«Εμείς λογοδοτούμε στον λαό»

Απάντηση με προτάσεις έναντι της τοξικότητας της αντιπολίτευσης θα δίνει στην προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κι επίσημα η Νέα Δημοκρατία έχει εισέλθει σε ρυθμούς ευρωεκλογών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ξεκινήσει τις επισκέψεις του σε δήμους της Αττικής, αλλά και στην περιφέρεια. Και φυσικά και μέσω του 15ου Τακτικού Συνεδρίου έθεσε τα διλλήματα της νέας εκλογικής μάχης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας είναι πολύ σημαντικό το σκάφος της πατρίδας μας να παραμένει σταθερό και ασφαλές, και αυτή τη σταθερότητα και την ασφάλεια μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί σήμερα να την εγγυηθεί στον τόπο», επαναλαμβάνει με έμφαση ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους πολίτες τη δύναμη να παραμείνει ισχυρή η παράταξή του «για να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, με την ίδια και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε τόσο στο συνέδριο, όσο και στις προηγούμενες ημέρες στις επισκέψεις του σε Μοσχάτο και Καλάβρυτα.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επιδιώκει μια καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης στη Ν.Δ., προκειμένου αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και πολιτικά νομιμοποιημένη «απέναντι σε όλους όσοι δεν προτάσσουν καμία εναλλακτική πολιτική πρόταση». Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσει τη σκληρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά στον διμέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που -όπως υποστηρίζει- «δεν έχουν να πουν τίποτα στον ελληνικό λαό, επιμένουν στην υποκριτική ρητορική και τον άκρατο λαϊκισμό, βλέποντας τα πάντα μαύρα και τάζοντας από την πλευρά τους τα πάντα στους πάντες».

Αναμφίβολα ο κ. Μητσοτάκης είναι πιεσμένος, όχι τόσο από την πρόταση δυσπιστίας, αλλά λόγω της παραίτησης των δύο στενών συνεργατών από το Επιτελικό κράτος, του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου. Εξάλλου το Μαξίμου γνωρίζει ότι η αντιπολίτευση θα επαναφέρει σε όλη την προεκλογική περίοδο τις παραιτήσεις των δύο υπουργών, αλλά από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης επενδύει πολλά και στην αναβαθμισμένη -όπως την χαρακτηρίζει- εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει ασκηθεί την τελευταία πενταετία από την κυβέρνησή του. Κάτι που χρησιμοποιεί ως όπλο στις προεκλογικές ου εξαγγελίες.  «Οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές, όχι μόνο για το ποιους ευρωβουλευτές θα στείλουμε την επόμενη μέρα στην Ευρωβουλή. Είναι πολύ σημαντικές διότι όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, και εγώ προσωπικά, με τόσο μεγαλύτερη αξιοπιστία και δύναμη θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ τα εθνικά δίκαια. Τα δικά σας δίκαια», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Λογοδοσία στον λαό

Σε όλη την προεκλογική περίοδο, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, θα ακούσουμε πολλάκις το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό και σε κανέναν άλλον». Ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες τόνιζε με έμφαση πως «θα σφίξω χέρια, θα μιλήσω με ειλικρίνεια γι’ αυτά τα οποία κάναμε, θα αναγνωρίσω τα όποια λάθη μας με θάρρος, όπως πάντα έκανα, και θα δεσμευθώ, ότι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά».

Πάντως για να πούμε του στραβού το δίκιο στο Μαξίμου πέραν των στοχευμένων κυλιόμενων δημοσκοπήσεων αναμένουν κι αυτές που θα δουν το φως της δημοσιότητας, καθώς θα φάνει εάν η συζήτηση στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ άφησε πληγές στην κυβέρνηση και ειδικά μετά τις παραιτήσεις των δύο υπουργών. Επίσης αρκετοί στο Μαξίμου ελπίζουν να δουν να μειώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις πως στην υπόθεση των Τεμπών θα υπάρξει συγκάλυψη. Και φυσικά να μην υπάρχει περαιτέρω πτώση στο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Διότι ναι μεν όλοι θεωρούν ως δεδομένη τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όμως το ζητούμενο είναι το ποσοστό της να είναι τουλάχιστον ίδιο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή στο 33%. Επίσης ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον μία οκταετία, όπου ο «κανένας» ξεπέρασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Αποφασισμένος να σηκώνει το γάντι, αλλά να μην πέσει στην παγίδα της τοξικότητας, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κλιμάκωσε την αντίδρασή του και εμφανίστηκε διατεθειμένος να βρεθεί στο πλευρό της συζύγου του Μαρέβας στο δικαστήριο, μιλώντας όχι ως πρωθυπουργός, αλλά ως σύζυγος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν μια προσπάθεια «αναβίωσης» του νοσηρού κλίματος που επικράτησε την περίοδο 2016-2019, με σκληρές επί προσωπικού επιθέσεις που στρέφονταν τόσο εναντίον του κ. Μητσοτάκη, όσο και εναντίον της συζύγου του. Την ίδια περίοδο, μάλιστα, υπήρξε και αναλυτικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Μητσοτάκη, μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων που ο πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούσε υποκινούμενα. Σε κάθε περίπτωση, δύο περίπου μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και με τη συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών ακόμα ζεστή, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι θα επιστρατευθούν όλα τα μέσα, στην προσπάθεια ορισμένων να τον «κοντύνουν» πολιτικά.

Ο ίδιος, βεβαίως, εκτιμά ότι αυτή η επιλογή που γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ατελέσφορη. «Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι δεν έμαθαν από τα λάθη τους και επενδύουν μόνο στην τοξικότητα, μόνο στην πόλωση, μόνο στην εργαλειοποίηση μίας εθνικής τραγωδίας. Και θα σας πω γιατί το κάνουν, φίλες και φίλοι: γιατί πολύ απλά δεν έχουν να σας πουν τίποτα για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα για τα οποία εγώ σας μίλησα σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας ενώπιον κομματικών στελεχών στα Καλάβρυτα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν συνεκτικό αφήγημα διακυβέρνησης, ούτε εναλλακτικές προτάσεις για τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας, της καθημερινότητας, της παιδείας και της υγείας, εξ ου και διαγκωνίζονται για το ποιος θα εξαπολύσει την πιο σκληρή πολιτική ή και προσωπική επίθεση. «Επιμένουν να βουλιάζουν τον τόπο σε μία ατμόσφαιρα τοξικότητας και αχρείαστης έντασης. Μου κάνει εντύπωση, τα ίδια ακριβώς έλεγα και πριν από τις εκλογές του 2023. Και φαίνεται κάποιοι δεν έμαθαν από το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι οι πολίτες επιβράβευσαν την παράταξη η οποία είπε “όχι” στην τοξικότητα και “ναι” στα έργα και τιμώρησαν αυτούς οι οποίοι επέμεναν σε αυτή τη λογική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να μην «πειραματιστούν» στις ευρωεκλογές, με δεδομένο ότι διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα