Εκλογές ΕΠΟ: 30 χρόνια χειραγωγούνται! Άφαντη διαχρονικά η Πολιτεία…

Απλός παρατηρητής η Πολιτεία σε σειρά τελικών κυπέλλου χωρίς κόσμο και στις εκλογές της ΕΠΟ που και οι πέτρες γνωρίζουν ότι χειραγωγούνται

Του Νίκου Συνοδινού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας για μια ακόμη χρονιά τις παλινωδίες με τον τελικό κυπέλλου και την κατάντια η γιορτή του ποδοσφαίρου να γίνει χωρίς… καλεσμένους, βγήκε μπροστά κι έκανε πρόταση καθιέρωσης μόνιμης έδρας στο ΟΑΚΑ.

Δυστυχώς Παναθηναϊκός και Άρης θα παίξουν το Σάββατο στο Πανθεσσαλικό χωρίς κόσμο, καθώς η Πολιτεία μεσούσης της περιόδου στο πλαίσιο των μέτρων κατά της βίας καθιέρωσε νέες προϋποθέσεις προκειμένου οι αγώνες να γίνονται παρουσία φιλάθλων. Στην προκειμένη περίπτωση το Πανθεσσαλικό δεν πληροί τις προϋποθέσεις κι έτσι η κατάντια να γίνεται τελικός κυπέλλου δίχως κόσμο συνεχίζεται. Είναι εύλογο η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ που ορίστηκε να διευθύνει τον τελικό ν’ απορήσει μπαίνοντας σε ένα άδειο γήπεδο… για το τι συμβαίνει επιτέλους στην Ελλάδα.

Η Πολιτεία κινήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση για την εφαρμογή των όρων του νόμου. Γιατί για την κατάντια να διοργανωθεί τελικός κυπέλλου χωρίς φιλάθλους δεν έχει ευθύνη μόνο η ΕΠΟ, αλλά και η Πολιτεία που… πετάει αετό. Και ο αρμόδιος Υπουργός Γιάννης Βρούτσης αντί ν’ ασχοληθεί με το θέμα προτίμησε να πηγαίνει ταξιδάκια στην εκλογική του Περιφέρεια.

Ποια πρωτοβουλία πήρε η Πολιτεία να μην οδηγηθούμε στο σημερινό αδιέξοδο και να βγει ο Πρωθυπουργός κατόπιν εορτής να προτείνει μόνιμη τέλεση του τελικού στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ; Καμία. Αν και ήταν γνωστό το τι περιλάμβανε η προκήρυξη του κυπέλλου, το ενδιαφέρον του Γιάννη Βρούτση και του Γ.Γ.Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά στην επαφή με την ΕΠΟ ήταν πώς θα πάνε ταξιδάκι αναψυχής μετά συνοδείας στην Τιφλίδα, όπου η Εθνική ανδρών αποκλείστηκε από την Γεωργία στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Πήγαν, είδαν και απήλθαν. Η Πολιτεία γνωρίζοντας τις συνθήκες, μπορούσε να πάρει πρωτοβουλία, πόσο δε μάλλον όταν μεσούσης της περιόδου, διαφοροποίησε τις συνθήκες προκειμένου να έχει κόσμο ένα γήπεδο.

Θα μπορούσε να τους μαζέψει ο Υπουργός και να τους ξεκαθαρίσει πως για να μπουν οι κάμερες στο Πανθεσσαλικό το κόστος είναι εφικτό να επιμεριστεί στις δύο φιναλίστ, στη Δημοτική Αρχή, και στο Υπουργείο Αθλητισμού ή Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και μάλιστα τα χρήματα που θα κόστιζαν οι παρεμβάσεις(κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.λ.π.), κατά ένα μέρος θα παρακρατούνταν από τις εισπράξεις του αγώνα. Λύσεις υπήρχαν, αν κάποιος ήθελε ν’ ασχοληθεί σοβαρά κι ενδιαφερόταν για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το Υπουργείο συζητά και λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της βίας. Καλές οι πρωτοβουλίες, αλλά θα πρέπει να γίνεται σωστή αξιολόγηση και να λαμβάνονται έγκαιρα αποφάσεις που θα περιορίζουν τις γενεσιουργές αιτίες της βίας στα γήπεδα. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθιερώθηκε το VAR, το οποίο πλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος. Όμως κρίθηκε επιβεβλημένο, καθώς στο πρωτάθλημα γίνονταν… όργια και η καχυποψία χτυπούσε κόκκινο.

Πλέον η σύμβαση για το VAR με τις τεχνολογικές ενισχύσεις που έγιναν στην πορεία για την διαπίστωση του οφσάιντ και τη line technology, ολοκληρώνεται και θα πρέπει ν’ ανανεωθεί. Ποιος ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό; Στην ΕΠΟ σφυρίζουν αδιάφορα. Οι ομάδες περιμένουν από την Πολιτεία να βάλει το χέρι στην τσέπη, ο καιρός περνάει και διαγωνισμός δεν έχει γίνει καν. Ο Γιάννης Βρούτσης τι ακριβώς κάνει πέρα από το να πάει νέο ταξιδάκι στο Βερολίνο να παρακολουθήσει το Final Four του μπάσκετ.

Αν δεν σκοπεύει η Πολιτεία να συνδράμει οικονομικά, θα πρέπει να βρει λύσει με την πίεση που μπορεί να ασκήσει. Γιατί αν επιστρέψουμε στις εποχές χωρίς VAR, τότε θα ενισχυθεί η αναξιοπιστία του πρωταθλήματος και κατ’ επέκταση η βία στα γήπεδα. Πολιτεία δεν σημαίνει δεν αγγίζω τα προβλήματα και είμαι… αναρμόδιος. Άλλος είναι ο ρόλος της.

Πάμε σε ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα. Ξέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πως την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ορίζει το Δ.Σ. της ΕΠΟ; Προφανώς. Γνωρίζει πώς εκλέγεται η διοίκηση της Ομοσπονδίας και ότι τον Ιούλιο θα γίνουν εκλογές; Τι μέτρα πήρε ώστε η διαιτησία να είναι ανεξάρτητη; Γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχει χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας τα τελευταία περίπου 30 χρόνια. Όποιος κερδίσει τις εκλογές με τον τόσο περιορισμένο αριθμό εκλεκτόρων, θα ορίσει στη συνέχεια και τα πρόσωπα της Επιτροπής Διαιτησίας. Αυτής που ανεβοκατεβάζει τους διαιτητές, φτιάχνει τους πίνακες, κάνει τους ορισμούς, αυτής που μόνιμα στελέχη της βρίσκονται στο στόχαστρο παραγόντων του ποδοσφαίρου μεγάλων και μικρών και τελικά υποκινεί τη βία;

Τι έχει κάνει ο αρμόδιος Υπουργός προκειμένου να εξυγιάνει το χώρο ως συνταγματικός επόπτης της Πολιτείας; Δεν… ασχολείται. Η καχυποψία έχει χτυπήσει κόκκινο. Ο Γιώργος Κοντονής είχε φθάσει στο σημείο να… μην γίνεται ο τελικός του κυπέλλου αν δεν άλλαζαν οι επόπτες. Επιβάλλεται να μπαίνουν κανόνες. Το κράτος έχει τη δύναμη να πιέσει ώστε να περιοριστούν τα παρατράγουδα. Δεν μπορεί τη μία ο Άρης να συμφωνεί σε ξένους διαιτητές και την άλλη να απαιτεί Έλληνες γιατί ξαφνικά έγιναν καλοί όταν η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτρπής της ΕΠΟ, προέβλεπε ΜΟΝΟ ξένους διαιτητές για τους Big 5. Και να προκαλούνται εντάσεις και τριγμοί και να κρίνονται αποτελέσματα και τίτλοι σε διάφορα διαιτητικά λαθάκια.

Η Πολιτεία δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη στις εξελίξεις γιατί αν συνεχίσει να ακολουθεί αυτή τη συνταγή, τα… χειρότερα έρχονται. Και τότε θα τρέχει και δεν θα φθάνει. Θα ξέρει όμως πως έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, καθώς δεν μερίμνησε να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα