Στον ανακριτή για να απολογηθεί ο Γ. Μπέλτσος

Απολογείται σήμερα ο Γιάννης Μπέλτσιος, πρώην κρατικός αξιωματούχος , και αποκαλούμενος και ως “ταμίας” του Άκη Τσοχατζόπουλου με τον οποίον είχαν ιδιαίτερα στενή συνεργασία.

Φέρεται ως ο εκ των πρωταγωνιστών στον χορό των μιζών εκατομμυρίων που διακινήθηκαν για τη σύμβαση των υποβρυχίων. Κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκια και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο έτερος κατηγορούμενος, Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην επικέφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κρίθηκε χθες μετά από πολύωρη απολογία προσωρινά κρατούμενος ,με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Αρνήθηκε μετά βδελυγμίας στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή κατά της διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή, ότι μοίραζε μίζες αλλά δεν έπεισε ότι ο πακτωλός των εκατομμυρίων που εντοπίστηκαν σε ΄λογαριασμούς ήταν “νόμιμες αμοιβές”.

Οι ποινικές διώξεις σε βάρος του (σ.σ. αλλά και σε βάρος του Ιωάννη Μπέλτσιου που απολογείται σήμερα) αφορούν στη διακίνηση εκατομμυρίων ως μιζών για την προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 και είχαν ασκηθεί πριν από περίπου 2,5 χρόνια. Στο κατώφλι όμως του ανακριτικού γραφείου τούς έφεραν και πάλι νεότερα επιβαρυντικά στοιχεία που έφτασαν στην κατοχή του Γαβριήλ Μαλλή, τα οποία τον οδήγησαν στην απόφαση να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος των Εμμανουήλ και Μπέλτσιου ..

Για τα 17 εκατομμύρια που φέρεται να πήρε ο Σωτήρης Εμμανουήλ, κατά τη γερμανική δικογραφία, προκειμένου να τα μοιράσει μίζες στην Ελλάδα, ο ίδιος ισχυρίστηκε στον ανακριτή ότι είναι «νόμιμη αμοιβή, που έλαβε από τους Γερμανούς για το μάνατζμεντ της σύμβασης» που ως γνωστόν αφορούσε τα αντισταθμιστικά των υποβρυχίων. Μάλιστα φέρεται να υποστήριξε ότι πρόκειται για χρήματα που τα «έφερε στην Ελλάδα και πλήρωσε και τους φόρους που αναλογούν». Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ακόμα ότι δεν ήταν σε θέση να επηρεάσει την υπογραφή της σύμβασης και δεν είναι ύποπτος φυγής, καθώς την τελευταία διετία επέστρεψε στη χώρα μας, όπου πλέον ζει μόνιμα.

Οπως έχει αποκαλύψει ο επίσης εμπλεκόμενος στην υπόθεση Αλέξανδρος Αβατάγγελος, η εταιρεία Inveco, που είχε δεχτεί εκατομμύρια ευρώ από τους Γερμανούς, ανήκε στον Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος πάντως «δεν παρείχε κάποια υπηρεσία ή πραγματικό έργο που να δικαιολογεί αυτή την αμοιβή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα