Ποιος θα υποχωρήσει;

Την κρισιμότερη καμπή της διάγει η δικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Eurogroup για οριστική συμφωνία με την τρόικα. Παράλληλα έχουν αυξηθεί οι πιέσεις των δανειστών, ειδικά μετά την σκληρή δήλωση του Βόλφρανγκ Σόιμπλε.

Έτσι η δικομματική κυβέρνηση , είτε θα κάνει πίσω και θα δεχθεί με βαριά καρδιά όσα θέλουν οι δανειστές, είτε θα φτάσει και σε ρήξη. Φυσικά τίποτα από τα δύο δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Από την μία εάν δεχθούν όσα ζητούν οι Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ θα σημάνει και πολιτική αυτοκτονία, ειδικά τώρα που έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για την διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Εάν τώρα οδηγηθούμε σε ρήξη κινδυνεύει η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας. Φυσικά υπάρχει και η μέση οδός, που θα σημάνει ότι η Ελλάδα θα κάνει βήματα πίσω και οι δανειστές από την πλευρά τους θα δείξουν διάθεση υποχώρησης.

«Η μεγάλη έκπληξη θα ήταν να υπάρξει …θετική έκπληξη», σχολίαζε έμπειρη από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πηγή, στο υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της «επίσημης πρώτης» συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής, στον νέο γύρο παζαριών για τα μέτρα και τις δόσεις που ξεκινά στην Αθήνα.

Ακόμη και εάν όλοι δείξουν θετική διάθεση για οριστική συμφωνία όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «δεν είναι εύκολο να κλείσουμε τα πάντα σε 4 μέρες» και, παρά τις αιχμηρές δηλώσεις Σόιμπλε που ρίχνουν ευθύνες στην Αθήνα για την καθυστέρηση, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θεωρεί ότι η Τρόικα είναι εκείνη που «κάνει τραμπάλα» πάνω στη χώρα μας, πιέζοντας με νέα μέτρα και απαιτήσεις ώστε να μην ολοκληρώνονται ποτέ οι συζητήσεις.

Μήνυμα

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε μέσω των συνεργατών του ότι δεν συζητά καν την απόσυρση των δεσμεύσεών του για την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως ζητά η Τρόικα. Ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει για το πρωτογενές πλεόνασμα από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ και έχει δεσμευθεί ότι θα διανεμηθεί στους ένστολους και στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η Τρόικα από τη πλευρά της αφενός ακόμη αμφισβητεί το ύψος του πλεονάσματος και αφετέρου απαιτεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 ή διαφορετικά για αναπτυξιακούς σκοπούς. «Η δέσμευση Σαμαρά για το πλεόνασμα ισχύει στο ακέραιο, οτιδήποτε άλλο είναι εκτός συζήτησης», λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εννοώντας με σαφήνεια ότι αν η Τρόικα επιμείνει τότε θα υπάρξει ρήξη. Βέβαια οι εντολές του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς είναι να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να βρεθεί χρυσή τομή και να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από την στάση των δανειστών. Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο που πιέζει και απειλεί ότι θα τα τινάξει όλα στον αέρα εάν η Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρήσουν.

Η γενική εικόνα είναι ότι η Τρόικα ζητά να υλοποιηθεί το σύνολο της αναδιάρθρωσης που επιθυμεί πριν τις ευρωεκλογές αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος που θα έχει στην κυβέρνηση. Η προβολή είναι απλή, αν η κυβέρνηση δεσμευτεί από τώρα θα τα εφαρμόσει και μετά τις ευρωεκλογές. Αν πάλι ηττηθεί και ανοίξει ο δρόμος πολιτικών εξελίξεων τότε θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση η οποία θα πρέπει όχι μόνο να αρνηθεί νέα μέτρα αλλά να πάρει πίσω τις αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί.

Η μεν Τρόικα κερδίζει σε κάθε περίπτωση, από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση χάνει και ανατρέπεται ο σχεδιασμός της ενώ και σε περίπτωση αλλαγής η επόμενη κυβέρνηση θα ξεκινήσει την δική της διαπραγμάτευση από αρνητική θέση. Εννοείται βέβαια ότι το επιχείρημα που διαδίδουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι φιλικοί προς την Τρόικα ότι λειτουργεί τεχνοκρατικά δεν έχει βάση.

«Θα έχουμε συμφωνήσει μέχρι την Κυριακή»

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή με την τρόικα εμφανίστηκε ο Σίμος Κεδίκογλου. Η κυβέρνηση θα κατορθώσει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα έως την Κυριακή, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Κληθείς να σχολιάσει το ύφος με το οποίο απάντησε για το χρέος ο Β. Σόιμπλε υποστήριξε πως το θέμα του χρέους τέθηκε στον Γερμανό υπουργό με επίμονο τρόπο, ενώ μιλούσε για άλλα θέματα.

Σε ότι αφορά τον τρόπο διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να διανεμηθεί σε κατηγορίες με υψηλό δείκτη διάχυσης στην οικονομία. Έφερε ως παράδειγμα τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς εκτίμησε ότι θα δαπανήσουν τα χρήματα στην αγορά.

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα