Πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργός (έστω και υπηρεσιακή)

Από το «Πρώτη φορά Αριστερά» στο «πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργός». Μπορεί στο παρελθόν κάποιοι να συζητούσαν για το ποια θα είναι εκείνη που θα καταφέρει να γράψει ιστορία αναζητώντας στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, τελικά όμως η Βασιλική Θάνου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, έκανε τη διαφορά.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είχαν στοιχηματίσει υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη ως εκείνη που θα κατάφερνε να ανέβει στο ανώτερο πολιτικό σκαλί και να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό το σενάριο όμως αποδείχθηκε αδιέξοδο όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε τη Νέα Δημοκρατία, μια και τότε έγινε σαφές πως η βουλευτής του κόμματος και γόνος της γνωστής πολιτικής οικογένειας δεν θα είχε αυτή την ευκαιρία.

Επί της ουσίας, στη σύγχρονη πολιτική σκηνή δεν έχει υπάρξει άλλη πολιτικός που να είχε δυναμική για μια τέτοια εξέλιξη. Η Μαρία Δαμανάκη, πρώην πρόεδρος του άλλοτε Συνασπισμού, απέτυχε παταγωδώς να πείσει το εκλογικό σώμα, ενώ η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ σε μια κακή για εκείνη χρονική συγκυρία.

Το πλήρωμα του χρόνου τελικά ήρθε για τη Βασιλική Θάνου, η οποία αν και δεν είναι πολιτικός καταγράφεται στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός. Έστω και αν πρόκειται για υπηρεσιακή πρωθυπουργό.

Ο αρχαιότερος των τριών δικαστικών σωμάτων (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) κατά διασταλτική ερμηνεία του Συντάγματος αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, και εκείνη είναι αυτή τη στιγμή η αρχαιοτέρα των τριών. Οι κακές γλώσσες όμως υποστηρίζουν πως πρόκειται για προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τις… υπηρεσίες που είχε έμμεσα παρέχει.

Θυμίζεται πως η ίδια είχε παρέμβει ακόμα και στο θέμα του δημοψηφίσματος. Η ίδια άλλωστε με επιστολή της προς τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούσε τη συμβολή τους, με «την επιρροή» που έχουν, προκειμένου να βρεθεί δίκαιη λύση στο ελληνικό ζήτημα, «το οποίο είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό ζήτημα».

Η κα Θάνου επεσήμαινε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, αλλά αντίθετα επιθυμεί την παραμονή της εντός αυτής, ενώ έκανε ειδική μνεία τόσο για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου όσο και για τις δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ακόμα και η επιλογή της από το υπουργικό συμβούλιο λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα είχε προκαλέσει αντιδράσεις, μιας και παραβιάστηκε η αρχαιότητα.

Τότε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης και πρόεδρος του τομέα Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, σε ανακοίνωσή του, σημείωνε ότι κατά παράβαση της αρχαιότητας το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επιλέξει την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου για τη θέση της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει και το δόγμα «μεταμεσονύχτια περιφρόνηση της δικαστικής εξουσίας», ευελπιστώντας ότι με την επιλογή της τέταρτης κατά σειρά αρχαιότητας, στην επετηρίδα, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, θα κάμψει το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε «να επιλέξει, ως νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την κυρία Θάνου, τέταρτη αντιπρόεδρο κατά σειρά αρχαιότητας, χωρίς ταυτόχρονα να καλύψει τις αντίστοιχες κενές θέσεις προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων».

Ακόμα, αναφέρει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης ότι η επιλογή της κας Θάνου «έγινε κατά παράβαση της αρχαιότητας, μια τακτική που οι τέως υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου είχαν τηρήσει με ευλάβεια και με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα».

Επίσης, ο κ. Αθανασίου καταλήγει ότι η επιστολή της κας Θάνου προς τον κ. Γιουνκέρ ήταν «προσόν, ικανό να παρακάμψει στην επετηρίδα τρεις άξιους αρχαιότερους συναδέλφους της, αλλά και επαρκές (!) αφού, εδώ και ένα έτος, πλήρως ευθυγραμμίστηκε με τις επιλογές της Κυβέρνησης, κατά παράβαση κάθε δικαστικής δεοντολογίας, που επέβαλε την προώθηση των, δυσάρεστων για την Κυβέρνηση, δικαστικών διεκδικήσεων, για τις οποίες είχε (η Κυβέρνηση) προεκλογικά δεσμευτεί και για τις οποίες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υπό την προεδρία της, προκλητικά εσίγασε».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πρόεδρος της οποίας είναι η κα Θάνου, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε στείλει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επιστολή στην οποία ανέφερε ότι «στηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση στον αγώνα κατά της λιτότητας» και ζητούσε λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα