Πώς αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες μετά τον θρίαμβο Τραμπ

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην διπλωματία και τη διεθνή εξωτερική πολιτική από τον θρίαμβο του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ενώ για τον κόσμο η νίκη του Ρεπουμπλικανού προμηνύει ένα νέο γεωπολιτικό κλίμα.

Όπως σχολιάζει δημοσίευμα στη The Wall Street journal, από το Βερολίνο μέχρι το Πεκίνο, οι ηγέτες παρακολουθούν εάν ο Tραμ θα συνεχίσει τις λαϊκιστικές υποσχέσεις που θα περιορίσουν τον παγκόσμιο ρόλο της Αμερικής και θα ανατρέψουν τις βαθιά εδραιωμένες πολιτικές στο εμπόριο, την άμυνα και τη μετανάστευση.

Εάν το κάνει, η εξωτερική πολιτική της Αμερικής πιθανώς θα μετατοπιστεί σε κάποιο βαθμό μακριά από το γειτονικό Μεξικό, και προς έναν μακροχρόνιο εχθρό, την Ρωσία.

Η αντίδραση του νέου ηγέτη των ΗΠΑ στις αμυντικές προτεραιότητες της Αμερικής, συνιστούν νέα ρίσκα για τους συμμάχους της Ουάσιγκτον σε Ασία και Ευρώπη. Και η στάση του κατά του ελεύθερου εμπορίου σηματοδοτεί την πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία.

“Ο τόνος των κινεζό-αμερικανικών οικονομικών σχέσεων θα μετατοπιστεί από τη συνεργασία και την αλληλεξάρτηση προς τον ανταγωνισμό και την σύγκρουση”, αναφέρει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin στο Πεκίνο, Shi Yinhong.
Το άστατο στυλ και η ρητορική απομονωτισμού του Trump ίσως δώσει επίσης “στρατηγικές ευκαιρίες στο Πεκίνο για να τις εκμεταλλευτεί η Κίνα”, πρόσθεσε.

“Ο Trump είναι ρεαλιστής, δήλωσε ο Wang Dong, βοηθός καθηγτή στο Πανεπιστήμιο Peking. “Πολλά πράγματα μπορεί να επαναξιολογηθούν. Επομένως από μια κινεζική άποψη, για την ασφάλεια, αυτό είναι καλό”.

Πολλοί βλέπουν με ανησυχία το αποτέλεσμα των εκλογών. Στη Γερμανία, ένας σημαίνων βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ίσως χάσουν τον ρόλο τους ως ακρογωνιαίος λίθος της δυτικής παγκόσμιας τάξης.
“Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα τα πάει ως πρόεδρος. Νομίζω πως ούτε ο ίδιος δεν ξέρει ακόμη πώς θα αντιδράσει”, τόνισε ο Norbert Rottgen.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσφάτως δήλωσε ότι μια νίκη του Trump θα “περιπλέξει τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ”.

Στη Λατινική Αμερική, υπάρχουν ανησυχίες για τον πρόεδρο που υποσχέθηκε να καταργήσει εμπορικές συμφωνίες, να χτίσει ένα τείχος και να στείλει εκατομμύρια μεταναστών χωρίς χαρτιά πίσω στο Μεξικό.

Και η Κούβα δείχνει να ανησυχεί, με τον Τραμπ να υπόσχεται να ανατρέψει την ιστορική αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας από τον Πρόεδρο Ομπάμα, κάτι που έχει ξυπνήσει νέες ελπίδες της χώρας για τις ξένες επενδύσεις.
Αλλά δεν φαίνεται να ανησυχούν όλοι. Οι δεξιοί πολιτικοί στην Ευρώπη βλέπουν τη νίκη του Trump ότι τροφοδοτεί ένα διεθνές κύμα “επαναστατικού” συναισθήματος.

Όπως εκτιμούν, οι μελλοντικές εκλογικές νίκες από την ευρωπαϊκή δεξιά, θα βοηθήσουν να εγκατασταθεί μια νέα διατλαντική τάξη βασισμένη στην αντίθεση στις εμπορικές συμφωνίες, την μετανάστευση και την περαιτέρω πολιτική ενοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Μέση Ανατολή, ο Τραμπ θεωρείται ως υπέρμαχος της στρατιωτικής υπεροχής της Αμερικής, παρά τις δεσμεύσεις του να απεμπλακεί από την περιοχή.

Οι υποσχέσεις του να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος με τη συνεργασία με περιφερειακούς συμμάχους, έχει προκαλέσει αισιοδοξία στους αντάρτες της Συρίας ότι θα τους εξοπλίσει.

Αλλά ως υποψήφιος έχει επίσης υποσχεθεί καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό “μπλεγμένη” με το να πολεμά την συριακή αντιπολίτευση στην περιοχή. Πολλοί αξιωματούχοι στην περιοχή ανησυχούν ότι οποιαδήποτε αμερικανική απεμπλοκή θα μεταφραστεί σε κέρδη για την Ρωσία σε περιοχές όπως η Συρία και η Τουρκία.

Ο Trump έχει δημιουργήσει κάποιες ελπίδες στην Ινδία για περισσότερη βοήθεια προς το Νέο Δελχί για να πιέσει το Πακιστάν, καθώς ο Trump προσφάτως έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν “δίπλα στην Ινδία” για να πολεμήσουν την “ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία”.

Αλλά οι Ινδοί φορείς χάραξης πολιτικής θα αναζητήσουν επίσης διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Trump υπό το πρίσμα της κριτικής του στην μετανάστευση, στο outsourcing και στο εμπόριο, όλοι ζωτικής σημασίας πυλώνες των δεσμών μεταξύ Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί.

Η εκλογή του Τραμπ θέτει επίσης σε κίνδυνο τις εδραιωμένες ήδη συμμαχίες στην Ασία που έχουν προσπαθήσει οι πρόσφατες αμερικανικές κυβερνήσεις να διευρύνουν, για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η άνοδος της Κίνας.

Το Τόκιο και η Σεούλ πιθανότατα θα αναζητήσουν επειγόντως σαφήνεια από τον Τραμπ σχετικά με το εάν ο ίδιος σκοπεύει να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να αποσύρει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, εάν δεν αυξήσουν τις πληρωμές για την στήριξή τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα