Ουκρανία: 13 στρατιώτες νεκροί σε μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες

Η αιματοχυσία στην Ουκρανία δεν έχει τέλος αφού τουλάχιστον 13 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή, σε μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, όπως ανακοινώθηκε από το επιτελείο της “αντιτρομοκρατικής επιχείρησης” του Κιέβου στην ανατολική πλευρά της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, άλλοι 9 στρατιώτες τραυματίστηκαν. Η επιχείρηση αυτή, στην οποία μετέχουν δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, ξανάρχισε την Τρίτη, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αποφάσισε να μην παρατείνει την εκεχειρία μετά τις πολλές παραβιάσεις της από τους αντάρτες.

Στο μεταξύ, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) κατηγόρησε  έναν Ρώσο στρατηγό ότι συμμετέχει στη στρατολόγηση, στη Ρωσία, μαχητών που εντάσσονται στις τάξεις των αυτονομιστών, στην ανατολική Ουκρανία.

“Ξεκινούμε έρευνα σε βάρος του στρατηγού της GRU (σ.σ. η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών) Τράσκιν, ο οποίος οργανώνει τη στρατολόγηση των τρομοκρατών στο Ροστόφ επί του Ντον”, μια πόλη στη νότια Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της SBU Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

“Εκεί πέρα γίνεται στρατολόγηση και εκπαίδευση, μετά από την οποία (οι εθελοντές) έρχονται στην Ουκρανία” για να “πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών”, διαβεβαίωσε.

Η SBU διεξάγει επίσης έρευνα σε βάρος ενός υπευθύνου της ρωσικής συνοριοφρουράς, με την κατηγορία ότι χρηματοδοτεί και στηρίζει την τρομοκρατία στην Ουκρανία. Ο Ναλιβαϊτσένκο δεν αποκάλυψε όμως το όνομα του υπόπτου.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν καταγγείλει κατ΄ επανάληψη ότι οι αυτονομιστές των ανατολικών επαρχιών ενισχύονται από μισθοφόρους που στρατολογούνται στη Ρωσία και από αξιωματικούς της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Μετά την επανέναρξη των επιχειρήσεων, την Τρίτη, εναντίον των φιλορώσων ανταρτών, ο έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία έχει αναχθεί σε βασική προτεραιότητα του Κιέβου.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα