Πρωθυπουργός-διαιτητής…

 

Οι παλαιότεροι λάτρεις των κόμικς θα θυμούνται τον χάρτινο ήρωα του περιοδικού «ΑΓΟΡΙ», Ρόι Ρέις, που ως ποδοσφαιριστής είχε στην ομάδα του τον διπλό ρόλο και του τερματοφύλακα και του γιατρού. Κάπως έτσι μοιάζει και ο Αλέξης Τσίπρας, που εσχάτως έχει αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού αλλά και του διαιτητή, τόσο εντός του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και σε εποπτευόμενους φορείς.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα έχει γίνει αναγκαία αρκετές φορές μέχρι σήμερα, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια στην άσκηση πολιτικής όταν οι υπουργοί του είχαν διαφορετικές απόψεις επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Δεν είναι μόνο οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που αναλώνουν τον χρόνο του πρωθυπουργού. Είναι και οι συνεργάτες του οι οποίοι τρέχουν σε εκείνον κάθε φορά που πέφτουν σε τοίχο ελπίζοντας πως θα τους δώσει τη λύση. Η οποία μέχρι σήμερα είναι κάθετη και άμεση…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η «κόντρα» του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη με τον Βαγγέλη Αποστόλου. Αφορμή ένα νομοσχέδιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έπρεπε να φέρει και την υπογραφή του Γ. Τσιρώνη μιας και το αντικείμενο ήταν τα βοσκοτόπια.

Ο Β. Αποστόλου πολλάκις είχε εξαγγείλει την κατάθεση και διαβούλευσή του, μόνο που τελικά το νομοσχέδιο πήγαινε από αναβολή σε αναβολή. Αιτία η άρνηση του Γ. Τσιρώνη να συνυπογράψει, καθώς είχε μια σειρά από αντιρρήσεις!

Το θέμα αναγκαστικά έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό, μιας και η τακτοποίηση του ζητήματος θεωρήθηκε επείγουσα, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό του να περιορίσει τις διορθώσεις και να υπογράψει το συντομότερο δυνατόν. Πλέον, το σχέδιο νόμου βρίσκεται στο τελικό στάδιο και είναι θέμα ημερών η κατάθεσή του στη Βουλή.

 

Η περίπτωση Φίλη

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση του Νίκου Φίλη, μετά την περιβόητη πλέον δήλωσή του για την Ποντιακή Γενοκτονία. Ενώ η ελληνική Βουλή έχει προ πολλού αποφανθεί σχετικά και αποδεχθεί τη γενοκτονία, ο υπουργός Παιδείας –σε διατεταγμένη αποστολή, κατά πολλούς– πιστός στις προσωπικές του απόψεις δήλωσε πως δεν έγινε γενοκτονία, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ειδικότερα στο κομμάτι των ΑΝΕΛ. Στο γραφείο του πρωθυπουργού έφτασε μάλιστα και αίτημα αντικατάστασης του υπουργού, μόνο που το δώρο που προσέφερε στην κυβέρνηση σε μια δύσκολη στιγμή και πάντα σε επικοινωνιακό επίπεδο ήταν μεγάλο. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να πετύχει ενδοκυβερνητική ειρήνη με προσωπική παρέμβαση. Φυσικά, και ο υπουργός του υποχρεώθηκε σε μερική έστω αναδίπλωση, ώστε να ικανοποιηθεί και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

 

Οι μπύρες και η Υγεία

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού πάγωσε και το θέμα της αύξησης της φορολογίας στις μικρές ζυθοποιοίες. Ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνούσε και καταψήφισε την επίμαχη διάταξη στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε εντολή να αποσυρθεί άμεσα, ώστε να επανέλθει αν βρεθεί φόρμουλα και μόνο μετά από συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο. Στο ενδιάμεσο φαίνεται να επετεύχθη συμφωνία να πιεστεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού να βγάλει επιτέλους το πόρισμα για την αγορά μπύρας, το οποίο εκτός απροόπτου θα ζημιώνει τους μεγάλους. Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Τέρενς Κουίκ. Αν τελικά τα πράγματα διαφοροποιηθούν, τότε όλα δείχνουν πως το μέτρο θα κατατεθεί με τροπολογία και με τις ευχές των ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα, από κοντά παρακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας τη μεγάλη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο υπουργείο Υγείας, όπου Κουρουπλής και Μπαλάφας βρίσκονται –λένε οι κακές γλώσσες– στα μαχαίρια. Ο Γιάννης Μπαλάφας θα επιθυμούσε πιο ενεργή συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις, μόνο που ο προϊστάμενός του δεν συμφωνεί.

 

Ο Ολάντ, ο Τσίπρας και η Κατσέλη

Δεν είναι μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο που πονοκεφαλιάζει τον πρωθυπουργό, αλλά και οργανισμοί στους οποίους βρίσκονται πρόσωπα της επιλογής του όπως η Εθνική Τράπεζα.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό –διακριτικά, θα πρέπει να σημειωθεί– μια μικρή διευκόλυνση. Να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης στον χώρο των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, που όμως έχει αποφασιστεί να εξαιρεθεί από την αποκρατικοποίηση και να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πάρκο. Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα, μιας και η απόφασή του είναι δεδομένη και μια αύξηση δεν θα διευκόλυνε σε κάτι. Μόνο που στο θέμα επανήλθε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Κατσέλη, ζητώντας ακριβώς το ίδιο και προκαλώντας τον εκνευρισμό του πρωθυπουργού. Ο λόγος; Η Εθνική μαζί με τη γαλλική Lafarge (AΓΕΤ Ηρακλής) έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Και μια πιθανή αύξηση του συντελεστή, ακόμα και αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στη θέση του, θα έχει ως αποτέλεσμα να παρασύρει τις γύρω περιοχές μετατρέποντας τες σε φιλέτο με θέα ένα μεγάλο πάρκο και τη θάλασσα…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα