Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά

Να συνέλθουν από το σοκ του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κυριακή το απόγευμα την Κεφαλονιά προσπαθούν οι κάτοικοι του νησιού, το οποίο κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και πολλοί καταστηματάρχες αντίκρισαν σήμερα το πρωί σκηνές χάους στα μαγαζιά τους, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για τους συνεχείς μετασεισμούς που σημειώνονται στο νησί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχαν σημειωθεί περίπου 45 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ.

Μέσα στα αυτοκίνητά τους διανυκτέρευσαν κάτοικοι, ενώ δύο πλοία θα φιλοξενήσουν πολίτες των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές. Στο νησί βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Όπως ανέφερε ο υπουργός, επειδή υπάρχει κόσμος που είναι έξω από το σπίτια του και οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται, έφτασε ήδη το πλοίο Superfast 1, το οποίο έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 700 άτομα και αναμένεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που μπορεί να φιλοξενήσει 1300 άτομα.

«Στόχος μας είναι να επιστρέψει όσο γίνεται πιο γρήγορα η ζωή στο νησί στους κανονικούς ρυθμούς»

«Στόχος μας είναι να επιστρέψει όσο γίνεται πιο γρήγορα η ζωή στο νησί στους κανονικούς ρυθμούς» τόνισε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε κυρίως για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι στα κτίρια από ειδικά συνεργεία, με επικεφαλής μηχανικούς που έχουν φτάσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Περιφέρεια, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και άλλες υπηρεσίες.

«Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τα κτίρια των νοσοκομείων, τα κέντρα υγείας, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν απρόσκοπτη λειτουργία. Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Μιχελάκης είπε ακόμη ότι έχουν ήδη φτάσει στο νησί κλιμάκια από διάφορα υπουργεία τα οποία έχουν αρμοδιότητα για την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση.

«Πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία και την ανησυχία του κόσμου»

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση «σε σεισμολόγους και σε σεισμοσιολογούντες» που διαδίδουν διάφορες φήμες για επερχόμενο μεγάλο σεισμό.«Πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία και την ανησυχία του κόσμου» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ σε ερώτηση αν είχε υπάρξει προειδοποίηση- ενημέρωση από την ομάδα ΒΑΝ για τον σεισμό στην Κεφαλονιά, απάντησε: «Εγώ δεν γνώριζα κάτι τέτοιο, ούτε είμαι αρμόδιος για να έχω τέτοια ενημέρωση».

Σε ό, τι αφορά τη χορήγηση του επιδόματος έκτακτης ανάγκης και γενικότερα τα μέτρα στεγαστικής αποκατάστασης, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για να είμαστε συγκεκριμένοι σε ό,τι λέμε, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου των κτιρίων από τα κλιμάκια των μηχανικών, τα οποία ενισχύονται εντός της ημέρας και από άλλους συναδέλφους τους της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΣΚ και του ΤΕΕ, που φτάνουν στο νησί.

Οι δημόσιες υπηρεσίες στην Κεφαλονιά θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές τέσσερις Γενικοί Γραμματείς.

Στο κτίριο του ΤΕΙ έχει δημιουργηθεί κέντρο συντονισμού όπου βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων για τον συντονισμό του έργου αποκατάστασης.

Ήδη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπε χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς από τη Χειρουργική κλινική, αλλά γενικώς δεν υπήρχαν σοβαρά χειρουργικά περιστατικά.

Στον Σπυρίδωνα Σπύρου ο συντονισμός των ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

Στον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, ανατέθηκε ο συντονισμός των ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Έχουν έρθει ακόμα 50 μηχανικοί στην Κεφαλονιά ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο έλεγχος όλων την δημόσιων κτιρίων αλλά και των σπιτιών που έχουν χτυπηθεί από τον εγκέλαδο» τόνισε ο Σπ. Σπύρου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι «οι μηχανικοί που βρίσκονται στο νησί έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Μία ομάδα που ελέγχει όλα τα δημόσια κτίρια και μια άλλη που κάνει ελέγχους σε σπίτια».

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων σημείωσε, επίσης: «μετά από πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και εισήγησης δικής μου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, κήρυξε την Κεφαλονιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε μετά από τους ελέγχους που θα γίνουν από τους μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος να κηρυχθεί το νησί σεισμόπληκτο».

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο. «Χρειάζεται μια σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ για να συνεχιστεί ομαλά η σεισμική ακολουθία είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος» δήλωσε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Εκτός από τις εκτεταμένες ζημιές σε κτήρια, σπίτια και καταστήματα σημειώθηκε καθίζηση στον παραλιακό δρόμο στο Ληξούρι αλλά και σε τμήματα της πλατείας δίπλα από το λιμάνι, ενώ υπήρξαν αρκετοί μικροτραυματισμοί κυρίως από πτώση αντικειμένων.

Επίσης, σύμφωνα με το kefalonitikanea.g σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στα δύο γηροκομεία στην Κεφαλονιά.

Οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο Ληξουρίου έχουν μεταφερθεί σε διπλανή εκκλησία, ενώ αυτοί του Γηροκομείο Αργοστολίου μεταφέρθηκαν στους κοιτώνες του Αγίου Γερασίμου. Πάντως, επέστρεψαν στο νοσοκομείο Αργοστολίου οι νοσηλευόμενοι αφού μετά από διπλό έλεγχο στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κτήριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα