«Πυξίδα μας η ανακούφιση των νοικοκυριών»

Συνέντευξη στη Σύσσυ Γεωργαντοπούλου

Πιο απαραίτητη από ποτέ θεωρεί την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Αθήνας.

Όπως τονίζει στην «Α» ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα έχει την ανάγκη ενός δικού της οδικού χάρτη, ο οποίος θα δώσει το οξυγόνο που της χρειάζεται». Παράλληλα, αναφέρει με νόημα πως δεν μπορεί να φανταστεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει στις αγορές…

Κύριε Μητσοτάκη, ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; 

«Στις 25 Ιανουαρίου η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εθνικές εκλογές με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες της χώρας θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουμε την πορεία που θα μας οδηγήσει σ’ ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο. Ή αν θα επιστρέψουμε σ’ ένα παρελθόν ψεύτικων υποσχέσεων που θα διακινδυνεύσει τη θέση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Ενός δικού μας οδικού χάρτη, ο οποίος θα δώσει το οξυγόνο που χρειάζεται η Ελλάδα μετά τα μνημόνια. Με προτεραιότητα στη ριζική αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος, στην οικοδόμηση μιας νέας δημόσιας διοίκησης, στην ανάπτυξη μιας ανοιχτής και ανταγωνιστικής οικονομίας. Με πυξίδα την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και την ασφαλή και γρήγορη έξοδο από την κρίση. Μόνο η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές θα μας εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια».

Πόσο ρεαλιστικός είναι ο φόβος ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει ακόμα και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει απολύτως τίποτα για το πώς θα χρηματοδοτήσει την οικονομία. Αυτό είναι που φοβίζει. Αυτό είναι που προβληματίζει τους πιστωτές μας, αλλά πρέπει να βάλει και σε σκέψεις τον ελληνικό λαό. Ξέρετε πολύ καλά ότι η χρηματοδότηση μιας χώρας που βρίσκεται σε μνημόνιο γίνεται με δύο τρόπους. Ή από τις αγορές, ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει στις αγορές. Ή από τους πιστωτές της με ένα ακόμα σκληρότερο μνημόνιο. Εκτός εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει τον δρόμο της επιστροφής στη δραχμή, ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτό αρκετές από τις συνιστώσες του. Τέταρτος δρόμος δεν υπάρχει».

Στους 18 μήνες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταφέρατε να αναβαθμίσετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, ή αναλωθήκατε μόνον στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας;

«Το έργο που καταφέραμε να επιτελέσουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει ήδη πρακτικό αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών. Καταργήσαμε την υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ενισχύσαμε και αναβαθμίσαμε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, που παρέχουν πλέον έγγραφα μέσα σε ένα λεπτό! Καταργήσαμε το σύστημα αδειοδότησης για 25 δραστηριότητες μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καταργήσαμε την υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, για πρώτη φορά λειτούργησε ουσιαστικά η πειθαρχική δικαιοσύνη και για πρώτη φορά έγινε οριζόντιος έλεγχος για πλαστά πιστοποιητικά στους δημοσίους υπαλλήλους. Όλα αυτά –και μια σειρά ακόμα πρωτοβουλιών και νομοθετικών ρυθμίσεων– θα έπρεπε να είναι κομμάτι εθνικής ατζέντας μεταρρυθμίσεων και να μην τα ζητάει καμία τρόικα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα