Επαφές της απεσταλμένης του ΟΗΕ, με Χριστοδουλίδη – Τατάρ, χωρίς προσδοκίες

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι έτοιμη για συνομιλίες ακόμα και αύριο, αν αυτές γίνουν στη βάση από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2017

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, πρώην υπουργός εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, αναμένεται απόψε στη Κύπρο, για νέες επαφές με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Πρόκειται για τη τρίτη επίσκεψη μετά τον διορισμό της, χωρίς να είναι ορατή η έξοδος από το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η τουρκική στάση, με την άρνηση Άγκυρας και ψευδοκράτους, να διαπραγματευτούν στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των όσων είχαν συμφωνηθεί στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας μέχρι τον Ιούλιο του 2017, που διεκόπησαν οι συνομιλίες με ναυάγιο λίγο πριν την τελική κατάληξη.

Η κα Ολγίν Κουεγιάρ εκτός από τις επαφές που θα έχει αύριο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ, θα συναντηθεί με εκπροσώπους οργανώσεων, με επιχειρηματίες και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που ασκούν επιρροή στις κοινότητες τους.

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, πριν την άφιξη της στη Κύπρο είχε επαφές στις Βρυξέλλες με παράγοντες της ΕΕ ενώ συναντήθηκε στην Άγκυρα και με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Χάσμα αγεφύρωτο

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές στον ΟΗΕ, ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες ακόμα και αύριο, αν αυτές γίνουν στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για επιδίωξη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2017.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά μαζί με τη Τουρκία, θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα συνομιλιών αν πρώτα δεν γίνει αποδεκτή η απαίτηση τους για κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και αναγνώριση του ψευδοκράτους, ώστε να επιτευχθεί λύση δύο κρατών. Παρά το ότι αυτή η θέση βρίσκεται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και έχει απορριφθεί από την ΕΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η τουρκική πλευρά επιμένει, οδηγώντας σε αδιέξοδο την πρωτοβουλία της κυρίας Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ο Ερσίν Τατάρ σε χθεσινές δηλώσεις του είπε ότι δεν τίθεται θέμα υποχώρησης από τη νέα πολιτική, που ασκείται σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία και ότι αυτό θα το διαβιβάσει για άλλη μια φορά στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ. Υποστήριξε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για μια ομοσπονδιακή λύση και ότι δεν είναι δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης «όσο δεν γίνονται αποδεκτά το διεθνές ισότιμο καθεστώς και η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού».

Μανώλης Καλαντζής – protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα