“Πετύχαμε έναν έντομο συμβιβασμό- Για πρώτη φορά δεν δίνουμε αλλά παίρνουμε”

Εξηγήσεις στη Βουλή (στην ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη) έδωσε ο Αλέξης Τσίπρα για τα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ς Φεβρουαρίου.Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού«. χαρακτήρισε εξαιρετική επιτυχία» την απόφαση του Eurogroup.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ένα «καθοριστιμό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια σε δυο μέτωπα. Να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση για την β’ αξιολόγηση. Οσον αφορά στην προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους είναι πλέον παραδεκτό από όλους ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία ανακάμπτει», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

«Στο Eurogroup έγινε ένα σημαντικό βήμα όπου συνομοληγήθηκαν οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες κινείται η συμφωνία που θα καταλήξουν τα τεχνικά κλιμάκια», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πετύχαμε έναν έντομο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από 7 χρονια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες στη βάση της προώθησης πολιτικών που θα ενισχύουν τη διαπιστωμένη αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.

Δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ”

«Ο δημοσιονομικός χώρος, για τον οποίο γίνεται λόγος, θα αφορά τις προβλέψεις και όχι τα αποτελέσματα», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά τη λήξη του προγράμματος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε δε ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας και για τις οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, «προεξοφλώ ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι’ αυτό, θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς».

Ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία της προηγούμενης περιόδου.

Επεσήμανε ότι στην αντιπολίτευση είχαν προεξοφλήσει όλοι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύγχανε τους στόχους της και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

“Δεν  ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ο δότης”

Τελικά, τόνισε, «όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης, με την εφάπαξ 13η σύνταξη», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε κρατήσει αδιανόητη στάση, που δεν επικρότησε ένα μέτρο -για πρώτη φορά σε 7 χρόνια προγράμματος- παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επεσήμανε, επίσης, ότι» ο κ. Λεβέντης ήταν ο μόνος που μπήκε στον κόπο να μου καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα, ενώ άλλοι δεν το έκαναν γιατί προτιμούν τους μονολόγους», τονίζοντας ότι θα είναι στη Βουλή κάθε Παρασκευή για να απαντάει, και σε εύκολες και δύσκολες στιγμές, γιατί εκείνος δεν κρύβεται όπως κρύβονται άλλοι, κάτι που, όπως σημείωσε, φαίνεται από τα άδεια έδρανα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα