ΣτΕ: Αντισυνταγματική η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Και νέα απόφαση-“βόμβα” από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, καθώς έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Το μείζον αυτό θέμα θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, στην οποία έχει παραπεμφθεί.
Αν και η Ολομέλεια καταλήξει στην ίδια κρίση τότε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα πρέπει να βρει ισοδύναμα για να καλύψει ακόμη μία μεγάλη “μαύρη τρύπα”.

Οι σύμβουλοι, πάντως, του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εξέτασαν την υπόθεση αποφάνθηκαν ότι “οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων κατηγοριών ασφαλισμένων είναι αντισυνταγματικές διότι αυτό καταβάλλεται από χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου”. Δηλαδή, τα χρήματα των εργαζομένων που παρακρατήθηκαν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Ακόμα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν η περικοπή του εφάπαξ αντιβαίνει τις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των πολιτών και της υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για την κοινωνική τους ασφάλιση. Το τεράστιο αυτό ζήτημα είναι πλέον στη δικαιοδοσία της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει για τη μείωση του εφάπαξ τους χιλιάδες συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα