Ούτε φίλοι, ούτε σύμμαχοι!

 

Οι πιο ψύχραιμοι παρατηρητές των πεπραγμένων του ελληνικού ποδοσφαίρου έλεγαν και έγραφαν πως η άτυπη συμμαχία των τριών –Σαββίδη, Μελισσανίδη, Αλαφούζου– θα έχει ημερομηνία λήξης, όταν αρχίσουν τα «αντικρουόμενα συμφέροντα». Ακόμη και οι ίδιοι γνώριζαν πως κάποια στιγμή, αναγκαστικά και εκ των πραγμάτων, η τριάδα θα διασπαστεί, αφού δεν αναπτύχθηκε λόγω οικογενειακής φιλίας, αλλά με αφορμή την ανάγκη δημιουργίας ενός διοικητικού συνασπισμού που θα ρίξει το παλαιό καθεστώς της ΕΠΟ.

Η στιγμή αυτή, λοιπόν, έφτασε, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο ένας που συζητιέται εδώ και μέρες είναι η ψυχρότητα που δημιουργήθηκε μεταξύ Σαββίδη και Μελισσανίδη, που όμως δεν είναι λόγος  ποδοσφαιρικός (αφού οι δύο άνδρες αγκαλιάζονταν ακόμη κι όταν η διαιτησία «πατούσε» την ΑΕΚ στην Τούμπα), αλλά επιχειρηματικός. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την αγανάκτηση του Ιβάν Σαββίδη, προερχόμενη από την προ μηνών κόντρα με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες, που εκδηλώθηκε «ολοζώντανα» μέσω του ΣΚΑΙ με πόλεμο ανακοινώσεων κατά του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ.

Τι συνέβη, λοιπόν: Ο Αλαφούζος, βλέποντας την ΑΕΚ να απολαμβάνει το 50-50 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό αλλά και γενικώς στο φετινό πρωτάθλημα, τον ΠΑΟΚ να μην αδικείται ολωσδιόλου και μάλιστα να παίρνει σφυρίγματα, και τον Παναθηναϊκό να αδικείται κατάφορα στην Ξάνθη, είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο «άι σιχτίρ» στο συμμαχικό μέτωπο και ξεκίνησε… μίνι επανάσταση, δηλώνοντας μοναδικός οδοιπόρος κατά του «κατεστημένου».

Ο Γιάννης Αλαφούζος, βέβαια, πρέπει να γίνει ξεκάθαρος και να εννοήσει ποιον θεωρεί κατεστημένο, διότι με αυτή την απόσχιση είναι σαν να δηλώνει πως έχει απέναντί του και τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ με όποιες δυσκολίες θα υπάρξουν στη διαδρομή για να προστατέψει τον Παναθηναϊκό. Πάντως, η τελευταία πράξη των διοικήσεων του ΠΑΟΚ και του ΠΑΟ, που υπερψήφισαν την ευνοϊκή προς την ΑΕΚ πρόταση ανακατανομής των τηλεοπτικών εσόδων, είναι δείγμα πως η συμμαχία μπορεί να είναι ραγισμένη, αλλά σε καμία περίπτωση σπασμένη.

 

Την ίδια ώρα τον «καίει» το οικονομικό

Δεν είναι όμως μόνο τα «σφυρίγματα» τα οποία ενοχλούν τον Γιάννη Αλαφούζο. Την ίδια ώρα, τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ πάνε από το κακό στο χειρότερο, με τον πρόεδρο της Παναθηναϊκής Συμμαχίας όχι μόνο να μη βλέπει έσοδα από πουθενά, αλλά να πρέπει να ανησυχεί με τις προσφυγές του Εσιέν (κυρίως) και του Πλατανιά (για την καθυστέρηση των δόσεων του Κουλιμπαλί). Ο Παναθηναϊκός δείχνει να βαδίζει στα μονοπάτια της ΑΕΚ της περιόδου 2011-12, τότε που η «Ένωση» τερμάτισε με το ζόρι στην πέμπτη προνομιούχο θέση, αλλά τελικά δεν αδειοδοτήθηκε κι έτσι έχασε το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αλλά και τη δυνατότητα μετεγγραφών, με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να παίξει με ρόστερ χαμηλότατου επιπέδου και να υποβιβαστεί.

Οι τελευταίες πληροφορίες μέσα από την ΠΑΕ, μάλιστα, αναφέρουν πως ο Γιάννης Αλαφούζος δεν βλέπει πώς μπορεί να βγει η επόμενη σεζόν αν δεν πουληθεί ο Μάρκους Μπεργκ με ένα ποσό όσο γίνεται πιο κοντά στη ρήτρα του. Και επειδή ο Σουηδός δεν θέλει να πάει στην Κίνα, η πρόταση πρέπει να έρθει από ευρωπαϊκή ομάδα, και δεν είναι τόσο απλό να βρεθεί ενδιαφερόμενος σύλλογος που να θελήσει να δώσει πάνω από 5.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα σώσει τον Παναθηναϊκό της νέας περιόδου;

Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη φετινή πορεία της ομάδας. Ο ΠΑΟ βρίσκεται μόλις δύο βαθμούς μπροστά από την έκτη Ξάνθη, έχει δυσκολότατο πρόγραμμα και φυσικά αν δεν βγει στην Ευρώπη θα είναι καταστροφή. Ακόμη και αν τελικά τα καταφέρει, θα πρέπει το καλοκαίρι να περάσει στους ομίλους, διαφορετικά πάλι θα υπάρξει πρόβλημα. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει βάλει 30.000.000 ευρώ στον ΠΑΟ όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορεί κάθε χρόνο να σπρώχνει 6-7 εκατομμύρια για να βγαίνει η χρονιά.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ κρίσιμο για τον Παναθηναϊκό. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αδειοδοτηθεί, αφού αποκλείεται ο Γιάννης Αλαφούζος να μην κλείσει τις επικίνδυνες εκκρεμότητες, ωστόσο πιθανή απώλεια ευρωπαϊκού εισιτηρίου θα προκαλέσει ισχυρό σοκ στο ταμείο. Είναι ήδη απομονωμένος μετά την αποχώρησή του από τη «συμμαχία» – αν απομονωθεί και οικονομικά, η ΠΑΕ ΠΑΟ θα μπει σε μεγάλους προβληματισμούς.

 

Ξεκίνησε το μίνι… ξεκαθάρισμα

Το πόσο δύσκολα έχουν γίνει τα πράγματα φάνηκε και από τη μεσοβδόμαδη κίνηση αποδέσμευσης έξι χαμηλόμισθων (σε σχέση με τα ποσά που παίρνουν οι ποδοσφαιριστές) υπαλλήλων) και της μείωσης αποδοχών του Χουάν Ραμόν Ρότσα

Συγκεκριμένα, απολύθηκε η Μαρία Ψυχουντάκη, ψυχολόγος εδώ και μία δωδεκαετία του ΠΑΟ, ο Δημήτρης Μάρκος, ο Γιάννης Βονόρτας και τρία ακόμη στελέχη, ενώ αναμένονται κι άλλες αποδεσμεύσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα