Στην Περιφέρεια το 35% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Για θετικές εξελίξεις σχετικά με το ΕΣΠΑ με απορροφήσεις που κυμαίνονται πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης μετά την συνάντησή του με τον Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.

«Για το ΕΣΠΑ το τελευταίο διάστημα έχουμε θετικές εξελίξεις. Οι απορροφήσεις εξελίσσονται πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρσι, οι συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους που εγκρίθηκαν θα συμβάλλουν επίσης στην επιτάχυνση των απορροφήσεων και παράλληλα στις αρχές αυτής της εβδομάδας η Κυβέρνηση υπέβαλλε την πρότασή της για τη νέα προγραμματική περίοδο για το νέο ΕΣΠΑ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Και πρόσθεσε: «Ένα ΕΣΠΑ, που θέλουμε να είναι διαφορετικό από το σημερινό. Και γι’ αυτό τον λόγο στρέφεται στην επιχειρηματικότητα και σε δράσεις για την κοινωνική συνοχή. Αλλά θέλουμε να είναι και πιο απλό από το σημερινό και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε προβλέψει μια σειρά από μέτρα που θα το απλουστεύσουν δραστικά».

Από την μεριά του, ο κ. Χαν έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον κ. Χατζηδάκη για το πρόγραμμα που υπέβαλλε για το νέο ΕΣΠΑ η Ελλάδα που «πράγματι ακολουθεί τις γραμμές τις οποίες έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν».

«Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ενίσχυσης της περιφερειακής πολιτικής, το οποίο σημαίνει ότι και οι 13 Περιφέρειες της Ελλάδας θα έχουν τα δικά τους Επιχειρησιακά Προγράμματα. Προγράμματα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα αρμόδια Ταμεία. Ενώ μέχρι πρότινος τα κονδύλια μόνο κατά 22% αφορούσαν τις Περιφέρειες, τώρα το ποσοστό από 22 θα ανέβει στο 35%», ανέφερε.

Μίλησε μάλιστα για την Ελλάδα ως ένα παράδειγμα και για τις υπόλοιπες χώρες. «Είναι εξαιρετικό αναφορικά με τη φήμη, το όνομα και την εικόνα της χώρας, το γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία το ποσοστό απορρόφησης βελτιώνεται διαρκώς, δηλαδή η Ελλάδα από ό,τι φαίνεται έχει ξεπεράσει τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου. Αν κατατάσσαμε τις χώρες όσον αφορά τις επιδόσεις τους σε θέματα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταταγεί 4η, που σημαίνει ότι είναι μακράν, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα