Πρωτοβουλίες της Φώφης στην Ευρώπη

Πρωτοβουλίες σε επίπεδο σοσιαλιστικών κομμάτων ανά την Ευρώπη και, κυρίως, την Ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή τους ώστε η Ελλάδα να στηριχθεί από την Ε.Ε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει ήδη κάνει κάποιες επαφές, ενώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός της για το προσφυγικό. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά τονίζουν ότι η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι υπέρ της συγκρότησης αρραγούς εθνικού μετώπου στο θέμα του προσφυγικού, ωστόσο δεν προτίθεται να προσφέρει λευκή επιταγή αν ο κ. Τσίπρας απλώς καταθέσει προς έγκριση, την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι η κατάσταση δύσκολα μπορεί να αντιστραφεί και πιστεύουν πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί ελαχιστοποιούν ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο να υπάρξει θετική εξέλιξη για τη χώρα στις αμέσως επόμενες ημέρες, κατά την ευρωτουρκική Σύνοδο της Δευτέρας για το προσφυγικό, αλλά και μετά αυτήν.

Μάλιστα διερωτώνται τους λόγους για τους οποίους ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς ανέβασε τον αριθμό των προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα σε 150.000 από 50.000 που έχει ως τώρα συμφωνηθεί ότι είναι προς μετεγκατάσταση. «Στην ουσία η κυβέρνηση παραιτείται από τη διεκδίκηση άμεσης εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση όπου προστίθεται πως «η αφέλεια και η ατζαμοσύνη έχουν και όρια». Και από τη Χαρ. Τρικούπη διερωτώνται αν με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση πρακτικά διαπραγματεύεται υπογείως τη σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση. «Μήπως τελικά ο Κοτζιάς “πουλά” και… ο Κατρούγκαλος “αγοράζει;”» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Σε πανικό η κυβέρνηση»

Από τη Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ακόμη, χθες, ότι η κυβέρνηση ευρισκόμενη σε προφανή πανικό, ακολουθεί τις εξελίξεις δίχως να μπορεί όχι να επιβάλει τις θέσεις της στην Ευρώπη, αλλά ούτε καν να προχωρήσει σε μια ουσιαστική παρέμβαση. Και προσθέτουν ότι οι ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες δρομολογούνται από τη σταθερή εισροή μεταναστών από τα ανατολικά και τον εγκλωβισμό τους εντός των κλειστών συνόρων, δημιουργούν και ενδοκυβερνητική νευρικότητα, καθώς πλέον υπουργοί «αδειάζουν» αλλήλους με κάθε ευκαιρία. Παρέπεμπαν στο «άδειασμα» του κ. Ν. Ξυδάκη από τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ι. Μουζάλα, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου για την αξιοποίηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα