Σημαδεμένη τράπουλα διά χειρός Κουρίδη

Αν κάποιος στην Ελλάδα πιστεύει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο πάσχει μόνο τις τραγικές –σε πολλές περιπτώσεις– αποφάσεις των διαιτητών, πρέπει να είναι τουρίστας εξωτερικού ή να μην έχει πάρει μυρωδιά τι συμβαίνει στον θαυμαστό κόσμο της μπάλας. Εδώ, η παροιμία «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» αποτυπώνει πλήρως τη βρώμα που νιώθουν έντονα στα ρουθούνια τους οι Έλληνες φίλαθλοι και όχι μόνο.

Δυστυχώς, εκτός από τους διαιτητές, που άγονται και φέρονται για να πάρουν το πολυπόθητο φύλλο αγώνος κάθε Παρασκευή, υπάρχουν και τα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου τα οποία καθορίζουν τους κανόνες αυτούς. Και για την εκλογή των διοικητικών οργάνων, ώστε να εκλεγούν οι ημέτεροι, γίνονται «άλλα κόλπα» μπροστά στα οποία ένα ξεφωνημένο πέναλτι ή οφσάιντ είναι υποδεέστερα γεγονότα. Παράδειγμα, οι εκλογές της ΕΠΟ για την ανάδειξη προέδρου στις 23 Ιανουαρίου. Σε ένα πολιτισμένο κράτος με κανόνες χωρίς σκοπιμότητες, ο κάθε πολίτης που θα πληρούσε τις προϋποθέσεις νόμου θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία υποβάλλοντας υποψηφιότητα με υπόδειξη ενός ή το πολύ δύο ενώσεων μελών της ΕΠΟ. Στην ΕΠΟ όμως των Γκαγκάτση, Πιλάβιου, Σαρρή, Γκιρτζίκη, Κουρίδη και άλλων εκλεκτών κυρίων, για να θέσει κανείς υποψηφιότητα απαιτείται υπόδειξη 8 ενώσεων επί συνόλου 57! Με δεδομένο ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια για τη διοίκηση της ΕΠΟ συμπαρατάσσονται δύο παρατάξεις –εκ των οποίων η μία κερδίζει ΟΛΕΣ τις θέσεις στο Δ.Σ.–, για να υποστηριχθεί κάποιος υποψήφιος για την προεδρία της ΕΠΟ πρέπει να ευρεθούν οι προαναφερόμενες 8 ενώσεις, οι οποίες και προφανώς δεν θα επιθυμούσαν να δημοσιοποιηθεί η πρόθεσή τους μέσω της υποδείξεως προσώπου που δεν θα ανήκε στις δύο προαναφερόμενες παρατάξεις.

Αν, όμως, κάποια τολμηρή ένωση προβεί στην υπόδειξη υποψηφίου εκτός των δύο συγκεκριμένων παρατάξεων, αρχίζουν τα παρατράγουδα. Είτε το «πακέτο» που θα τους προσφερθεί ώστε να αλλάξουν εκλογική συμπεριφορά και να ψηφίσουν συγκεκριμένα θα έχει πολλά… μηδενικά, είτε αν αρνηθούν θα έχουν την αντιμετώπιση που είχαν οι ενώσεις Ηρακλείου και Κιλκίς, που τόλμησαν να ζητήσουν το δίκιο τους στον φυσικό τους δικαστή.

Με αυτόν τον τρόπο, οι δύο κύριες παρατάξεις που προαναφέραμε αποφεύγουν υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να τους εκθέσουν. Αν, π.χ., απέναντι στους κ.κ. Γκαγκάτση και Γκιρτζίκη έθετε υποψηφιότητα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και νυν πρόεδρος για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα κ. Σούρλας ή ένας εκ των πανεπιστημιακών Αριστείδη Καμάρα και Λάκη Νικολάου ή ακόμη και κάποιοι εκπρόσωποι της Βουλής όπως οι Κ. Αρβανιτόπουλος, Ανδ. Λοβέρδος, που διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας, τότε δεν είναι σίγουρο ότι στην κάλπη θα έβρισκαν άλλη ψήφο εκτός από τη δική τους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι το παρασκήνιο που επιθυμεί προέδρους στο στυλ του «yes men» αποφεύγει με τη διάταξη αυτή τον κίνδυνο να εκτεθεί στην ποδοσφαιρική κοινωνία, κάτι βεβαίως που οι μεγαλοπαράγοντες, που διατυμπανίζουν τις προθέσεις τους για καθαρό ποδόσφαιρο, με κανέναν τρόπο δεν θα το ήθελαν.

Η διάταξη και ο εφευρέτης

Μέχρι το 2011, ίσχυε η υπόδειξη του υποψηφίου προέδρου να γίνεται από δύο ενώσεις.  Το 2011 ο κ. Θεόδωρος Κουρίδης αντιγράφοντας, αλλά με αρνητικό τρόπο τον εφευρέτη Κύρο στα Μίκι Μάους, πέρασε διάταξη στη Γ.Σ. της ΕΠΟ, για την ύπαρξη 8 ενώσεων ώστε να έχει κάποιος υποψήφιος τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία. Τα μέλη της ΕΠΟ, χωρίς καλά-καλά να καταλάβουν τι γίνεται, εξουσιοδότησαν τον κ. Κουρίδη να συντάξει τη διάταξη αυτή, την οποία ο εν λόγω δικηγόρος «έκοψε και έραψε» κατά το δοκούν. Και αυτή είναι μία από τις δεκάδες διατάξεις του καταστατικού της ΕΠΟ, που εμποδίζουν κάθε σοβαρό και έντιμο άνθρωπο να ζυγώσει την αίθουσα του Δ.Σ. στο πάρκο Γουδή.

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι διατάξεις του καταστατικού που είναι απαγορευτικές, για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα. Όταν ορισμένοι υποψήφιοι διώκονται κακουργηματικά για κακουργήματα εις βάρος του Δημοσίου, της οικονομίας, του ποδοσφαίρου, του ΠΡΟ-ΠΟ και διαφόρων άλλων τομέων, και οι υποψήφιοι αυτοί γίνονται δεκτοί με ανοικτές αγκάλες, λόγω προτέρου βίου στην Ομοσπονδία, ποιο αξίωμα να διεκδικήσει κανείς, όταν «αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει»… Την επόμενη εβδομάδα, η «Α» θα επανέλθει με συγκεκριμένα στοιχεία, που θα αφορούν συγκεκριμένες υποψηφιότητες και τότε θα δούμε πού θα κρυφτούν αυτοί που τους στηρίζουν…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα