Ο «καυτός» Ιούνιος της Χρυσής Αυγής

Πρόσωπο με πρόσωπο με τις ειδικές ανακρίτριες που ερευνούν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες εννέα βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος, εκ των οποίων οι οκτώ αντιμετωπίζουν την κακουργηματική κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση και απειλούνται με βαρείς περιοριστικούς όρους – ακόμη και με προφυλάκιση.

Οι «μηχανές» της ανάκρισης που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο δουλεύουν στο «φουλ» και μετά το νέο «κύμα» των απολογιών, όλες εντός του Ιουνίου, η ανακριτική έρευνα θα μπει στην τελική ευθεία με την υπόθεση να διαβιβάζεται στους εφέτες προς έκδοση βουλεύματος.

Πρόκειται για μια τεράστια δικογραφία που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται στοιχεία-σοκ που συγκέντρωσαν οι ανακρίτριες στο πλαίσιο της έρευνάς τους και έπειτα από εφόδους που έγιναν με εντολή τους σε σπίτια και γραφεία κατηγορουμένων βουλευτών.

Στρατιωτικές στολές, μικρά παιδιά που χαιρετούν ναζιστικά, κατασκηνώσεις που θυμίζουν στρατόπεδα, σπαθιά και όπλα, παραληρηματικά συνθήματα για «Εβραίους-παράσιτα», είναι μόνο κάποια από τα «ντοκουμέντα» που εντοπίστηκαν στους υπολογιστές των κατηγορουμένων και τα οποία ήταν αρκετά για να «δέσουν» τα κατηγορητήρια που συνέταξαν οι ανακρίτριες.

Κατηγορητήρια που αφορούν σε περίπου 30 υποθέσεις, ανθρωποκτονιών, αποπειρών ανθρωποκτονιών, επιθέσεων, βανδαλισμών κ.ά., που κατηγορούνται ότι διέπραξαν οι κατηγορούμενοι μέλη της Χ.Α «από το 1987 και εφεξής».

Δικαστικές και πολιτικές εξελίξεις

Τώρα, με αφορμή τον νέο «κύκλο» των απολογιών που ξεκινά, κάποιοι προεξοφλούν ήδη την… αποκαθήλωση της Χ.Α., αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως ο Ιούνιος που μόλις ξεκίνησε θα είναι «καυτός» σε δικαστικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Έτσι, μετά τον Στάθη Μπούκουρα, πρώην (και πλέον ανεξάρτητο) βουλευτή της Χ.Α. ο οποίος απολογήθηκε συμπληρωματικά την περασμένη εβδομάδα με λυγμούς και λιποθυμίες στις ανακρίτριες για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής, τη «σκυτάλη» των απολογιών παίρνουν πρωτοκλασάτα ονόματα βουλευτών του κόμματος που κατηγορούνται για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με την «ατζέντα» με τα ραντεβού των απολογιών των βουλευτών της Χ.Α., όπως διαμορφώθηκε μετά τις προθεσμίες που έλαβαν οι κατηγορούμενοι, την Τρίτη 10 Ιουνίου την πόρτα του γραφείου των δύο ανακριτριών θα περάσει για να απολογηθεί για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση ο βουλευτής Νίκος Κούζηλος.

Εντός του Ιουνίου θα ακολουθήσουν για το ίδιο αδίκημα οι απολογίες ακόμη 7 βουλευτών του νεοναζιστικού κόμματος, όπως και αυτή του επίσης βουλευτή Γιώργου Γερμενή, στις 17 Ιουνίου. Ο τελευταίος βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και τώρα θα απολογηθεί συμπληρωματικά για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής.

Ειδικότερα, στις 12 Ιουνίου αναμένεται να απολογηθεί η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του προφυλακισμένου αρχηγού της Χ.Α., Νίκου Μιχαλολιάκου, μία ημέρα αργότερα στις 13 Ιουνίου σε απολογία έχει κληθεί ο Μιχάλης Αρβανίτης, στις 16 Ιουνίου ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος που πλέον ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χ.Α., στις 18 Ιουνίου ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, στις 19 Ιουνίου ο Αντώνης Γρέγος, στις 20 Ιουνίου ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος και τέλος στις 23 Ιουνίου ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Οι κατηγορούμενοι στο σύνολό τους αρνούνται τις κατηγορίες και κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη.

Όλοι τους, δε, επικαλούνται τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών όπου κατάφεραν σημαντικά να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Πάντως, κατά τις ημέρες των απολογιών τους στο Εφετείο αναμένεται να ληφθούν ισχυρά μέτρα ασφάλειας, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν συγκεντρώσεις συμπαράστασης υποστηρικτών της Χ.Α.

Μετά το τέλος των απολογιών τους, ανακρίτριες και εισαγγελείς θα αποφαίνονται για το αν θα προφυλακιστούν ή όχι, ενώ σε κάθε περίπτωση και δεδομένου ότι ήδη… τρέχουν 18μηνα (σ.σ.: ανώτατο όριο προφυλάκισης), στόχος των ανακριτικών αρχών είναι να έχει ολοκληρωθεί τάχιστα η ανάκριση και να εκδοθεί και η πρωτόδικη απόφαση επί της ενοχής ή μη όλων των κατηγορουμένων.

Μέχρι στιγμής πάντως, εκκρεμεί η κλήση του Ηλία Κασιδιάρη του οποίου ήρθη η ασυλία στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής κατά την οποία αποκαλύφθηκε και η καταγραφή της συνομιλίας του με τον πρώην πλέον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.

Τα κατηγορητήρια

Σύμφωνα με τα πολυσέλιδα κατηγορητήρια που έχουν συντάξει οι ειδικές ανακρίτριες σε βάρος των εμπλεκομένων βουλευτών, η Χ.Α. δρούσε με χαρακτηριστικά παραστρατιωτικών ομάδων για την επιβολή των ναζιστικών και ρατσιστικών αρχών της οργάνωσης από το 1987 αλλά και μετά την είσοδό της στη Βουλή.

Επικαλούμενες το αποδεικτικό υλικό, οι ανακρίτριες επισημαίνουν πως οι κατηγορούμενοι είτε έδιναν οι ίδιοι εντολές είτε ενέκριναν σειρά επιθέσεων και άλλων αξιόποινων πράξεων σε βάρος όσων είχαν στοχοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή ως «πολιτικοί ή φυλετικοί εχθροί» της.

Ανθρωποκτονίες, βαριές σωματικές βλάβες, εκρήξεις, εμπρησμοί, εκβιάσεις είναι μόνο μερικές από τις εγκληματικές πράξεις που καταλογίζονται στη Χ.Α., η δράση της οποίας διαπνεόταν από τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού του Αδόλφου Χίτλερ.

Ενδεικτικά οι δύο εφέτες περιλαμβάνουν στα κατηγορητήρια μεταξύ άλλων τη δολοφονία του Π. Φύσσα, τη δολοφονία του Σ. Λουκμάν, τις απόπειρες ανθρωποκτονιών σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα και «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη κ.λπ.

Οι κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου περιγράφουν τη Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση με «πολιτικό και επιχειρησιακό σκέλος», στην οποία (οργάνωση) όπως σημειώνουν εντάχθηκαν σταδιακά όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση «από το 1987 και εφεξής». Αναφέρουν δε ότι η εν λόγω κλειστή ολιγάριθμη ομάδα ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών του 1987 «μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό υπό την αυτή επωνυμία “Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή”» με την ίδια ιδεολογική κατεύθυνση, κατά τα πρότυπα του κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ.

Μάλιστα, διαχωρίζουν το κόμμα στο πολιτικό τμήμα και στο επιχειρησιακό. Στο πολιτικό τμήμα της οργανώσεως περιλαμβάνεται –όπως λένε– «η εξόντωση των “εχθρών του Έθνους”, ήτοι των ατόμων με διαφορετικές από τις υπ’ αυτής υποστηριζόμενες πολιτικές, ιδεολογικές κ.λπ. θέσεις, αντιλήψεις και επιλογές, ως και των ξένων μεταναστών, ρομά και γενικά όσων δεν ανήκουν στην (Άρια) Λευκή Φυλή…».

Το επιχειρησιακό λειτουργούσε με στρατιωτική δομή, απόλυτη πειθαρχία στις εντολές των ιεραρχικά ανωτέρων. «Δρούσε εκ των γραφείων της ως άνω οργανώσεως (σ.σ. της Χ.Α), πάντα, υπό την καθοδήγηση ανώτερου στελέχους, από επίλεκτες ομάδες μελών της (“τάγματα εφόδου”) με ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, ειδικά εκπαιδευμένων… με σκοπό τη διά της βίας επιβολή των αρχών της οργανώσεως», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι προφυλακισμένοι για την υπόθεση της Χ.Α. βρίσκονται από το περασμένο φθινόπωρο οι Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππας, Ι. Λαγός, Στ. Μπούκουρας, Γ. Γερμενής και Π. Ηλιόπουλος.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα