία, αλλά λόγω του θεού Απόλλων) την 1η Ιουνίου του 1998 προκειμένου να «ταξιδέψει» στο διάστημα, με τον Ταΰγετο να θεωρείται από τους αρχαίους Έλληνες ότι παίζει τον ρόλο του άξονα μεταξύ «φυσικού και μεταφυσικού πεδίου».

 

Περί… «επαναστάσεως»

Στο σήμερα, ως «εκπρόσωπος» της «Ομάδας Έψιλον» εμφανίζεται ο Γεώργιος Πάλμος, ο οποίος μάλιστα δημοσίευσε σε καθημερινή εφημερίδα «συνέντευξη» με τον «αρχηγό», κάνοντας λόγο για μία ομάδα που δραστηριοποιείται σε 200 χώρες και έχει στόχο «την ενίσχυση των γεννήσεων του ελληνικού έθνους και την ανάκτηση διαχείρισης περιοχών, με πρώτο ενδιαφέρον στην Βόρεια Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την Βόρειο Ήπειρο και τα Σκόπια». Η εξάπλωση του διαδικτύου, αλλά και διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, βοήθησαν ώστε η φήμη της «Ομάδας Έψιλον» να διαδοθεί στα μέσα νοικοκυριά. Οι «φημισμένοι» καλεσμένοι αυτών των εκπομπών, αλλά και τα «αποκαλυπτικά» βιβλία που τις συνόδευαν, κίνησαν σε πολλούς την περιέργεια. Άλλωστε, ό,τι έχει μυστήριο, θεωρίες συνωμοσίας και υπερόπλα (σ.σ. και τέτοια έχει η Ομάδα Έψιλον) κινεί το ενδιαφέρον και εξάπτει τη φαντασία του Έλληνα. Κάποιοι, μάλιστα, λίγο πιο εύπιστοι, λίγο πιο διαταραγμένοι ψυχικά, λίγο πιο… ζόρικοι, δεν θέλουν και πολύ να πάρουν κυνηγητικά όπλα, να ζωστούν με εκρηκτικά και να κάνουν «επανάσταση».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα