Πρόωρες κάλπες στη Σλοβενία

Μέσα στο κατακαλόκαιρο θα προσφύγουν στις κάλπες στη Σλοβενία καθώς  πρόεδρος της χώρας, Μπορούτ Παχόρ διέλυσε την Κυριακή  τη Σλοβενική Βουλή και προκήρυξε πρόωρες γενικές εκλογές για τις 13 Ιουλίου.

Υπογράφοντας το διάταγμα, ο κ. Παχόρ τόνισε ότι η ημερομηνία που επιλέχθηκε ήταν η καλύτερη δυνατή με δεδομένη την κατάσταση.

Λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία και τον τρόπο παραίτησης της κυβέρνησης και των αυστηρά καθορισμένων προθεσμιών, η 13η Ιουλίου είναι η καλύτερη επιλογή ανέφερε ο Σλοβένος πρόεδρος, καλώντας τους πολίτες να αξιοποιήσουν την εκλογική αναμέτρηση για το κοινό συμφέρον.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας διευκρίνισε ότι δεν ήταν ελεύθερος να αποφασίσει για την ημερομηνία των εκλογών, αλλά δεσμευόταν από το νόμο, το Σύνταγμα και τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Με τον τρόπο αυτό απάντησε στην κριτική που άσκησαν εναντίον του ορισμένες μη κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αν οι εκλογές διεξαχθούν το καλοκαίρι, όταν πολλοί ψηφοφόροι θα απουσιάζουν για τις διακοπές.

Με βάση το Σύνταγμα, νέο νομοθετικό σώμα πρέπει να εκλεγεί σε διάστημα δύο μηνών από τη διάλυση της Εθνικής Συνέλευσης, οπότε οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, το κόμμα “Αλληλεγγύη” που αναδύθηκε από το κίνημα διαμαρτυριών τον περασμένο χρόνο, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με το αιτιολογικό ότι η χαμηλή προσέλευση θα υπονομεύσει τη νομιμότητα των εκλογών.

Οι πρόωρες εκλογές είναι πολύ πιο καλή επιλογή για τη χώρα και για όλους εμάς, από μία τέταρτη απόπειρα να ορίσουμε εντολοδόχο πρωθυπουργό ή τρίτη κυβέρνηση σε μία θητεία” εξήγησε ο κ. Παχόρ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα