“Ο αυταρχισμός και η λογοκρισία σε όλο τους το μεγαλείο”

Τον αποκλεισμό  των δημοσιογράφων από την αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη σχολιάζει σε ανακοίνωση του το Ποτάμι ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και κατηγορώντας την για αυταρχισμό και λογοκρισία.

«Η ελευθερία του Τύπου δεν ισχύει όταν κρίνεται ότι δε βολεύει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που- κατά τα λοιπά- είναι «κάθε λέξη του Συντάγματος», σημειώνει το Ποτάμι, ενώ ταυτόχρονα καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξεως και τον υπουργό Μετανάστευσης να «απαντήσουν ποιο (επικοινωνιακό) “κέντρο” τους έδωσε την εντολή να λειτουργήσουν ως προληπτικοί λογοκριτές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: «Ο Τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται», λέει το Σύνταγμα. Αυτά είναι ψιλά γράμματα όμως για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η ελευθερία του Τύπου δεν ισχύει όταν κρίνεται ότι δε βολεύει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που- κατά τα λοιπά- είναι «κάθε λέξη του Συντάγματος». Έτσι οι δημοσιογράφοι με εντολές «άνωθεν» κρατήθηκαν σε χιλιόμετρα “ασφαλείας» από την αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη ενώ και κάποιοι φωτορεπόρτερ «κλήθηκαν για καφέ» στο αστυνομικό τμήμα. Ο αυταρχισμός και η λογοκρισία σε όλο τους το μεγαλείο από αυτούς που μιλούν στο όνομα της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως και ο υπουργός Μετανάστευσης θα πρέπει να απαντήσουν ποιο (επικοινωνιακό) «κέντρο» τους έδωσε την εντολή να λειτουργήσουν ως προληπτικοί λογοκριτές”.

Για τον Αμβρόσιο
«Αφού η Εκκλησία της Ελλάδας διστάζει να συμμαζέψει τα του οίκου της και να εγκαλέσει τον αχρείαστο ‘ζηλωτή’, η Πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα» αναφέρει το Ποτάμι με αφορμή το ομοφοβικό παραλήρημα του μητροπολίτη Αμβρόσιου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση που υπογράφει ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης: «Δυστυχώς, μόνο έκπληξη δεν προκαλούν πια τα λόγια ‘αγάπης και ανεκτικότητας’, που εκτοξεύει με κάθε ευκαιρία ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος.
»Αυτή τη φορά η φλογερή ρομφαία του ‘γνήσια’ χριστιανικού πνεύματός του, στοχοποιεί μια πάγια κατάκτηση των υπόλοιπων κανονικών ευρωπαϊκών χωρών, η οποία έχει χαρακτηριστικά καθυστερήσει να έλθει και στην Ελλάδα, αυτή του Συμφώνου Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών.
» Εκτός από τους ομοφυλόφιλους /’ξεφτιλισμένους’, ο σταυροφόρος Μητροπολίτης καταδικάζει εκ των προτέρων και όλους εκείνους τους βουλευτές /’ελαττωματίες, ανθρωπάρια, αποβράσματα της Κοινωνίας και ενεργούμενα των Δυνάμεων του Σκότους’, που προτίθενται να ψηφίσουν το προσφάτως εισαχθέν στη Βουλή νομοσχέδιο.
» Αφού η Εκκλησία της Ελλάδας διστάζει να συμμαζέψει τα του οίκου της και να εγκαλέσει τον αχρείαστο ‘ζηλωτή’, η Πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα. Ο ισχύων αντιρατσιστικός νόμος πρέπει τάχιστα να τροποποιηθεί, ώστε αντί να ποινικοποιεί την επιστημονική έρευνα καθώς και την τέχνη, που οδηγεί σε ‘μεσαιωνικές’ δίκες, όπως στην περίπτωση του καθηγητή Ρίχτερ, να αντιμετωπίζει και όλους όσοι από δημόσια θέση καλούν σε βία, διαχωρίζοντας τους πολίτες με βάση τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.
» Στα ‘Φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους!’ του ‘σεπτού’ Μητροπολίτη, ο πολιτικός κόσμος της χώρας οφείλει να απαντήσει θεσμικά, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις: ‘Τροποποιούμε τον αντιρατσιστικό νόμο και αφήνουμε την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της…’»
Το δημοψήφισμα

Στο μεταξύ 1.500 στελέχη του Ποταμιού απ’ όλη την Ελλάδα και από όλους τους επαγγελματικούς χώρους έλαβαν μέρος στο πρώτο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα που διενήργησε το κόμμα, όπου κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά πολιτικών ερωτημάτων για τη φυσιογνωμία, τη πολιτική, τη στρατηγική και την οργανωτική δομή του κόμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος επιβεβαίωσαν τη συμπαγή πολιτική ταυτότητα του Κινήματος καθότι σε όλα τα πολιτικά ερωτήματα η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών τάχθηκε με τις θέσεις που εκφράζει η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Εν όψει του συνεδρίου του Κινήματος τον Φεβρουάριο, τα βασικότερα πολιτικά συμπεράσματα που ανακοίνωσε το Ποτάμι, είναι:

– Η συντριπτική πλειοψηφία (90%) θεωρεί το Ποτάμι από αρκετά έως πολύ προοδευτικό. Οι απαντήσεις στο σχετικό ερώτημα επιβεβαιώνουν ότι για τον κόσμο του Ποταμιού η παραδοσιακή προσέγγιση (αριστερά = πρόοδος, δεξιά = συντήρηση) δεν ισχύει. Με βάση, πάντως, την παραδοσιακή πολιτική γεωγραφία τα στελέχη τοποθετούν το Κίνημα στο Κέντρο και αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι ή Κεντροαριστεροί ή Κεντροδεξιοί σε ποσοστό 86%.

– Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του Ποταμιού (69%) πιστεύει ότι δεν πρέπει το Κίνημα να εμπλακεί σε συζητήσεις για τα μείζονα ζητήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (85%) πιστεύει ότι δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε πρόωρες εκλογές αλλά να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Οι συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα στη συντριπτική πλειοψηφία τους (82%) πιστεύουν ότι το Ποτάμι πρέπει να πει «ναι υπο όρους» σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.

– Στο τι πρέπει να κάνει το Ποτάμι σε περίπτωση εκλογών η απάντηση της μεγάλης πλειοψηφίας είναι ότι πρέπει να κατέβει αυτόνομο. Μόλις 12% πιστεύει ότι στις εκλογές πρέπει να συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), το 27% πιστεύει ότι το Ποτάμι πρέπει να συμμετάσχει σε φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ενώ μόλις 1% είναι υπέρ συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα