Σκόπελος υψηλής τάσης η ΔΕΗ

Τη μία πληγή μετά την άλλη προκαλεί στην κυβέρνηση η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τώρα ήρθε η σειρά της απαίτησης των δανειστών να πωληθεί το 40% της ΔΕΗ να δοκιμάσει τις αντοχές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο και όλο το προηγούμενο διάστημα το ενεργειακό είχε καταγραφεί ως βασικό σημείο διαφωνίας των διαπραγματευτικών ομάδων Αθήνας και δανειστών. Ωστόσο οι τελευταίες αναφορές του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη (σ.σ. υποστήριξε σε άρθρο του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιταχθεί στον «επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ»), η μεταφραζόμενη ως απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον υπουργό του ότι «κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό» και η τελευταία δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, ότι «κόμμα και κυβέρνηση υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ» σκιαγραφούν μία υποβόσκουσα σύγκρουση που δεν θέλει πολλά για να ξεσπάσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ανεμίζουν την παντίερα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει ξεκινήσει ενημερωτικό μασάζ αναφορικά με τις εξελίξεις στους βουλευτές της δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν πρώτοι τα πυρά της τοπικής κοινωνίας στην περίπτωση που πωληθεί η ΔΕΗ.

Ειδικά σε ό,τι αφορα τους συνδικαλιστές της δημόσιας επιχείρησης ήδη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, έκανε γνωστό ότι στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συλλαλητήριο στη Δυτική Μακεδονία, συμπληρώνοντας πως όταν το επίμαχο νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή τότε θα αποφασιστεί ο τρόπος των περαιτέρω αντιδράσεων των εργαζομένων.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως γραμμής άμυνας να προβάλλει επικοινωνιακά ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι ενιαία και συμπαγής, και θα συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο της χώρα από την κρίση «με όρους προστασίας της κοινωνίας, της δημόσιας περιουσίας και των εργαζομένων».

Παράλληλα επιχειρείται και μία αντιστροφή της δυσαρέσκειας, με το Μαξίμου να επιχειρηματολογεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφίσει και ήταν έτοιμη να εφαρμόσει ένα σχέδιο για τη ΔΕΗ, το οποίο, χονδρικά, προέβλεπε ιδιωτικοποίηση μεγάλου ποσοστού των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, αποφάσεις που όπως λένε στην Ηρώδου Αττικού «ανατράπηκαν από την παρούσα κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα