“Ναι” στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αλλά όχι ακόμα, λένε Βέλγιο και Σλοβενία

“ Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ απαιτεί πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι λογικό να πάμε βήμα βήμα, διαφορετικά θα έχουμε χώρες που θα γίνουν μέλη της ΕΕ χωρίς να είναι έτοιμες”, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός

Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ αλλά όχι ακόμα τάσσονται Βέλγιο και Σλοβενία.

Συγκεκριμένα, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα των συναντήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες δήλωσε: “η Ουκρανία θα πρέπει να σεβαστεί όλα τα απαραίτητα βήματα προτού μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά θα ήταν λάθος το μπλοκ να κλείσει την πόρτα στη χώρα”.

“ Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ απαιτεί πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι λογικό να πάμε βήμα βήμα, διαφορετικά θα έχουμε χώρες που θα γίνουν μέλη της ΕΕ χωρίς να είναι έτοιμες”, πρόσθεσε.

“ Όμως από την άλλη πλευρά, θα ήταν μεγάλο λάθος να κλείσουμε την πόρτα σε χώρες, όπως η Ουκρανία, που νιώθουν ότι απειλούνται. Θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε εντατικά μαζί τους”, υπογράμμισε ο Ντε Κρο.

“ Θα μπορούσαμε να τους καλούμε στις συνόδους, χωρίς να έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις (…) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να βρει δημιουργικούς τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, για να γίνει κάποιος μέλος, πρέπει να σεβαστεί τη διαδικασία”, τόνισε

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Σλοβένου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, ο οποίος δήλωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών στηρίζουν την πρόταση να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Ουκρανία ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στην ΕΕ.

“ Όχι αύριο, φυσικά, αύριο μπορούν να αποκτήσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας”, σχολίασε.

Ωστόσο ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία στη διάρκεια αυτής της συνόδου, ενώ εξέφρασε και την απογοήτευσή του που η κοινή τους ανακοίνωση δεν έφτασε ως εκεί.

“ Θα ήθελα η Ουκρανία να λάβει τώρα καθεστώς υποψήφιας χώρας (…) αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα, όμως θα επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα”, επεσήμανε ο Ναουσέντας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα