Σε δείπνο με τον Πατριάρχη

Στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα Χανιά παραβρέθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενόψει της πανορθόδοξου Συνόδου στην Κρήτη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού αποδέχθηκε την πρόσκληση του Μητροπολίτη Κίσσαμου και Σέλινου κκ. Αμφιλόχιου. Προσερχόμενος στο δείπνο ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι μεγάλη μας τιμή, και για τα Χανιά και για την Κρήτη, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και είναι υποχρέωσή μας να είμαστε παρόντες. Με τον Πατριάρχη πάντα υπάρχει μια διάθεση επικοινωνίας. Με τιμά με την φιλία του και δε θα μπορούσα να λείπω».
Νωρίτερα ο Στ. Θεοδωράκης είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ορισμένα λόγια του Μάνου Χατζηδάκι: «”H κρατική εξουσία αγαπά τους εραστές της και καταδιώκει όσους την αντιπαθούν και την εχθρεύονται. Είναι μια εγωπαθής και ανεγκέφαλη Κυρία “. Αφιερωμένο εξαιρετικά, στους αλαφιασμένους σήμερα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτό το απόσπασμα από τη συλλογή κειμένων “Ο Καθρέφτης και το Μαχαίρι” του Μάνου Χατζιδάκι που έφυγε σα σήμερα, 22 χρόνια πριν. Ο επαναστάτης αστός που δεν ακούγαμε…» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.
Την ίδια ώρα το Ποτάμι σχολίασε τη νέα επίθεση των μπαχαλάκηδων και το γεγονός ότι έκαψαν ένα λεωφορείο κι ένα τρόλεϊ: “Στις περιοχές γύρω από το Πολυτεχνείο ξημέρωσε άλλη μια «συνηθισμένη» μέρα. Αποκαΐδια και φόβος. Όποτε θέλουν, όποιοι θέλουν καίνε λεωφορεία – τρόλεϊ και κάδους απορριμμάτων και η ζωή συνεχίζεται σα να μην τρέχει τίποτα.
Η Κυβέρνηση σιωπά. Η φτωχοί πληρώνουν. Και κάθε μέρα δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ με τις συγκοινωνίες.
Η απραξία όμως θεωρείται «αριστερή» δράση.
Μπορεί το αριστερό παραμύθι να μην έχει πρίγκιπες και βασιλοπούλες έχει όμως δράκους”.
Για την Κεντροαριστερά
Στο μεταξύ ενόψει του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου ο Θεοδωράκης πέταξε το γάντι στην Φώφη Γεννηματά για μια εφ’ όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση, περιγράφοντας ένα προς ένα τα βήματα που, κατά τη γνώμη του, πρέπει να γίνουν για να συνενωθεί ο χώρος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Όπως είπε, ο ίδιος όχι μόνον δέχεται να αντιπαρατεθεί με την κ. Γεννηματά σε μια εκλογή προέδρου του νέου σχήματος από τη βάση, αλλά η επιθυμία του είναι να κριθούν από τους πολίτες και οι πολιτικές προτάσεις ενός εκάστου. Με άλλα λόγια, στη λαϊκή κρίση να τεθούν τόσο η δομή και οργάνωση του νέου αυτού σχήματος όσο βέβαια και οι πολιτικές του θέσεις, που κατά τον κ. Θεοδωράκη πρέπει να έχουν αμιγώς μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό.
Όπως είπε, διαφωνεί ριζικά με την πρόταση της κ. Γεννηματά να προηγηθεί μια Συνδιάσκεψη ή ένα Συνέδριο για τη δημιουργία του νέου φορέα. Η δική του εισήγηση είναι οι δυο τους –ή και όποιοι άλλοι επιθυμούν– να πάνε το φθινόπωρο κατευθείαν σε μια ανοιχτή εκλογή από τη βάση, η οποία θα αποφανθεί για τον νέο ηγέτη μαζί με τη συνολική πολιτική του πρόταση. Κι όπως εξήγησε, εν αντιθέσει με την κ. Γεννηματά που εισηγείται τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας κομμάτων υπό μια νέα ενιαία πολιτική ομπρέλα τύπου Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προτείνει τη διάλυση και του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δημιουργηθεί εξαρχής μια εντελώς νέα πολιτική οντότητα στον χώρο του κέντρου.
Εξυπακούεται ότι στη διάρκεια της αντιπαράθεσης με την κ. Γεννηματά θα αναδείξει και τις πολιτικές τους διαφορές. Και τούτο, διότι ο ίδιος πιστεύει ότι ο φιλελεύθερος και μεταρρυθμιστικός προσανατολισμός που εισηγείται για το νέο κόμμα απέχει παρασάγγας από τις άτολμες και ασαφείς κεντροαριστερές προτάσεις που –κατά την άποψή του– εκφράζει η κ. Γεννηματά. «Ολα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας καθ’ όλα θεμιτής αντιπαράθεσης, προκειμένου μετά τις εκλογές να γίνει το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου κόμματος που θα έχει έτσι αποκτήσει ήδη σαφή χαρακτήρα», λέει ο κ. Θεοδωράκης, ενώ έχει ενδιαφέρον βέβαια και η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση «τι θα κάνει αν οι πολίτες επικροτήσουν τελικώς την πρόταση της κ. Γεννηματά». «Εξυπακούεται ότι ο ηττημένος θα πρέπει είτε να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης, είτε να πάει σπίτι του».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα