«Προς το ευρωπαϊκό συμφέρον το ελληνικό πρόγραμμα»

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις πλευρές της υπόθεσης, είναι η σωστή απόφαση», τόσο για το ελληνικό όσο και για το ευρωπαϊκό συμφέρον, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά στο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινή εκτίμηση και είμαι επίσης απολύτως βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του, η οποία θα μεταδοθεί από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ενόψει της συνεδρίασης του γερμανικού Κοινοβουλίου για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος, την Τετάρτη, αλλά διευκρίνισε ότι το Ταμείο αποφασίζει πάντα μόνο του για το θέμα. «Η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι υπό αυτούς τους όρους θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο του ΔΝΤ περαιτέρω οικονομική συμμετοχή σε ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό είναι, με τη σειρά του, για μας ως Eurogroup, σημαντική προϋπόθεση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και δήλωσε πεπεισμένος ότι η απόφαση για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης είναι, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις πλευρές του θέματος, η σωστή». Τόνισε, μάλιστα, ότι ο ίδιος δεν έλαβε εύκολα την απόφαση στις διαπραγματεύσεις και ότι «το πάλεψε», ενώ πρόσθεσε ότι τώρα θέλει να ζητήσει την έγκριση της Bundestag.

«Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», σημείωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, ενώ σε ό,τι αφορά την απόφαση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε ότι αυτή εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα. «Τον Ιούλιο δεν ειπώθηκε ότι θα πετάξουμε έξω την Ελλάδα. Πρόκειται για διαστρέβλωση και ήταν απολύτως λάθος. Η αλήθεια ήταν ότι είπαμε, εάν η Ελλάδα δεν θέλει ή δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος της προσαρμογής, τότε μια οικειοθελής έξοδος θα αποτελούσε μια καλύτερη λύση», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι είχε προηγηθεί μια προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση «θα μείνουμε στο ευρώ, αλλά δεν δεχόμαστε κανένα πρόγραμμα». Αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι τώρα παρατηρεί στην Ελλάδα μια «αξιοσημείωτη μεταβολή». Το ερώτημα όμως, συνέχισε, είναι εάν η χώρα θα παραμείνει στον ίδιο δρόμο. «Όποιος θέλει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, πρέπει να αναλάβει μόνος του τους απαραίτητους όρους», τόνισε, για να προσθέσει ότι αυτό για κάποιες χώρες είναι δύσκολο και «για την Ελλάδα ιδιαίτερα δύσκολο».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα