Πετάνε έξω τους «φτωχούς» και την Ελλάδα

«Τα λεφτά είναι πολλά για να τα μοιραζόμαστε»… Με το σκεπτικό αυτό, η UEFA ετοιμάζεται να υιοθετήσει την πρόταση του προέδρου της Μπάγερν Μονάχου, Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε, ο οποίος παρουσίασε ένα σχέδιο μετατροπής της κορυφαίας διοργάνωσης σε «κλειστό πρωτάθλημα» για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, με την προσθήκη ορισμένων ακόμη.

 Πριν αναλύσουμε το όλο πλάνο, το οποίο είναι πολύ πιθανό να  ψηφιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, καλό θα είναι να δούμε τις συνέπειες που θα έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA. Σύμφωνα με το σχέδιο, η πρωταθλήτρια δεν θα προκρίνεται απευθείας, αλλά θα δίνει προκριματικούς αγώνες με άλλες 50, ώστε να καταλήγουμε σε τέσσερις ή έξι «εκλεκτούς». Οι υπόλοιποι θα συμμετέχουν στο Europa League, το οποίο ωστόσο, θα γίνει προσπάθεια να αναβαθμιστεί, κάτι το οποίο όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς όλοι οι μεγάλοι θα αγωνίζονται εξ αρχής στον πρώτο τη τάξει ευρωπαϊκό θεσμό.

Ποιο είναι το πλάνο που πρότεινε ο Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε και τι σκέφτεται να κάνει η UEFA;

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, τα τέσσερα πρώτα πρωταθλήματα, ήτοι η Ισπανία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Ιταλία, θα βγάζουν από τέσσερις ομάδες στο Champions League, οι οποίες θα παίρνουν απευθείας την πρόκριση στους ομίλους. Οι 32 ομάδες που θα είναι συνολικά στη φάση αυτή, θα χωρίζονται σε 8 ομίλους των τεσσάρων. Οι μισές θα προέρχονται από τους τέσσερις «μεγάλους». Οι τρεις πρώτες των τοπικών πρωταθλημάτων θα παίρνουν το απευθείας εισιτήριο και η τέταρτη θα επιλέγεται από την UEFA και προφανώς θα είναι η πιο εμπορική από εκείνες που δεν τα κατάφεραν στη διάρκεια της σεζόν. Λόγου χάρη, ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ή η Μίλαν, που έμειναν εκτός, θα επιλέγονται με… διαδικασία fast truck και θα αγωνίζονται στο μεγάλο αυτό πρωτάθλημα.

Τις υπόλοιπες 16 θέσεις θα παίρνουν απευθείας οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της ειδικής βαθμολογίας της UEFA. Όπως προβλέπεται στο πλάνο, οι χώρες από την 5η θέση έως και τη 10η, θα δίνουν από δύο ομάδες απευθείας στους ομίλους. Από την 11η και μετά, θα αγωνίζονται σε ένα μίνι τουρνουά διπλών νοκ άουτ αγώνων, σαν τα play off δηλαδή, για να φτάνουμε σε μία τελική τετράδα ή εξάδα, η οποία θα δίνει τα… συμπληρωματικά εισιτήρια. Στην παρούσα φάση, οι χώρες που βρίσκονται στη δεκάδα είναι οι Γαλλία, η Πορτογαλία,  το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ουκρανία και η Τουρκία.

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει προσπάθεια για να μεγαλώσει η αξία της διοργάνωσης καθώς, για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό ότι η Πρέμιερ Λιγκ έχει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ετησίως, ενώ το Champions League 2,3 δις. ευρώ που υπολογίζεται να γίνουν 2,7 από το 2018.

Η άποψη του Ρουμενίγκε είναι πως πια οι μεγάλοι σύλλογοι… χαραμίζονται, υπό μία έννοια, στο Champions League, όπου είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν και ομάδες αρκετά χαμηλότερης δυναμικότητας ή και να μοιράζονται οικονομικά οφέλη μαζί τους. Ο Γερμανός παράγοντας απέφυγε να μιλήσει με… ονόματα, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα πρωτάθλημα με τη συμμετοχή των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο, Σεβίλλη ή Βαλένθια, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ, Νάπολι, Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν, Παρί Σεν Ζερμέν, Μαρσέιγ και Λιόν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα