Πρώτο μέλημα η ασφάλεια

Οριστική και αμετάκλητη είναι η αλλαγή ρότας των ΕΛ.ΠΕ. από τη νέα διοίκηση, υπό τους Στάθη Τσοτσορό (πρόεδρος) και Γρηγόρη Στεργιούλη (διευθύνων σύμβουλος). Το δυστύχημα στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου στις 8 Μαΐου, λίγο πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την ανάληψη των καθηκόντων τους, ήταν η αφορμή για να αλλάξουν πολλά πράγματα σε μία εταιρεία, όπου το 35% του Μετοχικού Κεφαλαίου είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Πραγματικά οι κ.κ. Τσοτσορός και Στεργιούλης πριν καλά-καλά γνωρίσουν το νέο τους περιβάλλον αναγκάστηκαν να τρέξουν στον Ασπρόπυργο, λόγω του δυστυχήματος, που τελικά κόστισε τη ζωή τεσσάρων εργαζομένων. Από την πρώτη στιγμή, ο νέος πρόεδρος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και ανέλαβαν τον συντονισμό των ενεργειών, με κύριο μέλημα την ανακούφιση των τραυματιών και των οικογενειών τους, καθώς και τον περιορισμό των συνεπειών του δυστυχήματος σε ανθρώπους και εξοπλισμό.

Ταυτόχρονα, ακολουθώντας και τις εντολές του αρμόδιου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών επισκέφθηκε αυθημερόν το διυλιστήριο Ασπροπύργου, ξεκίνησαν άμεσα τη διαδικασία διερεύνησης των αιτίων του δυστυχήματος και της απόδοσης ευθυνών, όπου αυτές υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε επιτροπή διερεύνησης του συμβάντος, αποτελούμενη από στελέχη της εταιρείας και εκπροσώπους των εργαζομένων, ενώ προσελήφθη και ανεξάρτητος πραγματογνώμονας. Ήδη, το προκαταρκτικό πόρισμα της εσωτερικής επιτροπής έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

 

Οι αλλαγές

Παράλληλα, δρομολογήθηκαν οργανωτικές αλλαγές σε υψηλό επίπεδο, ενώ 9 στελέχη και εργαζόμενοι της εταιρείας εκλήθησαν σε απολογία σε σχέση με το περιστατικό.

Να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε η «Α», υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων, σύμφωνα με τις οποίες κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συντήρησης του διυλιστηρίου, το οποίο ήταν κλειστό, οι προηγούμενοι διοικούντες έκαναν τα στραβά μάτια στις εκπτώσεις ασφαλείας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες νωρίτερα και να τεθεί σε λειτουργία το διυλιστήριο. Μάλιστα, όπως είχαν καταγγείλει, το μόνο που ένοιαζε το δίδυμο Παπαθανασίου – Κωστόπουλου ήταν τα κέρδη και όχι η ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλάκις εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνιζαν προς την προηγούμενη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού. Κι όμως, οι Παπαθανασίου – Κωστόπουλος για να παρουσιάσουν αυξημένα κέρδη μείωσαν το μισθολογικό κόστος με την εθελούσια έξοδο εργαζομένων και χρησιμοποιώντας εργολαβικά συνεργεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχει καταγγελία ότι συγκεκριμένο εργολαβικό συνεργείο είχε προχωρήσει σε προσλήψεις κάποιων εκ των εργαζομένων που είχαν αποχωρήσει, όπως επίσης και συγγενών τους. Μάλιστα, για να προσληφθεί κάποιος σε αυτό το εργολαβικό συνεργείο χρειαζόταν πολιτικό μέσο. Παράλληλα, όσοι διευθυντές είχαν αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο από την Eurobank με παχυλές αποζημιώσεις βρήκαν καταφύγιο στα ΕΛ.ΠΕ. – σε διευθυντικές θέσεις φυσικά με επίσης παχυλούς μισθούς

.

 

Επανεκκίνηση…

Όλα αυτά συνέβαιναν σε βάρος της ασφάλειας, με συνέπεια να γίνει το κακό. Κάτι που είχε αποτραπεί δύο φορές σε διάστημα 20 ημερών πριν από το δυστύχημα. Και φυσικά η νέα διοίκηση πλέον ακολουθεί άλλο δρόμο.

Κατ’ αρχάς, η επανεκκίνηση του διυλιστηρίου, το οποίο κατά τη στιγμή του δυστυχήματος ήταν σταματημένο καθώς βρισκόταν σε διαδικασία προγραμματισμένης συντήρησης, καθυστέρησε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι εργασίες θα γίνουν με απόλυτη ασφάλεια και αξιοπιστία. Επίσης, δόθηκε έμφαση στην τόνωση του ηθικού των εργαζομένων, ώστε να επιδοθούν απερίσπαστοι στα σημαντικά τους καθήκοντα.

Πέρα από τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αιτίων του δυστυχήματος, η σε βάθος, πλέον, διερεύνηση έχει ως στόχο και την επανεξέταση όλων των σχετικών διαδικασιών, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν κενά ή περιθώρια βελτίωσης, καθώς και να δοθεί έμφαση στην κατάλληλη ενημέρωση, εκπαίδευση και κατανόηση του προσωπικού πάνω στα θέματα ασφαλείας, η οποία παραμένει απόλυτη προτεραιότητα της Εταιρείας.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η απόφαση των διοικούντων να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις τεχνικού προσωπικού για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων, κάτι που έχει ζητήσει και το Σωματείο των εργαζομένων. Κάτι που είναι απαραίτητο, εξάλλου, καθώς οι ελλείψεις ήταν μεγάλες. Και αυτό όχι μόνο το κατανόησε η νέα ηγεσία, αλλά προχώρησε άμεσα στην επίλυσή τους.

.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα