Παρτίδα σκακιού για γερά νεύρα

 Το εξαιρετικά ρευστό πολιτικό σκηνικό εξέτασαν Αντώνης Σαμαράς κι Ευάγγελος Βενιζέλος, σχεδιάζοντας παράλληλα τις κινήσεις τους, προκειμένου να καταφέρουν στο τέλος του χρόνου να απεγκλωβίσουν τη χώρα από τα μνημόνια και την τρόικα.

Η ατζέντα των δύο πολιτικών αρχηγών είναι μεγάλη, καθώς δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της τρόικας, η οποία δεν συμφωνεί με τις ελληνικές προτάσεις, αλλά στο τραπέζι βρέθηκε και η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, πολεμικό πλοίο της οποίας έφτασε χθες μερικές δεκάδες μίλια από τον Πειραιά.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, δύο 24ώρα πριν οι δύο τους πετάξουν για την Κύπρο (όπου ο Πρωθυπουργός θα έχει κύκλο συναντήσεων με το σύνολο της ηγεσίας της Μεγαλονήσου) και, εν συνεχεία, για την Αίγυπτο όπου και, το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Αθήνας – Λευκωσίας – Καϊρου.

Πρόκειται, προφανώς, για ένα πολυεπίπεδο πολιτικό σκάκι για γερά νεύρα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν, και ήδη υπήρξαν και οι σχετικές δηλώσεις, ότι η κλιμακούμενη ένταση με την Τουρκία ενδεχομένως να λειτουργήσει υποβοηθητικά για την κυβερνητική προσπάθεια όχι μόνον έναντι των πιστωτών, καθώς η Αθήνα εμφανίζεται, παρά την οικονομική της περιπέτεια, φάρος σταθερότητας και μετριοπάθειας στην περιοχή, αλλά και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν δηλαδή ότι οι εξελίξεις περί την Κυπριακή ΑΟΖ, εκ των πραγμάτων, δυσχεραίνουν τους χειρισμούς της Κουμουνδούρου που, προφανώς, δεν μπορεί να επενδύει μονοδιάστατα στις πρόωρες κάλπες.

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και η διαχείριση της έντασης στο Αιγαίο μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη των εξελίξεων.

Εάν ο κ. Σαμαράς πετύχει την συμφωνία για το χρέος, και μάλιστα εν μέσω έντασης, τότε θα ενισχύσει σημαντικά το πολιτικό του κεφάλαιο και, μαζί, την επιχειρηματολογία του υπέρ της ανάγκης διατήρησης της σταθερότητας στη χώρα.

Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη κι αν δεν ανατραπεί πλήρως η σημερινή δημοσκοπική εικόνα, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα ενώ ο κ. Σαμαράς θα έχει σημαντικούς μοχλούς πίεσης προς τους βουλευτές ενόψει της ανάδειξης Προέδρου Δημοκρατίας.

Μεταξύ αυτών οι οποίοι πιστεύουν πως δεν θα οδηγηθούμε στις κάλπες το 2015, συγκαταλέγονται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες. Δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι αντικειμενικά γνωρίζουν το… κάτι παραπάνω.

Το χρέος

Στο Μέγαρο Μαξίμου, εδώ και καιρό πιστεύουν ότι η εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια σχετίζεται με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Και δεν κρύβουν ότι θεωρούν πως το τέλος του Μνημονίου και μια λύση στο μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους, θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό και θα γείρουν τη ζυγαριά προς όφελος της «πολιτικής σταθερότητας».

Λύση όμως στο χρέος δεν διαφαινόταν μέχρι πρότινος. Για την ακρίβεια, οι μόνοι που το πίστευαν και το έλεγαν δημοσίως, ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και κάποιοι στενοί του συνεργάτες. Αυτό όμως μέχρι πρότινος.

Εδώ και δυο μέρες, ως δια μαγείας, άρχισαν και οι ευρωπαίοι να μιλούν για την έναρξη των συζητήσεων που θα κρίνουν θετικά ή αρνητικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αρχικά στο Eurogroup που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη και ουσιαστικά στην επόμενη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου, στις 8 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, κορυφαία ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι η όποια νέα σύμβαση για την Ελλάδα, θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα κοινοβούλια κρατών- μελών πριν από τα Χριστούγεννα!

 

M.K.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα