Ξεκινά η ιστορική δίκη Τράμπ για την υπόθεση της πρώην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς

Είναι η πρώτη ποινική δίκη Αμερικανού προέδρου – Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται συνολικά για 34 κακουργήματα

Στο δικαστήριο του Μανχάταν βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, για την ιστορική, πρώτη ποινική δίκη Αμερικανού προέδρου που ξεκινά σήμερα (15.4.2024).

Λίγο νωρίτερα, στις 8:41 π.μ. (τοπική ώρα) ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βγήκε από τον Πύργο Τραμπ, όπου τον περίμεναν μέσα ενημέρωσης, θαυμαστές, αλλά και περίεργοι. «Τραμπ σε αγαπάμε άκουγε κανείς, μαζί με επευφημίες, από ομάδες που είχαν συγκεντρωθεί στον δρόμο. Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τους οπαδούς του, μπήκε σε ένα μαύρο βαν και η αυτοκινητοπομπή έφυγε για το ποινικό δικαστήριο.

Η διαδικασία ξεκινά με την επιλογή των ενόρκων. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για 34 κακουργήματα, μεταξύ αυτών και για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων για να καλύψει το σεξουαλικό σκάνδαλο με την πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, πριν τις εκλογές του 2016, από τις οποίες βγήκε νικητής.

Πολλοί θεωρούν ότι η υπόθεση θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το πολιτικό τοπίο ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η δίκη μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο

Η διαδικασία της επιλογής των ενόρκων θα μπορούσε να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή και περισσότερο. Η δίκη δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται ότι θα βρίσκεται στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Το 2016, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ Μάικλ Κοέν πλήρωσε 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, για να εξαγοράσει τη σιωπή της για σεξουαλικές σχέσεις που είχε μια δεκαετία νωρίτερα με τον πρώην πρόεδρο.

Πάντως ο ίδιος ο Τραμπ, που δεν αποκλείεται να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπεράσπισή του, έχει αρνηθεί ότι είχαν σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι παραποίησε μια σειρά εγγράφων για να αποκρύψει τις αποζημιώσεις.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα θελήσει να μετατρέψει την αίθουσα σε δικαστηρίου σε αρένα, στο πλαίσιο και της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, ο δικαστής έχει απαγορεύσει στον πρώην πρόεδρο να επιτεθεί σε μάρτυρες, εισαγγελείς, ενόρκους και την οικογένειά του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα