Σε εφηβικό παροξυσμό η κυβέρνηση”

«Η Ελλάδα και ο λαός της είναι εκείνοι που πληρώνουν ακριβά τις αναβολές και τις καθυστερήσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση με την αναξιοπιστία και τη διγλωσσία της δημιουργεί την εντύπωση στους συνομιλητές της ότι θα τους “πουλήσουμε” στην επόμενη στροφή και αυτοί με τη σειρά τους, για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους, ζητάνε συνεχώς περισσότερα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, είπε ότι η κυβέρνηση έχει πάθει εφηβικό παροξυσμό και ακολουθεί την τακτική «ποτέ μην κάνεις κάτι σήμερα αν μπορεί να το αναβάλεις για αύριο» και θύμισε ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι μέχρι αρχές Δεκέμβρη πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση και τώρα φτάσαμε στον Φεβρουάριο χωρίς κανένας από την κυβέρνηση να έχει απολογηθεί γι’ αυτό.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χάσουμε πάλι την ποσοτική χαλάρωση που θα αποφασισθεί στις 9 Μαρτίου επισημαίνοντας ότι διαφορετικά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε στο σενάριο της χρεοκοπίας του 2015. Κάλεσε δε τον κ. Τσίπρα να πει ποιους έντιμους συμβιβασμούς θέλει να κάνει και να μην καταλήξουμε πάλι να ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Θύμισε τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 15, την εκτόξευση της ανεργίας, το κλείσιμο των τραπεζών και όλα αυτά που τελικά στοίχησαν στην χώρα 86 δισ. ευρώ.
Το κέντρο και οι εκλογές
Ερωτώμενος για τις συζητήσεις που γίνονται στον χώρο του Κέντρου για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε ότι όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσει η κοινωνία και όχι οι κομματικοί μηχανισμοί. Και έφερε το παράδειγμα των Γάλλων: «Κάντο όπως οι σοσιαλιστές στη Γαλλία, όπου δεν φοβούνται τις κάλπες και η ηγεσία βγαίνει από την κοινωνία και όχι από συνέδρια και παζάρια κομματικών μηχανισμών». Ερωτώμενος γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αποδεκτή η πρόταση για εκλογή ηγεσίας από την κοινωνία είπε ότι «κάποιοι προτιμούν να διατηρήσουν τις καρέκλες τους παρά να διακινδυνεύσουν μια ανοιχτή διαδικασία με πολλές υποψηφιότητες». «Η πρόταση μας πάντως για εκλογή ηγεσίας από την κοινωνία παραμένει», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι σημασία δεν έχει μόνο το «με ποιόν» αλλά κυρίως το «γιατί». «Εμείς έχουμε θέσει δημοσίως τις πολιτικές προτεραιότητες που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε συνεργασίες», είπε χαρακτηρίζοντας την Ν.Δ. συντηρητικό κόμμα, ενώ για τον κ. Τσίπρα είπε ότι έχει δώσει εξαιρετικά αρνητικά δείγματα γραφής σε ζητήματα οικονομίας αλλά και δημοκρατίας. Έφερε ως παράδειγμα την άρνηση του να επιτρέψει την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού, την αναχρονιστική άποψη του για τα θέματα παιδείας αλλά και την γιγάντωση του κομματικού κράτους όπου αποδεικνύεται, όπως είπε «ο καλύτερος μαθητής του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.».
Για την ένταξη βουλευτών του Ποταμιού σε άλλα κόμματα είπε ότι όσοι έχουν αποχωρήσει δεν έχουν εκφράσει καμία πολιτική διαφωνία για κανένα θέμα, αλλά φεύγουν γιατί θεωρούν ότι στα άλλα κόμματα μπορούν να έχουν ένα ευκολότερο μέλλον. Τόνισε για άλλα μια φορά ότι ο ίδιος και το Ποτάμι θα συνεχίσει να προσπαθεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, επιμένοντας στις αρχές που δημιούργησαν το Ποτάμι. «Εάν κάποιοι νιώθουν ανήσυχοι για το μέλλον τους, ώρα τους καλή», συμπλήρωσε.
Τα δάνεια των κομμάτων

«Η εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων ήταν τελικά διαφωτιστική για τους πολίτες και τους νέους πολιτικούς που θέλουν να μάθουν πώς γινόταν η “δουλειά”». Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωση ενόψει του τελικού πορίσματος της Εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και συνεχίζει:
“Τα ερωτήματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν με τα κόμματα εξουσίας. Τα παλαιότερα αλλά και τα νέα. Για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. (που χρωστούν μαζί 400 εκατ. ευρώ) τα ερωτήματα είναι σαφή:
• Γιατί και πώς τα πήραν;
• Τι τα έκαναν;
• Πώς και πότε θα τα αποπληρώσουν;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ που χρωστάει σαφώς λιγότερα (8 εκατ. ευρώ) το ερώτημα είναι αν δικαιούται να εξεγείρεται, όταν και ο ίδιος ακολούθησε τις ίδιες πρακτικές και σπατάλες και μάλιστα με τρόπο απροκάλυπτο (βλ. επιστολές κ. Τσίπρα προς τράπεζες για δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και ΑΥΓΗΣ). Βάδισε στα χνάρια του παλιού συστήματος, απλώς ΔΕΝ πρόλαβε να χρεωθεί γιατί το σύστημα κατέρρευσε.
Και το βασικότερο ερώτημα που μένει στο τέλος είναι αμείλικτο: Όταν δεν μπορείς να διαχωρίσεις τα οικονομικά του οίκου σου, πώς μπορείς να πείσεις ότι θα διαχειριστείς τα οικονομικά της χώρας;
Για να πάμε όμως και στο μέλλον, το ζητούμενο πλέον είναι να θωρακίσουμε τη χώρα μπροστά σε τέτοια φαινόμενα πολιτικής αλαζονείας που στρέβλωναν και στρεβλώνουν τον πολιτικό ανταγωνισμό σε βάρος των πολιτών που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι και οι σχετικές προτάσεις του Ποταμιού – του κόμματος που δεν έχει δανειοδοτηθεί ούτε ένα ευρώ – ώστε η εξεταστική επιτροπή, εκτός από τηλεοπτικές ατάκες να αφήσει και μια προίκα για το αύριο”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα