Πολωνός ΥΠΕΞ προς Ουκρανούς διαδηλωτές: Συμφωνείτε ή πεθαίνετε

Υιοθετώντας την προσφιλή διπλωματική τακτική, που συνοψίζεται στη φράση «μαστίγιο και καρότο», ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αναδεικνύεται σε πρόσωπο-«κλειδί» για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ, τον Ουκρανό πρόεδρο και την αντιπολίτευση, που οδήγησαν σε συμφωνία έξι σημείων για τον τερματικό της πολιτικής κρίσης και της εμφύλιας σύρραξης στη χώρα.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες 48 ώρες, καθώς και τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέχρι το τέλος του 2014.

Στη συμφωνία έξι σημείων, που υπεγράφη ήδη από τον Ουκρανό πρόεδρο και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, προβλεπεται επίσης δεκαήμερη προθεσμία, προκειμένου τα συμβαλλόμενα μέρη να διεξάγουν διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ακόμη, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν σε συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα διανέμει ισομερώς τις εξουσίες ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας, την κυβέρνηση και τη Βουλή.. Οι εν λόγω διεργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα