«Πολιτική ομαλότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος»

 Δύο προϋποθέσεις για ανάκαμψη της Ελλάδας έθεσε ο Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κεντρικός τραπεζίτης  τόνισε πως χρειάζεται αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης καθώς, όπως είπε, τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Παράλληλα τόνισε ότι «ισχυροποιούνται οι πιθανότητες το 2013 να είναι ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης» ενώ υπογράμμισε ότι είναι υγιές και ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα της χώρας και ασφαλείς οι καταθέσεις.

 Η συνεπής υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2014 θα αποτελέσει ισχυρή ένδειξη διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής υποστήριξε αρχικά    ο Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στη γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος και τόνισε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης και συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για διατήρηση και διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αντίθετα, επιτάσσουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να διατηρηθεί σε μόνιμη βάση και να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης. Δεύτερον, αποσόβηση ή έστω ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, λόγω των συνήθων αντιπαραθέσεων και της πόλωσης εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μετάβαση χωρίς καθυστέρηση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ο   Γιώργος Προβόπουλος για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν ότι δεν θα επιδεινωθεί το κοινωνικοπολιτικό κλίμα από αντιπαραθέσεις και πόλωση οι οποίες προκαλούν κινδύνους και αβεβαιότητες για την οικονομία.

Οι βασικές προτεραιότητες

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η μετάβαση χωρίς καθυστέρηση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Θα πρέπει να είναι προτεραιότητα το χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις, ο αποτελεσματικός δημόσιος τομέα, ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο.

Απαιτείται, όπως σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους, θεσμικός εκσυγχρονισμός σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απονομή της δικαιοσύνης. Παράλληλα, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα φορολογικό σύστημα σταθερό και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εργασία, αλλά αυστηρό απέναντι στη φοροδιαφυγή.

Ο ρόλος των τραπεζών

«Το τραπεζικό σύστημα είναι μοχλός για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα και οφείλει να πρωτοστατήσει στηρίζοντας αποτελεσματικά την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα της οικονομίας», σημείωσε ακόμα ο κ. Προβόπουλος.    «Πρέπει να στηρίξει δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης οι νέες πιστώσεις». Χαρακτήρισε «ανώφελο και επικίνδυνο αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος».

Ανέδειξε σε μεγάλη πρόκληση «να μετατρέψουμε την υπό εξέλιξη σταθεροποίηση σε δυναμική ανάπτυξη πάνω σε στέρεες βάσεις», ενώ επεσήμανε ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων θα επιτρέψει τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και η Πολιτεία διασφαλίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Εκτίμησε ότι η Τραπεζική Ένωση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα