Παραφωνίες και υπουργικά φάλτσα

ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

 

Με τη δόση να έχει εγκριθεί και την εκταμίευση να αναμένεται λίγο πριν από το τέλος του τρέχοντος μήνα, στην κυβέρνηση έχασαν την ευκαιρία για πανηγυρισμούς λόγω των φάλτσων κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι δείχνουν ζαλισμένοι. Άλλοι από την εξουσία και άλλοι από τις «κόκκινες» γραμμές που κλήθηκαν να υπερπηδήσουν, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Το θέμα του Ελληνικού άνοιξε μεγάλη πληγή στην κυβέρνηση, καθώς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις που έχουν γίνει. Μόνο έκπληξη λοιπόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη πως «από αυτά που έχω πει στο παρελθόν δεν παίρνω πίσω ούτε μία λέξη.

Το Ελληνικό έπρεπε να αξιοποιηθεί διαφορετικά κατά τη γνώμη μου και με άλλες διαδικασίες, όχι με αυτές που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ». Μάλιστα, το ΤΕΕ χρησιμοποίησε παλαιότερα στοιχεία που φέρουν την υπογραφή τού τότε προέδρου του και σημερινού υπουργού για να αποδείξει πως ξεπουλήθηκε. Ο Χρ. Σπίρτζης επέμεινε στην άποψή του, λέγοντας ότι το τίμημα βάσει του οποίου παραχωρήθηκε το Ελληνικό δεν ήταν το καλύτερο, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ λέγοντας ότι λειτουργεί πολλές φορές έξω από τις κυβερνητικές εντολές.

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε, πάντως, ότι δεν θα καταπέσει η συμφωνία από τη Δικαιοσύνη, αλλά μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένες ευθύνες για όσους εκτίμησαν τη συγκεκριμένη αξία για το Ελληνικό στην αρχική συμφωνία.

Σταθερός στις απόψεις του και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος μετανιώνει για τα όσα ψήφισε και εξηγεί το γιατί: «Λάβαμε μέτρα που δεν συμβαδίζουν με το νόημα του Συντάγματος».

Ο υπουργός Άμυνας για ακόμα μια φορά αναφέρθηκε στην κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να προστατεύσει τη νησιωτικότητα που κατοχυρώνεται από το άρθρο 101 του Συντάγματος. Άλλωστε, ο ίδιος είχε παλαιότερα δεσμευθεί προσωπικά ότι δεν θα επέτρεπε την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Κόκκινο πανί το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ο Νίκος Φίλης. Ο υπουργός Παιδείας, εκτός από τις δηλώσεις του σε θέματα του αντικειμένου του, τα έβαλε ακόμα και με τη… νέα «διαμαρτυρόμενη» πλατεία που προγραμματίζεται, θέτοντας θέμα συνταγματικής εκτροπής. Προφανώς ξέχασε εκείνους που είχαν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα και έχαιραν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν. Με τη στάση του αυτή υποχρέωσε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως τον Πάνο Σκουρλέτη να κρατήσουν αποστάσεις αδειάζοντάς τον με τον τρόπο αυτό.

Πρωταγωνιστής των ημερών και ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να διαχειριστεί δύο ζητήματα (σ.σ. βλ. σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες 12-13): την Αλβανία και την Τουρκία, επιλέγοντας να κινηθεί με… ανακοινώσεις κύκλων του υπουργείου και αποδυναμώνοντας έτσι την ελληνική θέση. Μάλιστα, κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία έφτασε στο σημείο να ακυρώσει και διαρροές του υπουργείου, ενώ σε συνέντευξή του υπονόησε πως το θέμα της Αγια-Σοφιάς δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας και για αυτό δεν προχώρησε σε επίσημη δήλωση.

«Το να αναγνωστεί ένα απόσπασμα του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία δεν είναι κάτι το τραγικό, ούτε έλλειψη σεβασμού. Έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες», δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Ξυδάκης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ρίχνοντας επιπλέον λάδι στη φωτιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα