Σαμποτάρει ο Σουλτς τις διαπραγματεύσεις για τα μάτια του Σταύρου;

Δεν είναι μόνο οι Γερμανοί και οι βορειοευρωπαίοι που αντιστέκονται στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ο Μάρτιν Σουλτς. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα θέλουν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δημιουργεί προβλήματα για να διώξει τους ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και να υποχρεώσει το ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με το Σταύρο Θεοδωράκη.

Ιστορία επιστημονικής φαντασίας ή κάτι άλλο; Πληροφορίες που επικαλείται το tvxs.gr επιμένουν πως η  πίεση προς την ελληνική πλευρά υποδαυλίζεται κυρίως από τους ευρωσοσιαλιστές του Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι σημειωτέον έχουν ισχυρή εκπροσώπηση στις διαπραγματευτικές ομάδες κι εμφανίζονται πιο σκληροπυρηνικοί από το επιτελείο της Ανγκελα Μέρκελ. Η «φράξια Σουλτς», σύμφωνα με την δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη , επιδίδεται σε ένα αδιάκοπο lobbying κατά των ελληνικών θέσεων με στόχο την «πολιτική Τσίπρα» και αφετηρία τις βλέψεις του ίδιου του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου να είναι ο πρώτος υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία: Μια ενδεχόμενη επιτυχία της αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα θεωρείται ότι θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη ψαλιδισμένες δυνάμεις των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη και θα ανατρέψει τους συσχετισμούς.

Στο εν λόγω «lobbying» φέρονται να εντάσσονται και οι διαρροές περί «κακής προετοιμασίας» των προτάσεων της Αθήνας και «ερασιτεχνισμών» στη διαπραγμάτευση καθώς και περί «ρηγμάτων» στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Η τακτική αυτή, όπως αναφέρουν πηγές με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων, εστιάζει στη διαρκή καθυστέρηση της όποιας συμφωνίας και την περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, με τελικό στόχο να συρθεί η κυβέρνηση να αποδεχθεί ένα βαρύ «τρίτο πακέτο διάσωσης» τον Ιούνιο. Το αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι η αποδυνάμωση του πολιτικού κεφαλαίου του Αλέξη Τσίπρα και η εξώθησή του σε πιο «φιλικές κυβερνητικές συνεργασίες» όπως το Ποτάμι, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσφιλές στους κύκλους των «σκληρών» του Βερολίνου και των Βρυξελλών. «Το Ποτάμι θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ», είναι χαρακτηριστικά μια από τις φράσεις που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα