Ο Πλατινί και το μεγάλο «παιχνίδι» στη FIFA

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Μισέλ Πλατινί, μεθοδικά, με πολύ συγκεκριμένο πλάνο και με επιμονή… Εβραίου, ξεκίνησε τις προετοιμασίες του και δρομολόγησε την αναρρίχησή του στον κορυφαίο ποδοσφαιρικό θώκο, στην προεδρία της FIFA.

Φαίνεται πως η προσπάθειά του θα αποδώσει σύντομα καρπούς. Πιο συγκεκριμένα, στις 26 Φεβρουαρίου θα είναι –κατά πάσα πιθανότητα– ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ο νυν πρόεδρος της UEFA και άλλοτε σπουδαίος διεθνής ποδοσφαιριστής αποδεικνύεται ότι διαθέτει στην πολιτική και στην οργάνωση ταλέντο ανάλογο με εκείνο που ξεδίπλωνε τα γήπεδα τη δεκαετία του ’80, όταν τον θαύμαζε ολόκληρος ο πλανήτης με τη φανέλα των «τρικολόρ» και βέβαια της Γιουβέντους.

Ο Μισέλ Πλατινί ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του Σεπ Μπλάτερ στην προεδρία της FIFA, έχοντας μετρήσει τα… κουκιά και διαπιστώνοντας ότι θα είναι αυτός ο επόμενος πρόεδρος, μετά τον Ελβετό παράγοντα ο οποίος «κάηκε» με συνοπτικές διαδικασίες μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τις συλλήψεις του FBI και παρά την επανεκλογή του μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο Γάλλος ποδοσφαιρικός αξιωματούχος –πλέον– ύφαινε τον ιστό του πολλά χρόνια νωρίτερα. Διεκδίκησε και κατέλαβε την προεδρία της UEFA, προκειμένου να αποκομίσει εμπειρία, να δικτυωθεί ακόμη περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο και να προλειάνει το έδαφος για το επόμενο βήμα του, την κορυφή του κόσμου. Καλή η Ευρώπη, αλλά ακόμη καλύτερος ο τίτλος του ποδοσφαιρικού «πλανητάρχη».

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Μισέλ Πλατινί άρχισε να αισθάνεται έτοιμος. Ελίχθηκε με εξαιρετικό τρόπο στο παρασκήνιο, δικτυώθηκε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και άπλωσε τον ιστό του σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη. Πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της FIFA, ο Γάλλος είχε διασφαλίσει την ψήφο των ασιατικών χωρών, της Νότιας Αμερικής, της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής, καθώς και της Ευρώπης, της οποίας –διάολε– είναι πρόεδρος.

Το ότι η Ρωσία έσπευσε, ως πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, να δηλώσει την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Μισέλ Πλατινί, μόνο τυχαίο δεν ήταν. Έχουν προηγηθεί πολλά, έχει εφαρμοστεί ένα ολόκληρο σχέδιο εξαναγκασμού του Ελβετού Σεπ Μπλάτερ σε… απόσυρση –όχι πως αυτός είναι κανένας άγιος– και έχει διασφαλιστεί ακόμη και η πολιτική υποστήριξη από σημαντικά κράτη, αλλά και μεγάλες εταιρίες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί με συμφωνίες κυρίων ότι, αν αναλάβει ο Πλατινί τη FIFA, είτε θα επιστρέψουν τις χορηγίες τους, είτε θα ενταχθούν και εκείνες στο τιμ υποστήριξης της Ομοσπονδίας.

Το παιχνίδι είναι μεγάλο, απλώνεται σε όλον τον πλανήτη και η οργάνωσή του ξεκίνησε μεθοδικά πριν πολλά χρόνια. Ο Πλατινί παραβρέθηκε σε δείπνα συμφωνιών με προέδρους χωρών, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, με βασιλιάδες και πρίγκιπες, όπως οι κύριοι του Κατάρ, με Ρώσους μεγιστάνες και με όποιον κρίθηκε απαραίτητο ούτως ώστε να κτίσει τη βάση που θεωρούσε απαραίτητη για το μεγάλο του εγχείρημα.

Παράλληλα, ξεκίνησε μία μεθοδικότατη φθορά της εικόνας του Σεπ Μπλάτερ, ώστε να τον εξαναγκάσει είτε σε παραίτηση, είτε να δημιουργήσει κλίμα για την άρση της εμπιστοσύνης των Ομοσπονδιών στο πρόσωπο του Ελβετού αξιωματούχου. Με αφορμή τα ευτράπελα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ο Μισέλ Πλατινί ανέβασε τους τόνους, ασκώντας κατά μέτωπο κριτική στον Μπλάτερ. Την ίδια στιγμή, ανέβασε στα ύψη τους τόνους για τη «σκοτεινή» διαδικασία ανάθεσης των Μουντιάλ στη Ρωσία (2018) και Κατάρ (2022), όταν ο ίδιος είχε ψηφίσει υπέρ και των δύο περιπτώσεων. Εντούτοις, για τη διαδικασία και τα όποια κακώς κείμενα, την ευθύνη, τυπικά και ουσιαστικά, είχε η ηγεσία της FIFA.

Το αποκορύφωμα ήρθε με την έρευνα του FBI, το οποίο αποκάλυψε τις ατασθαλίες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τα οποία κατηγορούνται τα υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Ένα σκάνδαλο το οποίο, αν και δεν συνδέθηκε άμεσα με τον Σεπ Μπλάτερ με την έννοια των κατηγοριών εναντίον του, χρεώθηκε στον Ελβετό σε επίπεδο αδυναμίας ελέγχου.

Παρ’ ότι ο Ελβετός ψηφίστηκε εκ νέου πρόεδρος, πριν από λίγους μήνες, υποχρεώθηκε σε παραίτηση μόλις τέσσερις ημέρες μετά, υπό το βάρος των μεγάλων αποκαλύψεων του σκανδάλου. Λέγεται ότι ο φάκελος με τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη των στελεχών της FIFA και του ξεκουκουλώματος της «μηχανής» που είχε στηθεί, έφυγε από το… Παρίσι και κατέληξε στο FBI, με την αγαστή συνεργασία πολλών και διαφόρων
υπηρεσιών και πολιτικών δυνάμεων.

Ο Μισέλ Πλατινί θα είναι –εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου– ο νέος πρόεδρος της FIFA. Έχει την υποστήριξη της Ασίας, λόγω του Κατάρ, της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής, της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής (βλέπε FBI) και θα έχει και της Αφρικής, όταν διευθετηθούν ορισμένες εκκρεμότητες και ξεπεραστούν κάποιες δυσκολίες που έχουν προκύψει σε υψηλό επίπεδο.

Το παιχνίδι διεξάγεται στο υψηλότερο σημείο του, άνθρωποι που εμπλέκονται με το σκάνδαλο βρίσκονται δολοφονημένοι, άλλοι συλλαμβάνονται, άλλοι εκδίδονται από τις ελβετικές αρχές στις ΗΠΑ… Ο Μισέλ Πλατινί είναι ο εκλεκτός της νέας τάξης πραγμάτων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, έχει κλείσει προ καιρού τις συμφωνίες του και πλέον τις υλοποιεί με συντονισμένα και σταθερά, πλην αποφασιστικά βήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα