Ποιες συμφωνίες υπέγραψε ο Τσίπρας στο Πεκίνο

Σε θερμό κλίμα έγινε το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Κινέζο πρόεδρο στο Πεκίνο στο πλαίσιο του 2ο Ελληνοκινεζικόύ Φόρουμ, στο οποίο υπογράφτηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες σειρά οικονομικών συμφωνιών. Οι συμφωνίες αφορούν την ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες ενώ ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του,  διατύπωσε προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

Η Ελλάδα προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με το αυτό της Ελλάδας, τόνισε ο πρωθυπουργόςστη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός η Ελλάδα «ξεπερνάει την κρίση, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές».

«Η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση «εργάστηκε σκληρά» τον τελευταίο χρόνο για να αναβαθμιστεί η σχέση των δύο χωρών, η οποία στηρίζεται στις βάσεις δύο αρχαίων πολιτισμών.

“Να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά σε σημαντικό διεθνή κόμβο”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε τον ιδιαίτερο δυναμισμό που καταγράφεται πλέον στη σχέση των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο της Κίνας.

«Αυτή τη στιγμή, η παραδοσιακή φιλία και συνεργασία της Κίνας και της Ελλάδας συνεχίζουν να λάμπουν με νέο δυναμισμό», δήλωσε, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του του για ενίσχυση της ελληνο-κινεζικής συνεργασίας στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Σι Τζινπίνγκ πρόσθεσε ακόμη πως η Κίνα και η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά σε έναν σημαντικό διεθνή ναυτιλιακό κόμβο και τμήμα-κλειδί του νέου Δρόμου του Μεταξιού.

Στάθηκε τέλος στο ζήτημα της αύξησης των ελληνικών εισαγωγών στην Κίνα και τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι τουριστικές ροές από την Κίνα όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με το πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο της Ελλάδας.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα