«Παζάρια» Σούπερ Λιγκ και ΟΠΑΠ: «Τόσα δίνω, πόσα θες»

Η διοίκηση της Λίγκας είχε φανερώσει αρκετές ημέρες νωρίτερα τις διαθέσεις της, όταν ο Γιώργος Μποροβήλος δήλωνε δημοσίως πως η προσφορά της ΟΠΑΠ ΑΕ για τη χορηγία του ελληνικού πρωταθλήματος τη νέα αγωνιστική περίοδο ήταν χαμηλή.

Στο σύνολό της, η προσφορά είναι ανάλογη με εκείνη που ίσχυε μέχρι τώρα. Υπάρχουν όμως δύο πολύ σημαντικές, ποιοτικές θα τις χαρακτηρίζαμε, διαφορές. Δύο διαφορές, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με τη διαχείριση των χρημάτων.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η Λίγκα συνεδρίασε και αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση του ΟΠΑΠ, η οποία ανερχόταν στα 16 εκατομμύρια. Στην αντιπρότασή της, ζητάει αύξηση της χορηγίας στα 20 εκατομμύρια. Δηλαδή, ζητάει ένα ποσό αυξημένο κατά 4 εκατομμύρια. Ακόμη και αυτό δεν είναι τυχαίο. Τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί απορρίφθηκε η σχεδόν ισόποση προσφορά του ΟΠΑΠ στη Λίγκα; Ακολουθούν οι απαντήσεις:

1)Η μεγάλη διαφορά της περυσινής σύμβασης με τη νέα που προτείνεται από τον Οργανισμό, έγκειται στη λεπτομέρεια της διαχείρισης των χρημάτων. Μέχρι και πέρυσι, η Λίγκα λάμβανε το ποσό της χορηγίας και η ίδια αποφάσιζε για τον τρόπο που θα διαθέσει τα κεφάλαια στις ομάδες. Είχε τα δικά της κριτήρια και τα ακολουθούσε. Έκανε εκείνη «παιχνίδι», για να το γράψουμε πιο λιανά και πιο κοντά στη γλώσσα της πιάτσας. Ο ΟΠΑΠ θέλει να αποσύρει τη συγκεκριμένη «εξουσία» από το Δ.Σ. της Λίγκας και ορίζοντας δικά του κριτήρια, ήτοι την εμπορικότητα της εκάστοτε ομάδας και τη θέση της στο πρωτάθλημα. Ως εκ τούτου, το ποσό της χορηγίας μοιράζεται με διαφορετικά κριτήρια και οπωσδήποτε με απόφαση του ίδιου του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το πλάνο που διέρρευσε από τον ΟΠΑΠ, οι κατηγορίες των ομάδων είναι τρεις, και πιο συγκεκριμένα:
1η κατηγορία: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, οι οποίες θα εισπράξουν από 1.800.000 ευρώ
2η κατηγορία: Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη, Ηρακλής, Παναιτωλικός, ΠΑΣ Γιάννινα, που θα εισπράξουν από 350.000 ευρώ
3η κατηγορία: Πανιώνιος, Πανθρακικός, Βέροια, Πλατανιάς, Κέρκυρα, Καλλονή, στις οποίες αντιστοιχούν από 200.000 ευρώ.

2)Η Λίγκα αυτή καθεαυτή, η κεντρική διαχείριση δηλαδή, θα εισπράξει το ποσό που της αντιστοιχεί, ήτοι 4 εκατομμύρια ευρώ και με αυτά θα κληθεί να κάνει το «κουμάντο» της. Μέχρι πέρυσι, το ποσό που της αντιστοιχούσε ανερχόταν σε 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για 50% και πλέον μείωση, κανονικό «haircut» για τη διοίκηση της Super League.

3)Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, δικαιολογείται απόλυτα και η αξίωση της Λίγκας να αυξηθεί κατά τέσσερα εκατομμύρια το συνολικό ποσό της χορηγίας του ΟΠΑΠ.

Η συζήτηση διεξάγεται σε κανονικούς όρους διαπραγμάτευσης. Ο ΟΠΑΠ πρότεινε κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τη Λίγκα, η οποία απέρριψε την πρόταση και αντιπρότεινε κάτι άλλο. Επί της ουσίας, η αντιπρόταση της Super League επιχειρεί να δώσει κάτι και να πάρει κάτι άλλο. Δίνει τη διαχείριση των χρημάτων που αντιστοιχούν στις ομάδες, ζητώντας ως «αντιστάθμισμα» τη διατήρηση του ποσού που λάμβανε μέχρι πρότινος, για την κεντρική διαχείριση. Τα τέσσερα εκατομμύρια αύξηση, λοιπόν, που αξιώνει η Λίγκα, κάθε άλλο παρά τυχαίο νούμερο είναι.

Μία ακόμη λεπτομέρεια που δεν επισημάνθηκε όσο της άρμοζε, ή μάλλον δεν σημειώθηκε από κανένα Μέσο, αφορά την ανακοίνωση αυτή καθεαυτή της Λίγκας για το επίμαχο θέμα του ΟΠΑΠ. Στο κείμενο αναφέρεται ότι απορρίπτεται ως εξαιρετικά χαμηλή η προσφορά χορηγίας του Οργανισμού, όμως δεν αναφέρεται πουθενά, ούτε ως υποψία, ή ως «απειλή», η πρόθεση της Λίγκας να προχωρήσει στη διακήρυξη διαγωνισμού για την ανεύρεση άλλου σπόνσορα, όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί με δηλώσεις τους κάποια στελέχη της. Η Super League προφανώς προσφέρει το περιθώριο στον ΟΠΑΠ να επανέλθει με άλλη πρόταση, ως ένδειξη καλής θέλησης. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ωστόσο, και τη δεδομένη δυσκολία ανεύρεσης σπόνσορα σε μία περίοδο που η οικονομία της χώρας όχι απλά στενάζει, αλλά κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Εν κατακλείδι, η Λίγκα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί μείωση του ποσού που αντιστοιχεί στην κεντρική της διαχείριση, αλλά και τον έλεγχο των κονδυλίων προς τις ομάδες. Προκειμένου όμως να διασώσει έστω και το πρώτο, «προσφέρει» στον ΟΠΑΠ τον έλεγχο, αλλά ζητάει τη διατήρηση των 8 εκατομμυρίων, ώστε να καλύπτονται οι υποχρεώσεις του Δ.Σ. Πρόκειται για ένα πόκερ, στο οποίο θα κερδίσει όποιος διαθέτει τις πιο στέρεες βάσεις. Ο ΟΠΑΠ γνωρίζει ότι στην παρούσα φάση δεν έχει ανταγωνισμό, ότι δηλαδή δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος χορηγός και με το σκεπτικό ότι είναι δικά του τα χρήματα, θέτει τους όρους του. Η Λίγκα ακολουθεί τη λογική ότι δεν μπορεί να δεχθεί την περαιτέρω περικοπή των εξόδων της, ώστε να αποδεχθεί μείωση του ποσού που της αντιστοιχεί, ενώ θεωρεί δικαίωμά της να ορίζει η ίδια τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρώνονται οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα που διοργανώνει εκείνη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα