Ο «αδύναμος» Τσίπρας στο στόχαστρο της Ν.Δ.

Τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά βάζει στο στόχαστρο η Ν.Δ., με στρατηγική που μοναδικό σκοπό έχει να εκθέσει τον πρωθυπουργό. Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται όλες οι υποσχέσεις και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν στην οδό Πειραιώς είναι ότι δεν θεωρούν δυνατό χαρτί τον Αλέξη Τσίπρα αλλά τον πιο αδύναμο κρίκο που θα «σπάσει» πιο εύκολα. Από την άλλη, «σταυρώνουν» τα δάχτυλά τους να συνεχίσει ο Τσίπρας να δίνει συνεντεύξεις…

 

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλάνε  για το επικοινωνιακό «Βατερλό» της κυβέρνησης εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες. Από τούδε και στο εξής όμως επικεντρώνονται στο προσωπικό «Βατερλό» του Αλέξη Τσίπρα

 

Οι «αριστεροί» που… μυρίζουν «δυτικίλα»…

 

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα σύσκεψη με τη συμμετοχή «μητσοτακικών» και «σαμαρικών»  αποφασίστηκε να ακολουθήσουν  τακτική κοινωνικής αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα. Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων πολιτικών δυνάμεων που για να πλήξουν  τους κεντροδεξιούς ηγέτες ή ακόμα και τα στελέχη που ζούσαν βίο με λίγο περισσότερη… κοινωνική εξωστρέφεια σε σχέση με τους άλλους επικεντρώνονταν στις έξω – πολιτικές τους δραστηριότητες και τους «κόνταιναν» πολιτικά… Κάπως έτσι θα λειτουργήσουν και στη Ν.Δ.

Στο στόχαστρο έχουν μπει οι πασχαλινές διακοπές του πρωθυπουργού και μια σειρά από άλλες «δραστηριότητες» που χρήζουν –κατά τη Ν.Δ.– «διερεύνησης».

Ο Αλέξης Τσίπρας, λένε στην οδό Πειραιώς, δεν επέστρεψε την Κυριακή του Πάσχα στη βάση του ή έστω την επομένη, αλλά παρέμεινε σε mood διακοπών μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα. Θα αναρωτηθεί κανείς πού είναι το μεμπτό.

Όταν η χώρα που κυβερνάς βρίσκεται εν μέσω μνημονίων με μια αξιολόγηση «στον αέρα» και με τους πολίτες να μετράνε ακόμα και το τελευταίο ευρώ για να γεμίσουν το πασχαλινό τραπέζι, ε, τότε σίγουρα στο βάθος υπάρχει ζήτημα πολιτικής ορθότητας και κοινωνικής ηθικής.

Είναι επίσης γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει μάλλον ιδιαίτερα υψηλού προφίλ εστιατόρια για να παραθέτει γεύματα ή δείπνα στους υψηλούς προσκεκλημένους που έρχονται στη χώρα μας.

Η «Α» αναρωτήθηκε αν με αυτά τα επιχειρήματα η Ν.Δ. κινδυνεύει να διολισθήσει σε έναν άκρατο λαϊκισμό. «Δεν είναι μόνο θέμα κόστους. Είναι θέμα νοοτροπίας και προσέγγισης κάποιων πραγμάτων. Το μήνυμα που φτάνει στους Έλληνες πολίτες είναι ότι τα βάρη και οι θυσίες έχουν μόνο το δικό τους ονοματεπώνυμο και όχι των πολιτικών αυτής της χώρας. Εμείς δεν είμαστε έτσι», καταλήγει ένας εκ των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, ως παράδειγμα μας έφερε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν ταξιδεύει ποτέ στην πρώτη θέση στο αεροπλάνο, ενώ οι υπουργοί της κυβέρνησης το κάνουν κατά κόρον!

Στη Ν.Δ. δεν αφήνουν έξω από αυτή την προσέγγιση το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι, για το οποίο θα επανέλθουν στο άμεσο μέλλον. Το πιο σημαντικό όμως για την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό που δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «απομονωθεί» από την ελληνική πραγματικότητα και από τα πραγματικά προβλήματα του πολίτη, είναι η αναφορά του στη μεγάλη πασχαλινή έξοδο των εκδρομέων.

Στην ερώτηση του Ν. Χατζηνικολάου, στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του,  για τα φαινόμενα χαμηλής ζήτησης γάλακτος και ψωμιού που καταγράφονται το πρώτο δίμηνο του έτους (πρόκειται για στοιχεία από τον Σύνδεσμο Ελληνικών βιομηχανικών Τροφίμων) το εξοργιστικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ήταν «σιγά, ρε παιδιά, φέτος το Πάσχα είχε τη μεγαλύτερη έξοδο εκδρομέων!».

Η φράση που ακούστηκε στη σύσκεψη από πολλούς και ειδικά από στελέχη που έχουν «περάσει» μια βόλτα και από την παραδοσιακή «αριστερά», ήταν ότι «αυτοί οι τύποι στο Μέγαρο Μαξίμου μυρίζουν “δυτικίλα”, με τις ακριβές τους μάρκες, τις βόλτες στο Κολωνάκι και τα πούρα τους». Το άλλο που επισημαίνουν στη Ν.Δ. είναι οι προσλήψεις που γίνονται σε «εταίρους», δημιουργώντας τη δική τους «κόκκινη» στρατιά από golden boys. Ένας μάλιστα «σαμαρικός» αναφώνησε στη σύσκεψη: «Eδώ έριξαν τον Καραμανλή με τη φράση “ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό”, οι γιαλαντζί αριστεροί θα αντέξουν;», για να λάβει την  απάντηση από άνθρωπο του πρόεδρου ότι «η μοναδική κοινοβουλευτική ομάδα που δεν έχει χάσει ούτε μισή έδρα εξαιτίας των μέτρων και των μνημονίων από το 2010 και μετά είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ», υπονοώντας… ευθέως ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μείνουν με νύχια και με δόντια στην εξουσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τής «Α», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινά επιχείρηση αποδυνάμωσης του κ. Τσίπρα, και θα αναδεικνύουν καθημερινά τα στοιχεία αλλοτρίωσης των αριστερών καταβολών του πρωθυπουργού.

 

«Αλέξη, καλύτερα να μιλάς… παρά να μασάς»

Με συνοπτικές διαδικασίες τόσο η Ομάδα Αλήθειας της Ν.Δ. όπως και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κ. Βασίλης Κικίλιας, έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τις αναφορές του Τσίπρα στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Όπως έγραψε το iapopsi.gr, η Ν.Δ. μέτρησε 14 ψέματα του Αλέξη Τσίπρα, ένα ψέμα ανά τρία λεπτά.

Όπως εκμυστηρεύθηκε στην «Α» κορυφαίο «γαλάζιο» στέλεχος, «αν συνεχίσει και με τα υπόλοιπα κανάλια να δίνει συνεντεύξεις και να απαντάει με αυτό τον τρόπο, τότε έχει σίγουρη την τρίτη θέση όποτε κι αν γίνουν εκλογές».

Σε non paper που κυκλοφόρησε για τα στελέχη του κόμματος, γίνεται λόγος για το προσωπικό «Βατερλό» του Αλέξη Τσίπρα. Το πρώτο που, όπως λένε, δεν είναι μόνο επικοινωνιακό αλλά ουσιαστικό.

Ένας πρωθυπουργός –λένε στη Ν.Δ.–  σε διάσταση με την ελληνική πραγματικότητα, προσπάθησε να απολογηθεί με ψέματα, αλαζονεία και κυνισμό.

 

«Ο κ. Τσίπρας, που εξελέγη με υποσχέσεις για παροχές 12 δισ. και τελικά φόρτωσε τους Έλληνες με μέτρα 12,5 δισ., δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για την αποτυχία της πολιτικής του. Δεν έκανε την αυτοκριτική του για τα τερατώδη ψέματα, που κατά καιρούς έχει πει. Και φυσικά, δεν έδωσε καμία προοπτική για την επόμενη μέρα. Αντ’ αυτού, προσέφυγε στη μόνιμη τακτική του: Λάσπη κατά της αντιπολίτευσης και νέα ψέματα. Είτε χονδροειδή, είτε μισές αλήθειες», τονίζει κορυφαίο στέλεχος της επικοινωνιακής ομάδας στην «Α» και κατέληξε λέγοντας ότι είναι καλύτερα «να μιλάει παρά να μασάει, για να δείξει από μόνος του τη γύμνια του στον ελληνικό λαό»…

 

 

Το απόλυτο τίποτα… εσείς, μεταρρυθμίσεις εμείς!

 

Στη Ν.Δ. ήδη έχουν έτοιμο ολόκληρο σχέδιο για το πώς πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Το τελικό κείμενο μάλιστα το έχει στα χέρια της η «Α» και θα το ανακοινώσει εν ευθέτω χρόνω ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τής «Α», ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει γίνει από κοινού από στελέχη του προέδρου σε συνεργασία με στελέχη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Χαρακτηριστικά λένε ότι η βάση έγκειται στον σχεδιασμό που είχε ήδη ετοιμάσει ο Σαμαράς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, αλλά δεν πρόλαβε να τον εφαρμόσει στο σύνολό του ή ακόμα και αυτά που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται «πάγωσαν» επί ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μεταρρυθμίσεις κατά τον σχεδιασμό αυτό  χωρίζονται, από επιχειρησιακή άποψη, σε πέντε κατηγορίες:

  • Πρώτον, εκείνες που μπορούν να γίνουν μέσα σε μια στιγμή. Με μια πολιτική απόφαση. Με την ψήφιση ενός νόμου και με την υπογραφή ενός διατάγματος.

Παράδειγμα, η κατάργηση του Καμποτάζ! Που απελευθέρωσε μια τεράστια και προσοδοφόρα δραστηριότητα με διάχυση εισοδήματος σε πολλές τοπικές κοινωνίες. Και που θα έπρεπε να είχε «ανοίξει» από δεκαετίες, αλλά δεν την επέτρεπαν!

Είναι απίστευτο, τονίζουν, αλλά η Ελλάδα που είναι από τη φύση της το παγκόσμιο παράδειγμα «αρχιπελαγικού τουρισμού», απαγόρευε την κατ’ εξοχήν οικονομική δραστηριότητα του αρχιπελαγικού τουρισμού: την κρουαζιέρα!

Από τον καιρό που επιτράπηκε (2012), έσωσε κυριολεκτικά την ελληνική οικονομία (κατακόρυφη άνοδος στις αφίξεις και αντίστοιχη ενίσχυση στο εθνικό εισόδημα σε εποχές παρατεταμένης ύφεσης για την υπόλοιπη χώρα)…

  • Δεύτερον, οι μεταρρυθμίσεις που ΔΕΝ μπορούν να γίνουν «στιγμιαία». Πρέπει να υπάρξουν μια σειρά από διαφορετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, πολλές φορές στα πιο ανόμοια μεταξύ τους πεδία, με ταυτόχρονη επιμονή στις εφαρμοστικές διατάξεις και συνεχή παρακολούθηση…

Μέχρι που να έλθει η κοινωνία και η οικονομία να αξιοποιήσουν το «νέο καθεστώς».

Για παράδειγμα, η κατάργηση (ή ελαχιστοποίηση) της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων και στην έναρξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων (επαγγελμάτων). Εδώ χρειάζεται νέος επενδυτικός νόμος, αλλαγή στον Κώδικα Βιβλίων, απλούστευση στον Φορολογικό Κώδικα, στον Πτωχευτικό Κώδικα (όλα αυτά ξεκίνησαν επί Σαμαρά, αλλά στη συνέχεια πάγωσαν ή ανατράπηκαν)…

Κι ακόμα, στην ίδια την απονομή δικαιοσύνης, στη λειτουργία των ελεγκτικών αρχών, στο σύστημα προστίμων, στους εξωδικαστικούς διακανονισμούς, στο ασφαλιστικό σύστημα, στους συμψηφισμούς οφειλών μεταξύ ιδιωτών κράτους, ή/και μεταξύ ιδιωτών, στις τραπεζικές συναλλαγές κ.λπ. (όλα αυτά είχαν προγραμματιστεί και μερικά είχαν ξεκινήσει επί Σαμαρά – αλλά μετά ακολούθησε πολύ «πισωγύρισμα και ελάχιστη πρόοδος).

Και το πιο σημαντικό: για να αποδώσουν πρέπει ταυτόχρονα να μειώνονται και τα φορολογικά βάρη, και να περάσει και κάποιος χρόνος, για να μπορέσει το νέο «σύστημα» να αρχίσει να δουλέψει.

Σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα. Κι επομένως, ακόμα κι αν μια κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να τα κάνει, χρειάζεται χρόνο.

Κι ύστερα, η ίδια η οικονομία χρειάζεται πρόσθετο χρόνο για να τα αξιοποιήσει…

  • Τρίτον, μεταρρυθμίσεις που αφορούν αλλαγές κοινωνικών συμπεριφορών και χρειάζονται ακόμα περισσότερο χρόνο. Ώστε να τις «αφομοιώσει» η ίδια η κοινωνία.

Όπως, για παράδειγμα, κίνητρα για δημιουργία οικογένειας και τη γέννηση παιδιών (δημογραφικό)…

Ή κίνητρα για ένταξη των ανθρώπων στην οικονομική δραστηριότητα. Στην Ελλάδα, «οικονομικά ενεργό» είναι το 55% του πληθυσμού μόνο, έναντι άνω του 70% στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες!

Κι από αυτούς, το ένα τέταρτο είναι άνεργοι σήμερα!

Αλλά και κίνητρα για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων – ιδιωτικών ή δημόσιων.

  • Τέταρτον, χρειάζεται να μπούμε πρώτα σε κάποιο αναπτυξιακό μονοπάτι. Μερικές μεταρρυθμίσεις απλώς δεν μπορούν να γίνουν σε συνθήκες ύφεσης.

Κλασικότερο παράδειγμα, οι μειώσεις των φόρων: Είναι από μόνες τους μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές, όμως είναι δύσκολο να γίνουν (χωρίς να προκύπτουν νέα ελλείμματα) σε συνθήκες ύφεσης. Χρειάζεται να μπει η οικονομία στην Ανάπτυξη…

  • Πέμπτον υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που απαιτούν συνταγματική αλλαγή. Όπως τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τα βοσκοτόπια, κι ορισμένες κρίσιμες πτυχές λειτουργίας της Δικαιοσύνης…

Αλλά η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περίπλοκη ΚΑΙ χρονοβόρα.

Τέλος, υπάρχουν και πράγματα που ΔΕΝ απαιτούν συνταγματική αλλαγή αυτά καθαυτά, αλλά είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί άλλο «συνταγματικό περιβάλλον» για να ριζώσουν και να αποδώσουν…

Στη Ν.Δ. είναι πλέον όλοι πεπεισμένοι πως παρελθοντικού χαρακτήρα παθογένειες και εμμονές πρέπει να εκλείψουν, όπως το «ασυμβίβαστο» υπουργού-βουλευτή, η αλλαγή στον νόμο περί ευθύνης υπουργών (που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, αλλά δεν είναι τόσο απλό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουμε σε καθεστώς που κανείς υπουργός δεν θα τολμά να υπογράψει το παραμικρό!) και, βέβαια, η αποθάρρυνση πρόωρων εκλογών καθώς και ο ίδιος ο (σταθερός) εκλογικός νόμος. Ειδικά το τελευταίο «ακούγεται» οξύμωρο, καθώς η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που ζητά συνεχώς και επισταμένα εκλογές και μάλιστα σε μηδέν χρόνο. Τα κορυφαία ωστόσο στελέχη που κατοικοεδρεύουν στον δεύτερο όροφο της οδού Πειραιώς ξεκαθαρίζουν ότι τα πέντε αυτά βήματα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να ξεκινήσουν από μία κυβέρνηση και να συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθούν. Στην Ελλάδα υπάρχει το φαινόμενο του ρεβανσισμού, που ο «επόμενος» καταργεί ό,τι έχει φτιάξει ο «προηγούμενος». Το σχέδιο λοιπόν της Ν.Δ. θέλει ολική συναίνεση και αποδοχή από τη μέγιστη πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής.

Δεδομένης της αποφασιστικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει ο ίδιος τους πυλώνες της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που θα ακολουθήσει ως κυβερνήτης αυτής της χώρας, δίνει και το στίγμα του στο επίπεδο των συνεργασιών με άλλα κόμματα. Τα ίδια τα στελέχη μάλιστα στην «Α» αλλά και ο πρόεδρος του κόμματος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβουν την επιθυμία η πλειοψηφία στην οποία θέλουν να ηγούνται να αριθμεί πάνω από 180 βουλευτές προκειμένου να μπορέσει να εκλέξει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και να ψηφίσει τις αλλαγές που χρειάζονται και να ισχύσουν άμεσα και όχι από την επόμενη Βουλή…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα