Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στην Ευρώπη

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία δίνει πόντους στη χώρα μας, όπως φάνηκε καις το Συνέδριο του ΕΛΚ

Ικανοποίηση εκπέμπει το Μαξίμου από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία και τη συνάντηση που είχε με τον Βολοντμίρ Ζελένσκι στην Οδησσό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή έφερε ξανά στο προσκήνιο την κόλαση του πολέμου που βιώνουν εκεί οι άνθρωποι.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ακόμη και το περιστατικό με την ρωσική επίθεση στα 200 περίπου μέτρα από το σημείο της συνάντησης των δύο ηγετών ανέδειξε πολλά πράγματα, κυρίως τον σημαντικό ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός στην Ελλάδα, είναι και ευρωπαίος πολιτικός αρχηγός».

Τα όσα έγιναν στην Οδησσό έφεραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος στο Συνέδριο του ΕΛΚ που ακολούθησε την ρωσικής επίθεσης. Στο Βουκουρέστι που συνήλθε το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όλοι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων επιχείρησαν να έχουν έστω ένα μικρό τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, η οποία θα είναι εκ νέου υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν είχε μόνο καλά λόγια για τη χώρα μας στο Βουκουρέστι. «Είμαστε πολύ περήφανοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει επαναφέρει την Ελλάδα στο δρόμο της επιτυχίας», ανέφερε μεταξύ άλλων από το βήμα του συνεδρίου του ΕΛΚ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συναντήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανέβει στον βήμα του συνεδρίου, συναντήθηκε προχθές Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσολάκου στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης. Στη συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, τόσο μέσω του κάθετου διαδρόμου ενέργειας, όσο και μέσω του FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.
Συζητήθηκαν ακόμα τα επόμενα βήματα στα έργα κοινού ενδιαφέροντος του σχήματος τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούκα. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο τελευταίος των ομιλητών μεταξύ των προέδρων κομμάτων του ΕΛΚ, αμέσως μετά τον Πολωνό Ντόναλντ Τούσκ, κάτι που καταδεικνύει και τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ν.Δ. στα εσωτερικά της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τουσκ υπέγραψαν την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν για τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας στην Κομισιόν, ενώ θα διαδραματίσουν και σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές διαβουλεύσεις για τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα.

Μήνυμα στο Κρεμλίνο

 «Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: Δεν θα φοβηθούμε», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο πρωθυπουργός. Περιγράφοντας την επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσπάθεια αλλαγής συνόρων δια της βίας δεν θα γίνουν αποδεκτές από την πολιτική μας οικογένεια». Ακολούθως πρόσθεσε ότι «ήμουν στην Οδησσό με τον πρόεδρο Ζελένσκι όταν ένας βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: Δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και παραμένουμε ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δείξαμε τη στήριξη μας στην Ουκρανία με αναπάντεχο για ορισμένους εχθρούς μας τρόπο». Σημείωσε δε ότι ποτέ η Ευρώπη δεν έχει δείξει τέτοια απάντηση, με τις κυρώσεις στη Ρωσία και με την υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά και οικονομικά.

Βέβαια ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα και στάθηκε ειδικά στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση σημειώνοντας, ότι «έθεσε κινδύνους για τη σταθερότητα της Οικονομίας». Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε πως αυτά τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την πράσινη μετάβαση και για την κοινωνική συνοχή. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν η θετική έκπληξη της Ευρωζώνης, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς να διαταραχθούν οι δημοσιονομικές ισορροπίες σημειώνοντας ότι «δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε αυτό χωρίς τη σημαντική ευρωπαϊκή υποστήριξη». Ακόμη, τόνισε πως είναι σημαντικό το ΕΛΚ να είναι η σταθερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα γίνει στην Ευρώπη χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΕΛΚ, γι’ αυτό είναι σημαντικό το κόμμα μας να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Η σιωπή της αντιπολίτευσης

Η ρωσική επίθεση στην Οδησσό την ώρα που ήταν εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις και πλήθος ρεπορτάζ στα διεθνή ΜΜΕ. Παραδόξως όμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από ελληνικής πλευράς, από την πλευρά των κομμάτων δηλαδή, γεγονός που σήμερα στηλιτεύουν κυβερνητικές πηγές.Remaining Time-0:00FullscreenMute  Μάλιστα όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «η αφωνία ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι η αφωνία του ΠΑΣΟΚ».

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη: «Για την επίθεση αυτή μίλησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, καταδίκασε η πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και δεν έβγαλαν λέξη τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν βρήκαν μία λέξη να πούνε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό έγινε από αμέλεια. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε με τη δημοκρατία και τον αμυνόμενο». Να σημειωθεί ότι ο μόνος που αντέδρασε ήταν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου (αδερφός του πρώην πρωθυπουργού), που εξέδωσε ανακοίνωση και διαμαρτυρήθηκε για την ρωσική επίθεση. Η δε Νέα Αριστερά ζήτησε κι εξηγήσεις για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουκρανία και το τι εξυπηρετούσε.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα