Ο Γολγοθάς της ψηφοφορίας

Στραβά-κουτσά η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα ολοκληρωθεί και η περιβόητη συμφωνία θα υπογραφεί από τα δύο μέρη. Οπότε όλοι αναζητούν την επόμενη ημέρα. Ποια θα είναι αυτή; Μα να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία, η οποία θα έρθει σε ένα νομοσχέδιο.

Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έχουν, δημοσίως, διατυπώσει ενστάσεις για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ενώ, είναι σαφές πώς, αν τελικά υπάρξει και ρύθμιση για τα εργασιακά θέματα ο όγκος των αντιδράσεων θα μεγεθυνθεί.

Τα σενάρια είναι μαθηματικά και, παράλληλα, εξόχως πολιτικά. Μαθηματικά, ακόμη κι αν η δικομματική βρει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση, μαζί με στελέχη που έχουν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ (Ανδρουλάκης, Λοβέρδος κ.α.) αλλά και το σύνολο των βουλευτών παρόντων, χρειάζεται 148 ψήφους για να περάσει το νομοσχέδιο. Και αυτό διότι οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Στάθης Μπούκουρας λογίζονται ως απόντες, μειώνοντας έτσι το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας που απαιτείται για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Από εκεί και πέρα κάθε απουσία μη κυβερνητικού βουλευτή όπως εξάλλου και κάθε επιλογή υπέρ του «παρών» από τα μη συμπολιτευόμενα στελέχη μειώνει ακόμη περισσότερο το όριο για την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου.

Αλληλένδετα

Ωστόσο, τα μαθηματικά ναι μεν είναι αλληλένδετα με την πολιτική αλλά η πολιτική δεν ταυτίζεται με τα αριθμητικά δεδομένα. Διότι, ναι μεν η κυβέρνηση μπορεί να βγει νομοθετικά νικήτρια από μία τέτοια διαδικασία αλλά τί είδους νίκη θα είναι η υπερψήφιση ενός καίριου νομοσχεδίου με αριθμό βουλευτών κάτω από τους 151, δηλαδή με απώλεια της δεδηλωμένης; Είναι σαφές ότι μία τέτοια εξέλιξη, θα πυροδοτούσε νέο κύκλο πιέσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ που θα έκανε λόγο για επικείμενη κατάρρευση της κυβέρνησης ενώ θα άνοιγε νέο κύκλο σεναριολογίας για το προσδόκιμο επιβίωσης της κυβέρνησης.

Υπάρχει, ωστόσο, και μία ακόμη παράμετρος. Ναι μεν να υπάρξουν βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσουν άρθρα του νομοσχεδίου (σ.σ. το οποίο γι αυτό ακριβώς το λόγο δεν έρχεται ως ένα και μόνον άρθρο στη Βουλή) αλλά ταυτόχρονα να υπάρξουν και στελέχη εκτός των επίσημων ορίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θα δώσουν ψήφο επί της αρχής, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, και, συνεπώς, θα στείλουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση διαθέτει εφεδρείες. Η, έστω και μέσω της Ελιάς, συμπόρευση των κ.κ. Α. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη με το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου θα μπορούσε, ισχυρίζονται κάποιοι, να τους οδηγήσει στην παροχή βοήθειας, αν η κυβέρνηση κινδυνεύσει.

Οι εκλογές

Δύο μήνες πριν τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και η δικομματική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση του «Ποταμιού» αλλά και με την διχόνοια που έχει ενσκήψει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η παρουσία του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη συνιστά ευθεία απειλή για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ειδικά η δεύτερη τείνει σε ποσοστά κάτω του 3%, ενώ την ίδια ώρα αντλεί ρυάκια ψηφοφόρων τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ.

Στο αυτοδιοικητικό μέτωπο, επίσης, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αμφισβητείται ευθέως από την υποψηφιότητα Κακλαμάνη, που απειλεί να του στερήσει τις ψήφους που απαιτούνται για να περάσει στο δεύτερο γύρο, στη Μακεδονία ο «αντάρτης» Τζιτζικώστας προηγείται του Γιάννη Ιωαννίδη, που εμφανίζεται «κουρασμένος» ενώ θέματα υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο βλέπει τη μέχρι πρότινος «σίγουρη» Δυτική Ελλάδα να φεύγει από τα χέρια του Απ. Κατσιφάρα εξαιτίας των «αντάρτικων» υποψηφιοτήτων Σώκου και Ζαφειρόπουλου.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένει να ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και οι δύσκολες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να ρίξει στη συνέχεια το βάρος του στην εκλογική μάχη τόσο για τις αυτοδιοικητικές όσο και για τις ευρωπαϊκές κάλπες.

Το Μαξίμου θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί όχι μόνον τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στην ενεργοποίηση του ίδιου του Πρωθυπουργού, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να υπερτερεί του κ. Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες. Ο κ. Σαμαράς, ελπίζοντας και στα θετικά μηνύματα που θα στείλει η Ευρώπη μετά την επίτευξη της συμφωνίας, θα επενδύσει στο δίπολο «Σαμαράς ή Τσίπρας για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την έξοδο από το μνημόνιο» ενώ θα ζητήσει από τα κομματικά στελέχη να ενεργοποιηθούν με στόχο την υποστήριξη των γαλάζιων υποψηφιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες, με πρώτο στόχο να περάσουν στο δεύτερο γύρο της 25ης Μαΐου.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα