Ο Αλαφούζος «ακυρώνει» τη «λαϊκή βάση»

Ο Παναθηναϊκός λειτουργεί ως εταιρεία λαϊκής βάσης, ή βρίσκεται σε περίοδο νέας μετάλλαξης; Απέδωσε το εγχείρημα, ή ακυρώνεται στην πράξη και ειδικότερα από τις κινήσεις του προέδρου της ΠΑΕ, Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος ήταν εκείνος που τόλμησε να το εφαρμόσει για πρώτη φορά σε ελληνικό κλαμπ;

Τα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι φιλολογικού επιπέδου. Οι εταιρείες λαϊκής βάσης λειτουργούν με έναν πολύ συγκεκριμένο κανόνα. Όταν αποφασίζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, συμμετέχουν άπαντες, καλύπτοντας το ποσοστό που τους αναλογεί, με τα αντίστοιχα χρήματα.

Στον Παναθηναϊκό, προφανώς, ξεκίνησαν με το συγκεκριμένο σκεπτικό, αλλά στην πορεία δεν τους… βγήκε. Οι λόγοι είναι πολλοί. Είτε η αδυναμία του κόσμου να ανταποκριθεί οικονομικά λόγω της κρίσης, είτε η γενικότερη κουλτούρα των παραγόντων και των οπαδών, είτε το κλίμα απογοήτευσης που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα από τις πορείες στην Ευρώπη, είτε όλα μαζί και πολλά ακόμη, οδήγησαν το πλάνο της λαϊκής βάσης στο τέλμα του.

Οι ανάγκες ωστόσο «τρέχουν» και απαιτούν άμεσες λύσεις, ώστε να αποφευχθεί το… μπλακ άουτ. Ο αποκλεισμός από το Europa League έπεσε σαν… βόμβα στον οικονομικό προϋπολογισμό των «πράσινων», καθώς τα πάντα είχαν υπολογιστεί με βάση τα έσοδα από την Ευρώπη. Η «μαύρη τρύπα» των πέντε και πλέον εκατομμυρίων ευρώ δεν καλύπτεται με κανέναν τρόπο εκ των έσω.

Μοναδική διέξοδο θα αποτελούσε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα έπρεπε να περάσει μέσα από τη διαδικασία της λαϊκής βάσης, δηλαδή από τη συμμετοχή όλων των μετόχων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φαντάζει εφικτό στη λογική του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος δεν προτίθεται να ρισκάρει το… Financial Fair Play, προκειμένου να επιμείνει σε ένα πλάνο που δεν αποδίδει, τουλάχιστον επί της ουσίας.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να καλύψει με δικά του κεφάλαια την αύξηση στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ, ακυρώνοντας στην ουσία τη λαϊκή βάση στο «τριφύλλι». Μπορεί στα χαρτιά να παραμένει ως έχει, αλλά στην πράξη παύει να υφίσταται, δεδομένου ότι ο κόσμος δεν συμμετέχει, ή έστω δεν συμμετέχει μαζικά, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις ομάδων λαϊκής βάσης ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και θα τεθεί ενόψει του Συμβουλίου της ΠΑΕ στις επόμενες συνεδριάσεις, ώστε να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης για το μέλλον, αλλά και να καθοριστεί το επικοινωνιακό σκέλος, δηλαδή το πώς θα παρουσιαστεί η σταδιακή «μετάλλαξη» της ΠΑΕ από τη λαϊκή βάση, σε ένα διαφορετικό και πιο «λειτουργικό», όπως χαρακτηριστικά μας είπε κορυφαίο στέλεχος, μετοχικό μοντέλο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα