Σε αναζήτηση «χορηγών» για το συμβόλαιο του Εσιέν!

Η μεταγραφή του Μίκαελ Εσιέν προκάλεσε πολλή συζήτηση στον Παναθηναϊκό. Οι οπαδοί το… ευχαριστήθηκαν, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας χάρηκαν, οι αντίπαλοι προβληματίστηκαν και οι παράγοντες… αγχώθηκαν!

Γιατί αγχώθηκαν; Διότι το άνοιγμα που επιχείρησε ο Γιάννης Αλαφούζος δεν ήταν μικρό. Το υψηλό συμβόλαιο του Γκανέζου αυξάνει κατακόρυφα το μπάτζετ, την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός δίνει μάχη προκειμένου να διακανονίσει τις εκκρεμότητες που έχει από το παρελθόν. Εκκρεμότητες οι οποίες κάθε άλλο παρά λίγες είναι, την ίδια στιγμή που η UEFA έχει στρέψει το βλέμμα της πάνω στην ομάδα της Αθήνας, επιβάλλοντας χρηματικό πρόστιμο για μερική παραβίαση των κανόνων του Financial Fair Play. Εφόσον οι «πράσινοι» δεν καταφέρουν να ισοσκελίσουν τον ισολογισμό τους στο τέλος του χρόνου, είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις που θα φτάνουν ακόμη και στον περιορισμό των μεταγραφικών τους κινήσεων, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι στις Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι μεγάλοι για το μέλλον της ομάδας, διότι τα βάρη του παρελθόντος είναι τόσο μεγάλα, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και τη διάλυσή της. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί η πρόκριση στους ομίλους του Champions League, γεγονός που θα προσφέρει βαθιά ανάσα στο ταμείο της ΠΑΕ. Ωστόσο, το εγχείρημα είναι δύσκολο, ο ανταγωνισμός μεγάλος και μία μεταγραφή δεν αλλάζει καθοριστικά το τοπίο. Η ομάδα χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση σε όλες τις γραμμές της, προκειμένου να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική και να αυξήσει τις πιθανότητές της να προκριθεί στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League.

Για τον λόγο αυτόν, οι «πράσινοι» κατέληξαν σε μία απόφαση. Να ξεκινήσει μία προσπάθεια ανεύρεσης χορηγού ή χορηγών για το συμβόλαιο του Μίκαελ Εσιέν. Η συγκεκριμένη τακτική ακολουθείται κατά κόρον από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, ακόμη και από κολοσσούς όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, ή η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Το θέμα είναι ότι οι μεγάλοι χορηγοί αρέσκονται να ενεργοποιούνται σε σημαντικά πρωταθλήματα. Η αναξιοπιστία των ελληνικών διοργανώσεων περιορίζει αισθητά το τοπίο, αλλά οι «πράσινοι» είναι αποφασισμένοι να το επιδιώξουν σε κάθε περίπτωση, αξιοποιώντας την προσπάθειά τους για εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και την προβολή που θα έχει ο σύλλογος μέσω της συμμετοχής του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Εφόσον τα καταφέρουν, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή στα υψηλά κλιμάκια, ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση ενός αναλόγου βεληνεκούς παίκτη για την αμυντική γραμμή, ενώ για την επίθεση υπάρχει ο Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος θεωρείται top class ποδοσφαιριστής.
Το «άνοιγμα» βάζει «πωλητήριο» στον Καρέλη!

Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος, όπως και όλες οι ομάδες που εντάσσονται στο σύστημα της UEFA, να παρουσιάζουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τα κράτη-μέλη της.

Ως εκ τούτου, η αύξηση στο μπάτζετ της ομάδας θα πρέπει να δικαιολογηθεί με κάποιον τρόπο. Ένας είναι η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Όμως δεν μπορεί να συμβαίνει συνεχώς κάτι τέτοιο, διότι πολύ απλά το σχήμα της Λαϊκής Βάσης, σε περίοδο ανεπίσημης πτώχευσης της χώρας, δεν δύναται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Η διαφορά, λοιπόν, θα πρέπει να καλυφθεί με έσοδα. Δηλαδή, με πωλήσεις παικτών. Ο βασικός υποψήφιος είναι ο Νίκος Καρέλης, ο οποίος έχει κοστολογηθεί από τους «πράσινους» με το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως από ιταλικές ομάδες και δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να καταφτάσει πρόταση στα γραφεία της ΠΑΕ.
Ελάντερ… GREXIT και Σιανί, Αλκάρας!

Ο Φιλίπ Ελάντερ ήταν το φαβορί για την πρώτη μεταγραφική κίνηση του Παναθηναϊκού στην αμυντική γραμμή. Γράφουμε «ήταν», διότι ο Σουηδός στόπερ της Μάλμε δήλωσε… φοβισμένος από ένα ενδεχόμενο GREXIT και ζήτησε λίγες ημέρες προθεσμία, ώστε να εξελιχθούν τα γεγονότα!

Η αντίδραση των «πράσινων» ήταν άμεση. Οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» ενημέρωσαν τον αμυντικό της Μάλμε ότι η προθεσμία ισχύει, έως ότου συμφωνήσουν με άλλον ποδοσφαιριστή. Τουτέστιν, αν κάποιος από τους Σιανί και Αλκάρας απαντήσει θετικά στην πρόταση του ελληνικού συλλόγου, το ενδιαφέρον για τον Ελάντερ θα περάσει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Όσο για τους δύο παίκτες που έχουν στην αναμονή το «τριφύλλι», ο μεν Γάλλος εξετάζει και άλλες προτάσεις, κυρίως από Ιταλία και Γαλλία, ενώ ο Παραγουανός Αλκάρας, στα 32 του, έχει πρόταση από ομάδα της πατρίδας του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα